Arızalara dijital takip!

Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş. (VEDAŞ) bünyesinde kurulan Merkezi Denetleme Kontrol ve Veri Toplama Sistemi (SCADA) sayesinde elektrik şebekesi ve yaşanan arızalar uzaktan dijital sistem üzerinden takip ediliyor. Sistem sorumlusu Ömer Çayırl

BİLİM-TEK 25.12.2018 09:50:35 0
Arızalara dijital takip!
Tarih: 01.01.0001 00:00

VEDAŞ bünyesinde, elektrik şebekelerinin takibi, meydana gelen arızaların erken tespiti ve müdahalesi için bir süre önce Merkezi Denetleme Kontrol ve Veri Toplama Sistemi kuruldu.

Şirket binasının üst katında yer alan uygulama merkezinde kurulan dijital sistem üzerinden hem arızalar anında tespit ediliyor, hem de sahada bulunan en yakın arıza ekibi yönlendirilebiliyor.

Sistem merkezinde, 3 vardiya halinde 16 operatör çalışıyor.

ŞİMDİLİK SADECE VAN

Kurulan sistem sayesinde, şu anda Van’daki tüm elektrik arızaları ve enerji kesintileri takip edilebiliyor. 

Sistemin daha da geniş bir sahayı denetleyebilmesi için de, çalışmaların devam ettiği belirtiliyor.

540 HAT İZLENİYOR

Sistemle ilgili bilgi veren yetkililerden Ömer Çayırlı, sistemin şu anda Van özelinde uygulandığını, ileride VEDAŞ'ın sorumluluk sahasında bulunan Hakkâri, Muş ve Bitlis illerinde de devreye girmesi için çalışmalar olduğunu söyledi.

Şu anda 540 hattı izlediklerini ifade eden Çayırlı, şu bilgileri verdi:

“Şu anda Van özelinde takiplerimizi yapıyoruz. Yeni çalışmamızla birlikte Hakkâri, Muş ve Bitlis illerinde de belirli noktalarda ve yoğunlukta olmak üzere buradan enerjimizi kesip açabileceğiz acil durumlarda. Zaten şu an için bunu yapıyoruz. Yangın, tel kopması, vs.. Anlık olarak biz buradan bütün elektrik hatlarımızı izleyebiliyoruz. Bir izleme programımız var, 540 civarında hattımızı izliyoruz. Anlık enerji kesintilerini buradan takip ediyoruz ve bölgelere arıza ekiplerimizi yönlendiriyoruz. Bu sayı gitgide yükseliyor. Bütün hatlarımızı izleyebilir duruma geleceğiz.”

ANINDA TESPİT, ANINDA MÜDAHALE

Alanda arıza ekiplerinin araçları başında hazır bulunduğunu ve sistem sayesinde anında arızaları tespit ederek, ekipleri yönlendirebildiklerini belirten Çayırlı, “Burada da, hangi aracımız nerede, hangi bölgede, içindeki kimdir, onları görebiliyoruz. Ekiplerimiz hangi arızaya bakıyorlar? Bakıyoruz buraya, en yakın arıza ekibimiz nerede, hemen onu yönlendirebiliyoruz. Tel kopması, yangın… Hattı kesmemiz mi gerekiyor? Bütün sahamızı bu şekilde izleyebiliyoruz. Mesela Van merkezde şu anda yoğunuz, ama bu demek değil ki büyük arızalar var, bir tel kopukluğuna da anında müdahalemizi gerçekleştiriyoruz.” dedi.

SİTEM GENİŞLEYECEK

Var olan sistemin daha da geliştirileceğini söyleyen Çayırlı, “Burada, sistem merkezinde çalışan 16 tane operatör var. Vardiya şeklinde çalışıyoruz. 8 saat çalışıyorlar. Bizi hiç aramalarına gerek yok, anında arıza ekiplerimizi yönlendiriyoruz. Tabi hâkimiyet alanımız genişliyor. Bunun için de çok daha yeni bir sistem geliyor. Artık sahayı çok saha iyi takip edeceğiz. Kesintilerimizi çok daha iyi göreceğiz. Artık her şeyimiz anlık olacak.” diye kaydetti. 

Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi