Van Valisi Bilmez: Başkale’de depremde evi yıkılan ve hasar gören herkese ev yapılacak

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Van merkezde veya İstanbul’da yaşayan ve evi Başkale’de yaşanan depremde hasar gören bütün vatandaşlarımıza ev yapılacak " dedi.

BAŞKALE 27.05.2020 11:28:00 0
Van Valisi Bilmez: Başkale’de depremde evi yıkılan ve hasar gören herkese ev yapılacak
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez Başkale ilçesinde yaşanan depremde evi ve ahırı yıkılan, ha gören bütün vatandaşların hasarlı olan evleri de yıkılarak yerine yeni konutların yapılacağını söyledi. Van’da, İstanbul’da veya her hangi bir yerde yaşayan, ancak evi veya binası Başkale’de olan ve yaşanan depremde hasar gören bütü vatandaşlara ev yapılacağını duyuran Vali Bilmez, deprem bölgesi ile ilgili detayları şu şekilde ifade etti;

DEPREMDE HASAR GÖREN MAHALLELERDE KONTEYNERLER KURULDU

İlçede konteyner eksiğinin tamamlandığını söyleyen Van Valisi Bilmez, Başkale’de 2 bin 500 vatandaşımızın evi hasar ve yıkık durumda. Şimdi konteyner kuruyoruz Sarayın 6 köyünde bütün konteynerler kuruldu, 148 konteyner orada kuruldu. Başkale’nin 19 köyünde bin 350 konteyner kurulması lazım, 18 köyde tamamıyla kurulmuştu, sadece Albayr köyünde 150 tane eksiğimiz kalmıştı. Onu da tamamladık. Özpınar Mahallesine toplu konteyner kent kuruldu, ancak diğer bütün köylerimizde vatandaşın kendi evinin önünde istedikleri yere konteyner kuruldu.

3.500 CİVARINDA ENKAZI KALDIRIYORUZ

Bir taraftan acil yıkılması gereken enkazlar var. Şu ana kadar bine civarında enkaz kaldırıldı, ancak ağır hasarlı yapıların enkazlarının kaldırılması için de bir askı süresi var. Acil yıkılması gereken konutlarda askı süresi 3 gün. Anca itirazlar ve her kesimin ikna edilmesini esas alarak işlem yapıldığı için 1 ay sürdü şimdi. AFAD, Büyükşehir Belediyesi Çevre Şehircilik bir araya geldiler, geri kalan enkazın kaldırılması içinde hizmet satın alımı yapılacak. İhale yaparak g kalan yaklaşık 3 bin 500 civarında bir enkazı da kaldıracağız

HASAR GÖREN EVLER YIKILIP YENİSİ YAPILACAK

Evi ağır hasarlı olan, konut hak eden herkesin evi yıkılacak. Kimsenin “Bana hem ev yapılsın, hem ağır hasarlı evim yıkılmasın” deme şansı yok. Çünkü bir daha böyle 6 şiddetinde bir deprem olursa o ağır hasarlı evlerin büyük bir kısmı yıkılacaktır.Bu yıl orada can kaybımız çok azdı ama depremin yıktığı konut sayısı çok çok fazla oldu.

KONTEYNER KİME VERİLİR, KİMLERE EV YAPILACAK?

Başkale'de evi yıkılanların hepsi tespit edildi, bunlar adres kayıt sistemine göre bir elemeden geçirilecek ve bir ilan çıkacak. Ondan sonra hak sahiplerinin kimler olduğu kesinleşecek. Vatandaşlarımız da bir kaygı var, “Ben konteyner almadım bana ev yapılmayacak” diye. Böyle bir şey yok. Biz köydek öğretmene konteyner verdik ama öğretmene ev yapılmayacak. Köyde evi olup, Van'da veya İstanbul'da yaşayan bir adamın evi yıkılmışsa, ağır hasarlı ise o kişiye ev yapılacak. O kişi köyde oturmuyorsa bile onun evi yapılacak. Konteyner ve çadır ise deprem anında köyde olanlara verilir, Van'da kalıp da şu an köylere giden vatandaşlarımız var orada “bize neden konteyner verilmedi” diye talepte bulunuyorlar. Deprem döneminde deprem bölgesinde yaşamadıkları için onlara konteyner verilmedi, ancak konteyner verilmemiş olsa da Başkale’de evi yıkılan hasar gören bütün vatandaşlarımızın evleri yeniden yapılacak.