SES, 'Başkale deprem raporu' hazırladı

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri (SES) Van Şubesi tarafından Van’ın Başkale ilçesinde meydana gelen deprem ile ilgili rapor hazırlandı.

BAŞKALE 26.02.2020 19:28:46 0
SES, 'Başkale deprem raporu' hazırladı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Rapora ilişkin olarak SES binasında basın açıklaması yapıldı.
Açıklamayı, Ses Van Şube Hukuk Sekreteri Bilal Dalga, yaptı.
Depremin üçüncü günü olan 25.02.2020 tarihinde Özpınar mahallesine ziyaret gerçekleştirdiklerini belirten Dalga, “Köyde çalışma yürüten sağlık, AFAD, Kızılay ekipleri ve sağlık ocağı çalışanlarıyla görüşmeler gerçekleştirildi. Heyetimiz, sağlık ve sosyal hizmetlerin ilgili alanlarında görev yapan sendikamızın yönetici ve üyelerinden oluşmaktadır. Heyetimiz, konu ile ilgili tespit ve gözlemlerde bulunmuştur.” dedi. 

YAPILARIN GENEL DURUMU
Mahalledeki genel durumla ilgili bilgi aktaran Dalga, “Genel itibariyle köydeki yapıların yıkık ve ağır hasarlı olduğu gözlemlendi. Yapı malzemelerinin yerel imkânlarla oluşturulması, kerpiç ve taş yapılardan ibaret oluşu, yıkımın etkilerini arttırmıştır. Ahırların yıkım oranı evlerinkine oranla çok daha yüksektir. Temel geçim kaynağı olan hayvancılık ağır hasar görmüştür. Enkaz altından canlı çıkarılan hayvanlarda da barınakların yetersizliğinden ötürü ölümlerin başlandığı görüldü.” belirlemesinde bulundu. 

BARINMA KOŞULLARI

Dalga, şöyle devam etti:
“Bulunduğumuz köyde çadır alanlarının oluşturulduğu çalışmaların devam ettiği gözlendi. Mevcut alanın dışında, evlere yakın yerlerde de çadırların kurulduğuna yer yer tanık olundu. Üçüncü günün sabahında çadır alanlarının stabilize çalışmalarının başladığı görüldü. Köye ait ortak taziye çadırının da çadır alanında kurulduğu ve taziyelerin topluca kabul edildiği gözlemlendi. Çadır alanındaki çadırların, kış koşullarında yetersiz geldiği, sıcak ve soğuk yalıtımında yetersiz kaldığı, yangına ve yağışa karşı elverişsiz olduğu değerlendirildi. Çadır alanındaki zemin etüdünün uygun olmadığı, çadırların kod-altı kurulduğu ve yağış durumunda çadırların su alma olasılığının yüksek olduğu görüldü. Çadırlara elektrik verilmediği ve ısınmanın odun ya da kömür sobasıyla sağlamaya çalışıldığı bunun da ciddi oranda hava kirliği ve yangın tehlikesine neden olduğu gözlemlenmiştir.”

ALT YAPI VE ÇEVRE KOŞULLARI
Dalga, altyapı konusunda da şunları dile getirdi:
“Yaşanan deprem afeti nedeniyle su şebeklerinin hasar gördüğü, afetzelerin temiz suya ulaşmakta güçlük çektiği ancak VASKİ tarafından gerekli çalışmaların sürdürüldüğü görülmüştür. Çadır alanı içinde tuvalet, banyo ve ortak mutfak gibi alanların olması gerektiği önceki deneyimlerle sabittir."
 

İHTİYAÇ VE ÖNERİLER
SES raporunda, deprem alanındaki ihtiyaçlara da yer verildi.
SES Hukuk Sekreteri Dalga, sendikanın tespit ettiği ihtiyaçları ve önerileri şöyle sıraladı:
“Yukarıda belirtilen sorun ve ihtiyaçlar doğrultusunda; kuru gıda, kadın hijyen bezi, çocuk bezi, yakacak, battaniye vb. ihtiyaçlarının karşılanarak; çadır alanına tuvalet, banyo ve gerekli hijyenik alt yapının oluşturulması, kriz yönetiminin daha koordineli yapılması ve biran önce özellikle çocuklar için travmaya dönük psiko-sosyal destek çalışmasının yapılması önem arz etmektedir.”
Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi