Sel bölgesinde incelemelerde bulunuldu

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili İshak Sağlam, beraberindeki heyetle birlikte, Van'ın Başkale ilçesine bağlı Esenyamaç Mahallesi'nde meydana gelen selden etkilenen vatandaşları ziyaret ederek, incelemelerde bulundu.

BAŞKALE 5.08.2021 14:24:22 0
Sel bölgesinde incelemelerde bulunuldu
Tarih: 01.01.0001 00:00

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili İshak Sağlam, berberindeki partili heyetle birlikte Van'ın Başkale ilçesini ziyaret etti. 
Sağlam ve beraberindeki heyet, buradan da sel felaketinden en çok etkilenen, ilçeye 60 kilometre uzaklıktaki Esenyamaç Mahallesine geçti. Sağlam ve beraberindeki heyet, selin vurduğu köyde etkilenen vatandaşları ziyaret ederek, incelemelerde bulundu. 
Sağlam, köy muhtarı ve AFAD Koordinasyon başkanından bilgi aldı. Köydeki ziyaretin ardından Sağlam ve beraberindeki heyet, Başkale ilçesinde esnaf ziyareti yaparak, iş yerleri selden etkilenen esnafa geçmiş olsun dileğinde bulundu.
Başkale İlçe Kaymakamı Asım Solak'ı da makamında ziyaret eden Sağlam, yaşanan sel ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Ziyaretlerinin ardından açıklamada bulunan Sağlam, en büyük tesellilerinin can kaybının yaşanmaması olduğunu söyledi.
Selin vurduğu köyde büyük yıkımların yaşandığını belirten Sağlam, "HÜDA PAR Van İl Teşkilatı ve teknik ekibimiz ile beraber köyde genel bir incelemede bulunduk. Köylüler, köy muhtarı ve AFAD Koordinasyon Merkezi başkanıyla görüştük. Gördüğümüz kadarıyla köyde çok büyük bir yıkım yaşanmış. Son 40-50 yıldır bu çapta büyük sel yaşanmamış. Süreç içerisinde köy yapısı çok değişmiş, bu nedenle yıkım da biraz fazla olmuş. Bizi teselli eden en büyük durum da can kaybının yaşanmamış olması. Ama gördüğümüz kadarıyla köylülerin evleri büyük oranda yıkıma uğramış durumda. Bunların mutlak bir şekilde telafi edilmesi lazım." dedi.
"Temennimiz odur ki bu yıkımlardan ders çıkarılması, tecrübeye dönüştürülmesi ve köyün yeniden imar edilmesi için de yeni imkanların açılmış olmasıdır." diyen Sağlam, şunları söyledi:
"Geçenlerde Rize'de böyle bir sel yaşadık. Şu anda sahil şeridinde söndürülmeye çalışılan çok büyük yangınlar var. Afetler, insanlık tarihi boyunca hep olmuş ve olacaktır. Doğal afetleri engellemek belki mümkün değil ama önceden tedbir alarak oluşabilecek zararı en aza indirebiliriz. Can kaybının olmaması için gerekli tedbirleri alabiliriz. Temennimiz odur ki bu yıkımlardan ders çıkarılması, tecrübeye dönüştürülmesi ve köyün yeniden imar edilmesi için de yeni imkanların oluşturulmasıdır. Yapılması gerekenlerle alakalı genel bir raporu da kamuoyuna sunmaya çalışacağız. Bu çerçevede köyde yapılması gerekenler, köyün belki taşınması durumu, muhtarımız da dile getirdi. Köy dere yatağına kurulmuş, hanelerin büyük bir kısmı dere yatağında bulunuyor. Bu coğrafyada normalin üstünde bir yağışın olması halinde, bu dere yataklarında büyük oranda taşkınlıklar meydana geliyor. Bundan dolayı da haneler yıkılıyor."
Son olarak, afetlerden ders çıkarılması gerektiğinin altınız çizen Sağlam, "Afetlerden çıkarılacak ders, bir daha aynı afetin yaşanabileceği ihtimali ile önceden tedbir almaktır. Ümit ediyorum ki bu tedbir alınacak. Köylülerin şu an belki çok acil ihtiyaçları olmayabilir. Fakat bu olağanüstü durum ortadan kalktıktan sonra köylülerin bir eve ihtiyaçları olacak. Buraya kış erken geliyor, bir iki ay sonra artık çadırlarda kalma imkânı olmayacak. Bu nedenle bu tedbirlerin bir an önce alınması gerek hükümet nezdinde gerekse yasal olarak yapılacak bir düzenleme varsa bununla alakalı da tez elden geciktirmeden bu tedbirlerin alınması gerekir. Bu vesile ile selden etkilenen ve hayvanları telef olan vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerinde bulunuyorum. Rabbim beterinden saklasın." diye konuştu.