Özgökçe: Çiftçimizin mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz

Van’ın Başkale ilçesinde yaşanan sel felaketiyle ilgili incelemelerde bulunan Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe, yardım için çiftçiden küpe talep edilmemesi gerektiğini söyleyerek; “Sele kapılan koyunların çoğu ya çamurla

BAŞKALE 4.08.2021 10:07:36 0
Özgökçe: Çiftçimizin mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz
Tarih: 01.01.0001 00:00

Tuşba Ziraat Odası’nın da üyesi olduğu Van Ekonomi Konseyi (VEK), dönem başkanı Kadri Salaz Başkanlığında, Başkale ilçesinde sel felaketi yaşanan bölgelerde incelemelerde bulundu.
Dün de Özalp ilçesinde giden VEK heyeti, Çaldıran ve Erciş ile diğer sel yaşanan bölgelerdeki incelemelerin ardından bir rapor oluşturacak.

BAŞKELE’DEKİ ÇİFTÇİNİN DURUMU

Başkale’de sel felaketi yaşanan bölgede bulunan üreticilerin durumuna ilişkin olarak açıklamada bulunan Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe, sel felaketinde çok sayıda ev ve işyerinin zarara uğradığını ve hayvanların telef olduğunu söyledi.
Özgökçe, “Başkale ilçemizde yaşanan sel felaketinde çok sayıda hayvan telef olmuştur. Gedikbaş Mahallesinde sadece bir çiftçimizin 760 küçükbaş hayvanı telef olmuştur.” ifadelerini kullandı.

YARDIM İÇİN KÜPE ŞARTI

Selden zarar gören çiftçilere herhangi bir şart ileri sürülmeden yardım yapılması gerektiğini belirten Özgökçe, şunları söyledi:
“Üreticimizin beyanına göre, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, küpelerin getirilmesi durumunda yardımın yapılabileceğini vurgulamıştır. Oysaki afet durumunda bu tür şeylerin aranmaması gerekir. Sele kapılan koyunların çoğu ya çamurlara gömülmüştür ya da parçalanmıştır, küpeleri nerde bulsun? Bu üreticimizin zararının karşılanması gerekir. Bu bürokratik engellerin aşılarak çiftçimizin mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz.”

“NE GEREKİYORSA YAPACAĞIZ”

VEK’in incelemeleri sırasında bölgeye giden ve yapılan incelemelere katkı sağlayan Başkale Ziraat Odası Başkanı Rahmi Aşkan da yaptığı açıklamada, “Türkiye Ziraat Odaları Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın talimatları doğrultusunda afet bölgesinde incelemeler yapıyoruz. Çiftçimiz için sonuna kadar ne yapmamız gerekiyorsa yapacağız ve bunun için de mücadele vereceğiz. Zarar gören çiftçinin hasarlarına yönelik tespit çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.

MÜDÜR GÖRENTAŞ: “KÜPE, HAYVANIN KİME AİT OLDUĞUNU ANLAMAK İÇİN GEREKLİ”

Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, Başkale’deki selde telef olan hayvan tespitlerini yaptıklarını söyledi.
Küpeli ve küpesiz diye tutanak tuttuklarını belirten Görentaş, yardımlar için küpe şartına da şöyle açıklık getirdi:
“Sürü halinde olduğunda kime ait olduğunun tespiti için küpeler bize lazım. Biz tespitlerimizi yaptık. Bakanlık ne diyecek bilmiyoruz? Bir şey söylemek için henüz erken. Biz tespitlerimizi yaptık, küpeli küpesiz diye. Ahırda olduğunda kime ait olduğunu biliyoruz, ama sürü halinde iken derede olunca Başkale’deki gibi, kime ait olduğunu nereden bileceğiz? Biri gelip ‘bin tane hayvanım telef oldu dese’ olmaz, leşini ve küpesini görmemiz lazım.”
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi