Van’ın trafik ve yol çilesi bitmiyor!

Tramvay, elektrikli otobüs konusunun gündemden düşmediği Van’da, işin uzmanları Van’ın bu araçlardan daha büyük önceliğinin yol sorunu olduğunu söylüyor.

ASAYİŞ 4.11.2019 12:46:39 0
Van’ın trafik ve yol çilesi bitmiyor!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Tramvay, elektrikli otobüs konusunun gündemden düşmediği Van’da, işin uzmanları Van’ın bu araçlardan daha büyük önceliğinin yol sorunu olduğunu söylüyor. Halen şehir merkezinin ciddi bir trafik çilesi ile boğuştuğu, çevre yolunun bitmediği, İpekyolu’nun birden fazla köprülü kavşağa kavuşmayı beklediği süreçte tramvaydan önce Van’ın alternatif yollar ve çözümler ile trafik sorunundan kurtulması gerekiyor.

Van’ın son günlerdeki en önemli gündemi trafik! Şehir içi trafiğin iyice içinden çıkılmaz bir hal aldığı, ulaşımda aksaklıkların yaşandığı, yeni ulaşım modellerinin gündemden düşmediği süreçte her kesimden çözüm için talepler geliyor. İpekyolu’nda yapılan yeni köprülü kavşak ile Bölge Hastanesi civarındaki trafik yoğunluğu azalmasına rağmen birçok güzergahta benzer sorunlar olduğu gibi sürüyor.

Edremit’ten Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ne kadar köprülü kavşağın olmadığı neredeyse her kavşakta trafik yoğunluğu yaşanırken, şehir içinde ise problem her geçen gün daha büyük boyutlara ulaşıyor. Alternatif yolların olmaması, şehrin küçük dar bir alanda sıkışıp kalması ve araç sayısının her geçen gün artmasıyla ulaşılmaz hale gelen Van kent merkezi için yıllardır bir ulaşım master planı yapılmazken, bu anlamda bir çalışmanın yapılması elzem olarak görünüyor.

Son haftalarda üniversite ulaşımı ile gündeme gelen toplu taşımanın durumu, yeni elektrikli otobüsler, tramvay ve benzeri konular tekrar tekrar tartışılırken Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul ise bu modellerden önce Van’ın öncelikli olarak trafik ve yol sorunundan kurtulması gerektiğini söylüyor. Tuğrul’a göre daha çok minibüsü tercih edip otobüsü tercih etmeyen Vanlılar’ın bu alışkanlığını değiştirmesi, ulaşımda ise yeni araçlardan önce yeni yolların tesis edilmesi gerekiyor.

YILLARDIR TEK BİR YOL AÇILMADI!

Van son dönemlerde tramvay, elektrikli araçlar ve benzeri konuları konuşsa da tüm bu araçlardan önce trafikte bir master planı gibi büyük bir eksikliği ise konuşmuyor. Yıllardır trafik çilesi konuşulmasına rağmen parkomat dışında herhangi bir adım atılmayan şehir içi trafik her gün daha büyük bir soruna dönüşüyor. Yıllardır aynı güzergahları kullanan ve araç sayısı her geçen gün artan Van’da onlarca yıl önce açılan yollar dışında son dönemlerde hiçbir alternatif yol oluşturulmadı. En son 15 yılı aşkın önce Şabaniye Yolu’nun trafiğe açıldığı ondan sonra ise hiçbir alternatifin oluşturulmadığı kentte, şehir merkezinde büyük bir tıkanıklık yaşanıyor. Nüfusu, araç sayısı her geçen gün artan kentte, yoğunlaşma hep aynı caddelerde sürerken göl çevresinde orantılı büyüme işi ise bir türlü sağlanamıyor.

ARTIK BELLİ SAATLERDE DEĞİL HER SAAT YOĞUNLUK VAR!

Edremit ve Kampus hattında belli saatlerde yaşanan yoğunluk şehir merkezinde günün bir çok saatinde devam ediyor. Daha önceleri sabah ve akşam saatleri dışında sakin olan şehir merkezinde artık sürekli bir yoğunluk yaşanırken, şehir içinde ulaşım tam anlamıyla bir çile halini almaya devam ediyor. Kent merkezinde otopark eksiklikleri, cadde ve sokaklardaki düzensiz parklar, hatta kaldırım işgaline kadar varan sorunlar ulaşımı tam anlamıyla durma noktasına getirdi. Tek çarenin mevcut merkez dışında Tuşba ve Edremit hattında bir yapılaşmanın yapılması gerektiği şeklinde olmasına rağmen İpekyolu merkezli bir şehir merkezi anlayışı sürmeye ve Van’ın büyük sorunlar yaşama devam ediyor.

TUĞRUL: SIKINTININ FARKINDAYIZ ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ

Kentin bu anlamda trafik sorunu bitmezken, bir taraftan da toplu ulaşım ve diğer ulaşım araçları tartışılıyor. İki yıldır yoğun bir şekilde tramvay gibi araçlar tartışılırken, toplu ulaşımda da adımlar atılması gerektiği söyleniyor. Bu tartışmalar sürerken de Şehrivan konuyla ilgili olarak Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul’un görüşlerine başvurdu. Tuğrul, Son dönemde kamuoyu yerinde yer alan toplu taşıma araçlarıyla ilgili sıkıntının gündem de yer almasının ardından Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı’nın çalışma başlatacağını ifade etti.

“ELEKTRİKLİ OTOBÜSLERİN TUTACAĞINI ZANNETMİYORUM”

Trafik sorununun toplu taşımayı olumsuz etkilediğini dile getiren Tuğrul bu noktada Van’da sadece toplu ulaşımın sorun olmadığına değindi. Tuğrul konuyla ilgili olarak, “Elbette ki toplu ulaşımda da sorunlar yaşanıyor. Bunları düzeltmeye çalışıyoruz. Ama Van’da öncelikli sorunlar da var. Örneğin son dönemlerde kampus ulaşımı sürekli gündemde. Bununla iilgili girişimler de sürüyor. Bunun için toplu ulaşımdaki düzenlemer dışında Yüzüncü Yıl Üniversitesi güzergâhında bulunan eski karayolları ve otogar kavşağının düzeltilmesi gerekiyor. Bu iki kavşakta trafikte yığılmalara akabinde toplu taşıma araçlarında zaman problemine ve yığılmalara neden olmaktadır. Öncellikle ilimizdeki trafik problemi çözülmesi gerekiyor.” Dedi.

TRAMVAY, ELEKTRİKLİ OTOBÜSTEN ÖNCE TRAFİK PROBLEMLERİ ÇÖZÜLMELİ

“Tramvay konusunda dışında gündem de yer alan elektrikli otobüs konusu var. Bununla ilgili ise, özel bir yol yapılması gerekiyor, çalışma yapılması gerekiyor. İlimizde bu tür araçların tutulacağını zannetmiyorum. Burada önceliğimiz trafik problemini ortadan kaldırmak olacaktır. Özellikle ana caddelerde bulunan köprülü kavşak sayısının arttırılması, mevcut devam eden köprülü kavşağın tamamlanması ve çevre yolunun bir an evvel bitirilmesi gerekiyor. Son olarak yayalardan bir ricamız var; lütfen minibüs duraklarını kullanalım” şeklinde konuştu.

“ÖĞRENCİLERİN ULAŞIM SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Gündemden düşmeyen kampus hattı için de değerlendirme bulunan ve bu konu üzerinde toplu ulaşımdaki sıkıntılara değinen Tuğrul, “İlimizde sabah saatlerinde, daha çok 7-8 gibi bir yoğunluk oluşuyor. Bu da aslında öğrencilerin otobüsleri tercih etmemesinden kaynaklı olarak minibüslerde yoğunluğa neden olmaktadır. Kampüs güzergâhında 54 adet minibüsümüz aktif olarak çalışmaktadır, sabah saatlerinde yaşanan yoğunluk, üniversitenin mesafesi, mesai saatlerine denk gelmesiyle yaşanan trafik sıkışıklığı ister istemez toplu taşıma araçları yetersiz mi kalıyor sorusunu akıllara getiriyor. Burada temel problem bunlardan kaynaklanıyor” diye belirtti. Tuğrul konu ile ilgili olarak ayrıca, “Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Özvanlı ile Ulaşım Daire Başkanı durağı ziyaret ederek durak başkanı ile bir görüşme yaparak çalışma başlattılar. Kampüs minibüslerinin trafiğe takılmadan alternatif yol güzergâhlar arıyorlar. Bu güzergâhlar doğrultusunda bir çalışma yapılacak. Öğrenci arkadaşlarımız haklı görüyoruz, sıkıntı yaşıyorlar. Biliyoruz, görüyoruz. Elimizden gelen cabayı sarf edeceğiz” dedi.

 ŞEHRİVAN ÖZEL: ERDAL ERBAŞ/TAHİRHAN İZGİ-