Van’da UMKE temel modül eğitimi…

Van İl Sağlık Müdürlüğü bölge koordinatör il olarak UMKE birimi tarafından, 2019 faaliyet planı kapsamında ’UMKE Temel Modül Eğitimi’ gerçekleştirildi.

ASAYİŞ 27.09.2019 13:02:54 0
Van’da UMKE temel modül eğitimi…
Tarih: 01.01.0001 00:00

Düzenlenen sertifika programında konuşan, Van İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, Sağlık Hizmetleri Başkanlığı Afetlerde Sağlık Hizmetleri Birimi tarafından gerçekleştirilen 5 günlük eğitime, Ağrı, Muş, Hakkari, Bitlis, Van ilimiz dahil olmak üzere 24 kişinin katıldığını belirtti.

       Sünnetçioğlu, “UMKE eğitmenlerimiz tarafından teorik dersler ve sahada vaka çalışması eğitimleri, Genel Afet Bilgisi, Psikososyal Durumlar Eğitimi, Afet ve Tıbbi Müdahale Bilgisi, Temel Kampçılık konularından oluşan teorik dersler verildi. Almış olduğunuz bu eğitimlerin önemsediğiniz bilmekteyiz, bundan dolayı sizlerde UMKE gönüllüler ordusuna katılarak sizleri kutluyorum. Bilindiği üzere bir ay sonra  Van gerçekleşen depreminin yıl dönümü, 23 Ekim 2011 yılında meydana gelen 7.2'lik depremin üzerinden 9 yıl geçti ve Van’da yaşanan deprem halen konuşulmakta Türkiye seferber olmuştu. Üç gün önce’de İstanbul’da deprem meydana geldi. Deprem çevre illerden de hissedildi. Depremin büyüklüğü 4,7 olarak açıklandı. Ve dün itibari ile tekrar 5,7 büyüklüğündeki deprem paniğe neden oldu; Allah bizlere tekrardan büyük afetler yaşatmasın diyorum. 2011 yılında Van’da yaşanan iki depremde ve ardından yardımların bölgeye ulaştırılmasından vatandaşlara dağıtılmasına, çadır eksikliğine kadar pek çok konuda çeşitli sıkıntılar yaşanırken sağlık alanında hiçbir sorun yaşanmaması dikkat çekti; buda sizlerin alımış olduğu eğitimlere bağlı olarak değerlendirmekteyim. Van depreminin ardından tüm Türkiye seferber olurken, gönüllü sağlık uzmanlarından oluşan Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi'nin (UMKE) kahraman personeli de tüm imkanlarıyla yardım elini depremzedelere uzattı. Depremden çok kısa bir süre sonra bölgeye intikal eden gönüllü UMKE sağlık profesyonelleri, büyük bir özveriyle çalışarak, enkazdan çok sayıda vatandaşı sağ olarak çıkardı, depremzedelerin yaralarını sardı” ifadelerini kullandı.

        "1 Saatte tüm ekipmanlarıyla hazır hale geliyorlar"

Doç. Dr. Sünnetçioğlu, "Bunu bir bürokratik kademe oluşturmaksınız, doğrudan SAKOM adını verdiğimiz bir acil müdahale merkezimiz var. Bu merkezin telekomünikasyon imkânları çok geniş. 24 saat Arkadaşlarımız burada da hizmet vermekteler, derhal haberleşme başlıyor. Mesela Van UMKE ekibine hazır olun denildiği zaman bir kişi beş kişiye haber vererek toparlanıyor. 1 saat içerisinde tüm ekipmanlarıyla yola çıkmak üzere hazır hale geliyorlar. Bu arkadaşlarımız sadece talimatla hareket eden insanlar olmadıkları için, gönüllü olarak çalıştıkları ve çok da iyi eğitim almış insanlar oldukları için malzemeler evlerinde de var ve derhal harekete geçebiliyorlar.  Çevre illerden hareket 1 saat bile sürmüyor. Daha çabuk intikal edip, çalışmalara başlıyorlar UMKE ekipleri. Bölge koordinatör il olarak 400 UMKE personelimiz var. Bunlar sağlık profesyonelleri ama gönüllü insanlar. Gittikleri yerlerde ne tür sıkıntıların olabileceğini biliyorlar, ruhen hazır ve tahammüllüler." Sizlerde bu tür eğitim, kamp ve tatbikatlarla afet durumunda yer alarak kendini yetiştirmeye ve hazırlamaya devam edeceğinizden kuşkumuz yok. Bu anlamda eğitimlerin sizler açısından da faydalı olacağına inanıyorum, ayrıca burada (AFAD) Van İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne bize vermiş oldukları desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

           5 günlük eğitimin sonunda UMKE gönüllülerine katılım sertifika verildi.

Sertifika töreni programına İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzm.Dr. Onur Mahmutoğlu ve sağlık hizmetleri uzmanları  katıldı.Bölge Gazetesi Haber Merkezi