Van Depremi Anma Programı düzenlendi

Van’da, 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin yıl dönümü nedeniyle Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde (Van YYÜ) anma programı gerçekleştirildi. Programda yapılan konuşmalarda, deprem gerçeğine ve alınmas

ASAYİŞ 23.10.2019 22:01:38 0
Van Depremi Anma Programı düzenlendi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van YYÜ öncülüğünde Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Van AFAD İl Müdürlüğü ve Türk Kızılayı Van Şube Başkanlığı’nın katkıları ile organize edilen 23 Ekim Van Depremi Anma Programı, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezinde yapıldı. Programa Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Emin Bilmez, Vali Yardımcısı Ferhat Atar, Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, misafir konuklar Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Prof. Dr. Nilgün Okay, AFAD Başkan Yardımcısı İsmail Palakoğlu, Van AFAD İl Müdürü Osman Uçar, Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Azat Sağlam Selçuk, Kızılay ve MTA yetkilileri ile öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. 

AÇILIŞ KONUŞMALARI
İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından açılışta konuşan Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Azat Sağlam Selçuk, üniversite olarak depremle ilgili yaptıkları çalışmaları anlattı. 
Selçuk, sadece 2011 yılında değil, önceki yıllarda da Van’da depremler meydana geldiğini, ancak bu ve bölgede yaşanan depremlerden gereken dersler çıkarılmadığını ve buna uygun önlemler alınmadığını söyledi.
AFAD Başkan Yardımcısı İsmail Palakoğlu da, Türkiye’nin deprem bölgelerine dikkat çektikten sonra, Van’da Ekim ve Kasım aylarında meydana gelen depremler sırasında yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgiler verdi. 

DEPREM PARKI 
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, yaptığı konuşmada, üniversite olarak deprem anında ihtiyaçların karşılanması için bir Deprem Parkı projelerinin olduğunu söyledi. 
Bunun için üniversitenin arazisini tahsis etmek istediklerini ifade eden Prof. Dr. Şevli, şunları kaydetti: 
“Allah bir daha böyle afetleri kentimize yaşatmasın. Tabi bu programı düzenlememizdeki temel amaç, üniversitemizin hemen yanındaki MTA arazisini Deprem Park olarak değerlendirmek istiyoruz. MTA arazisinde AFAD’ın lojistik deposu bulunmaktadır. Kızılay ile MTA arasında bir yazışma olduğunu biliyoruz. Burada Kızılay’ın da bir lojistik depo talebi olduğunu biliyoruz. Biz Van YYÜ olarak, MTA sahasında bulunan tüm arazilerimizi Millet Bahçesi perspektifinde değerlendirmek istiyoruz. Bu tüm paydaşların bir araya gelerek çözebileceği bir süreçtir. Depremlerde ilk 24 saat, 48 saat çok önemlidir. Bu nedenle Deprem Parkları bu konuda çok etkili olacaktır. Su, tuvalet gibi ihtiyaçların giderileceği yer bakımından da önemli. Bu nedenle biz arazimizi Deprem Parkı olarak değerlendirmek istiyoruz. Vatandaşlarımız piknik alanı, mesire alanı olarak, park olarak kullanacak. Ama bir deprem anında da hemen hastaneye, çeşitli yaşam alanına dönüşebilecek mekânların oluşmasını istiyoruz. Allah bir daha acı günler yaşatmasın.”

“İMAR KONUSUNDA TAVİZSİZ OLACAĞIZ”
Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Emin Bilmez de, depremlerde altyapının önemine değindi.
İmar konusunda belediye olarak taviz vermeyeceklerini belirten Bilmez, şunları söyledi:
“Van depremi Türkiye Cumhuriyeti tarihinde en iyi yönetilmiş depremlerden biri oldu. Kocaeli depreminde birçok konuda sınıfta kaldık ama Van depreminde yaraların sarılmasında bir seferberlik ilan edildi. Kısa bir sürede 35 bine yakın konut inşa edildi. Biz deprem bölgesinde bulunan bir kentiz. Uzmanların söylediğine göre, ortalama 30 yılda bir yıkıcı bir depremle karşı karşıya kalma ihtimalimiz çok yüksek. Onun için sadece dua ile yetinmeyeceğiz, hocalarımızın dediği gibi fiili dualarımızı yapacak, konutlarımızı, altyapımızı ona göre yapacağız. İnsanlarımızı deprem anı ve sonrası için eğitmemiz gerekiyor. Bu konuda herkese görev düşüyor. Onun için bize düşen bu deprem gerçeğini unutmamak, ilkokuldan başlayarak bu deprem bilincini vermek gerekiyor. Ve bunun için de tek bir kurumun değil bütün kurumların el ele vererek çalışması gerekiyor. Kentin imarında kesinlikle tavizsiz olmamız lazım. Herkes fazla kat isteyebilir, arazisini değerlendirmek isteyebilir, ama bir kriz anında yönetilemeyen bir kent maalesef hayatımızı kolaylaştırmak yerine hayatımızı cehenneme çevirir. Bu konuda biz Büyükşehir Belediyesi olarak imar konusunda ve yapı konusunda tavizsiz olacağız. İlmin, bilimin gerektirdiği ne ise ona uyacağız. Bireysel baskılara da boyun eğmeyeceğiz.”

DEPREMİN ÖĞRETTİKLERİ
Depremde AFAD’ın rolüne değinen ve depremin öğrettiklerine atıfta bulunan Vali Bilmez, şöyle dedi:
“AFAD tarafından önemli çalışmalar, etkinlikler yapıldı. Bunda görev alan bütün arkadaşlarımıza, bütün hocalarımıza teşekkür ediyorum. Van depremi bütün ülkeyi birleştirdi, buradaki acı Trabzon’da da hissedildi. Onun için sadece depremde değil diğer olaylara karşı da birlik olmalıyız. Birbirimizin çıkarını her daim ortak savunmalıyız. Toplumun çıkarlarını bireysel çıkarlarımızın önünde tutmalıyız. Türk milletinin Kürdüyle, Türküyle, Çerkeziyle, Arabıyla bir bütün olduğunu hiçbir zaman unutmamamız gerekiyor. Sorunlarımız var, ama depremde olduğu gibi o sorunları da hep birlikte aşmamız gerekiyor. Bu programı hazırlayan başta üniversitemiz olmak üzere tüm yetkililerimize teşekkür ediyorum.”

DEPREM SİMÜLASYONU
Yapılan konuşmalar ardından depreme ilişkin simülasyon sunumu ile programa devam edildi. 
AFAD eğitmeni İlhami Sarıkaya simülasyon tarzında deprem anında yapılması gerekenler konusunda bilgiler verdi. 
Vali ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Bilmez, burada da yaptığı kısa açıklamada, AFAD ekiplerinin 10 gündür okulları gezerek deprem konusunda bilgilendirmede bulunduğunu söyledi.

DEPREM PARKI GEZİLDİ
Simülasyon sunumundan sonra da programa katılan protokol, Deprem Parkı olarak düşünülen alanı gezdi. AFAD Başkan Yardımcısı İsmail Palakoğlu ile üniversite yetkilileri planlanan park ile ilgili burada da basın mensuplarına bilgiler verdi.
Parkta; tuvalet, su tesisatından yemek pişirme alanına, sahra hastanesinden revire kadar bir dizi düzenleme olacağı kaydedildi. 

“ÖRNEK BİR ÇALIŞMA...”
MTA’ya ait arazi üzerinde yapılan AFAD’ın büyük lojistik deposu ve deprem parkı olarak düşünülen bölgede incelemelerde bulunan protokol, burada gazetecilere yapılan çalışmanın önemi hakkında bilgiler verdi. İlk olarak konuşan Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu şunları kaydetti: “Bildiğiniz gibi ülkemiz deprem bölgesinde, diğer afetlerden de aynı şekilde etkileniyoruz. Depremle yaşamaya alışmak, öncesinde hazırlık yapmak, sonrasında vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak gerekiyor. Bunlardan bir tanesi de afet parkları. Parkların afette kullanılacak halde olması bizim için çok önem arz ediyor. Yani afetlerde vatandaş güvenli bir bina hissini kaybediyor, binadan artık çekilmeye başlıyor. Dşarıda kalmak, yıkılmayacak binalarda kalmak istiyor. O yüzden bizim parklarımızı ve hatta şuan da lojistik depo olarak kullandığımız yerleri de özellikle çelik yapıları deprem sonrası toplanma, yaralıları toplama ve kaygılı olan vatandaşları toplayaraktan artçı sarsıntılar bitene kadar orada misafir edecek alt yapı ve tesislere ihtiyacımız var. Bunlar tabi foseptik çukuru ile, tuvaletiyle, su tankıyla, yemek pişirme tesisatı ile, reviri ile böyle parklar şuanda Türkiye’de inşaa edilmek isteniyor. Bu bölge de onlardan bir tanesi. O yüzden belki bu Türkiye’de örnek bir şey olabilir. Türkiye’de Van’da ilk defa bir afet parkı hatta millet parkının afet parkı olacak şekilde kullanılması olacak bu proje. Bu şekilde tasarlanmış olması belki de ilk ve Türkiye’ye örnek bir proje olacaktır. O yüzden faydalı olacağını düşünüyoruz. İstanbul’da henüz böyle alt yapısıyla bir toplanma alanı yok. Şuan da afet toplanma alanları belirlendi, belediyelere tebliğ edildi, bu afet toplanma alanlarının alt yapılarının yapılması sağlanıyor ama bir Japonya’daki gibi afet toplanma alanı henüz inşaa edilmiş değil."

“HAZIRLIKLI OLMAMIZ LAZIM”
Daha sonra konuşan ve arazinin imarı hakkında bilgiler paylaşan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli ise şunları söyledi: “ Biz İstanbul’dan Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu hocamızı afet yönetiminden Prof. Dr. Nilgün Okay hocamızı ve AFAD Başkan Yardımcısı İsmail Palakoğlu’nu bugün Van’a davet ettik. 23 Ekim Van depremini anma günü münasebetiyle bir anma programı düzenledik. Ben hepsine teşekkür ediyorum. Bizim  Van Yüzüncü Yıl Üniversitemizin arazisinin hemen yanında MTA’ya ait bir arazi var. Burada AFAD’ın büyük bir lojistik deposu, yaklaşık 158 dönüm bir arazi üzerine kurulmuş. Kızılay’ında Genel Başkanının bu alanda bir lojistik deposu kurma isteğinin olduğunu öğrendik, tabi burası MTA’ya ait, 150 dönümlük bir arazi. Üiversitemizin de arazileri var. Biz üniversite olarak, MTA olarak istiyoruz ki burası güzel bir millet bahçesi olsun ama Mikdat Kadıoğlu hozamızın sunumunda bahsettiği deprem alt yapısıyla güçlendirilmiş bir millet bahçesi olsun, deprem park olsun istiyoruz. Her 30-35 yılda Van’da bir deprem yaşanıyor, buna hazırlık yapmamız lazım. Üniversite olarak biz bu bilinçlendirmek, önerilerimizi kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz.”
Şevli den sonra kısa bir konuşma yapan Prof. Dr. Nilgün Okay da şunları söyledi: “Kriz yönetim merkezi şuanda kapasitesi güçlendirilmiş durumda ama yerel olarak halkımız güçlü değil o yüzden yerel yönetimlerin belediyelerin afed, tehlike, hassasiyet ve risk haritalarının ortaya konması lazım ve kriz yönetimleri de kriz düzenlemeleri stratejileride  o haritalara göre yapılması gerekiyor.Halkın da gerçekten sorumlu olması  gönüllü olması beceri eğitimleri alması gerekiyor” 

“BARINMA ALANLARINA DÖNÜŞEBİLECEK PARKLARIN YAPILMASI ÖNEMLİ”
Son olarak konuşan AFAD Başkan Yardımcısı İsmail Palakoğlu, yapılan projenin önemine değinerek: “ Van depreminin 8’inci yılı münasebetiyle Van’dayız. Yüzüncü Yıl Üniversitemizin davetiyle buraya kadar geldik. Tabi ki bir afet ülkesinde yaşıyoruz, başta deprem olmak üzere afetlerle yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. Dirençli toplumlar oluşturmamız lazım, vatandaşları bu konuda yetiştirmemiz lazım, davranış değişikliklerine dönüştürmemiz lazım. Tabi ki afet öncesi yapılacak hazırlıklar çok önemli, en başta binalarımızın çok sağlam olması, afet öncesi hazırlıklarımızı hem toplum olarak, hem aile olarak bütün fertleri ile birlikte yapmamız gerekiyor. Yüzüncü Yıl Üniversitemizin ortaya koymuş olduğu bu proje önemli ve anlamlı, afet anında vatandaşlarımızın kullanabileceği bu şekildeki afet parklarının yapılması normal zamanda vatandaşlarımız yine buraya gelip dinlenecekler, park olarak kullanacaklar. Mikdat hocamızın ifade ettiği gibi dünyanın bazı ülkelerinde başta Japonya olmak üzere örnekleri olan afet parkları, alt yapısı hazır, afet anında afet parkına dönüşecek, ordaki insanların ihtiyaçlarını karşılayabilecek, toplanma ve barınma alanlarına dönüşebilecek parkların yapılması önemli. Bu proje önemli ve anlamlı. Bizler elimizden geldiği kadar AFAD olarak bu tür projelere destek vermeye gayret edeceğiz, hayırlı olsun diyoruz” dedi. 
Palakoğlu, İstanbul’da yaşanan  deprem hakkında bir gazetecinin “olası bir depremde, bir afette, AFAD olarak siz hazır mısınız?” sorusuna ilişkin ise şu cevabı verdi: “ Sadece AFAD’ın hazır olmasından ziyade en önemlisi vatandaşlarımızın da hazır olması lazım. Tabi devlet bütün imkânlarını seferber ediyor, afet olduğunda arama kurtarma faaliyetlerini yapmak tek başına yeterli değil. Çünkü afetler öncesi yapılan masraflar ve verilen emek, afet olduktan sonra 7 katına, hatta 11 katına kadar çıkıyor. O açıdan en önemlisi bütün kurumlarımızın ve vatandaşlarımızın öncelikle kendi binalarını gözden geçirmesi gerekiyor, çürük olan bütün binaların bir an önce deprem yıkmadan bizim yıkıp yerine daha sağlam binalar yapmamız lazım. Yani bizim hazır olmamızdan öte, hazır olmamız kadar vatandaşlarımızın da depreme ve afetlere hazır olması önem arz ediyor.”
Van YYÜ öncülüğünde, Van Büyükşehir Belediyesi, Van AFAD İl Müdürlüğü ve Türk Kızılayı Van Şube Başkanlığı’nın katkıları ile organize edilen 23 Ekim Van Depremi Anma Programı Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezinde yapılan deprem konulu  panelle sona erdi.

Van Depremi Anma Programı düzenlendi

PROTOKOL, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ STANDINI GEZDİ
Anma programının ardından Vali Bilmez ve beraberindekiler AFAD'ın deprem tatbikatını izledikten sonra kampüs alanında Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Kentsel Dönüşüm ve Zemin İnceleme Şube Müdürlüğü tarafından kurulan, 'Afetle Yaşamayı Öğreniyorum' standını gezdi.Haber: M. Selim KURT 

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi