Turğut: Şans oyunları bir tür bağımlılıktır

Van’da madde bağımlılığı ile ilgili çalışma yürüten Hayatın Renkleri Solmasın Derneği Başkanı Osman Turğut, şans oyunlarının da bir tür bağımlılık olduğunu söyledi.

ASAYİŞ 24.12.2020 11:15:28 0
Turğut: Şans oyunları bir tür bağımlılıktır
Tarih: 01.01.0001 00:00

Hayatın Renkleri Solmasın Derneği Başkanı Osman Turğut, bayilerde oynanan ve internet ortamındaki şans oyunlarına olan ilgiyi değerlendirdi.

“ZENGİN OLMAYI HAYAL EDİYORLAR”

Şans oyunlarıyla kimi insanın daha çok zengin olmayı kimisinin de borçlarını kapatmayı hayal ettiğini belirten Turğut, “Ne yazık ki yeni yıla zengin olarak girmeyi hayal eden milyonlarca insanın bayiler önünde oluşturduğu uzun kuyruklar, acı bir tabloyu gözler önüne seriyor. Bu kuyruklar bağımlılığın en bariz örneğidir.” dedi. 

“ŞANS OYUNU BAĞIMLILIKTIR”

Sadece madde kullanımının değil aynı zamanda şans oyunlarının da insan beynine hükmeden bir bağımlılık oluşturduğunu ifade eden Turğut, şöyle devam etti:
“Bağımlılık kavramı genellikle sigara ve nikotin ürünleri, alkol, uyuşturucu gibi maddeler için kullanılıyor. Ama son yıllarda beyin ve beynin işlevi üzerine yapılan çalışmalarda birçok davranışın kimyasal bağımlılığa yol açtığı tespit edilmiştir. Kumar bağımlılığı, şans oyunu da bu davranışlardan biridir. Kumar isteyerek riske girme temelinde, kazanan ve kaybeden tarafların olduğu ve her iki tarafta da bir üretim işi olmaksızın servetin yeniden dağılımıdır. Bu servet dağılımına karar veren süreç daima bir şans elementi içerir veya yalnızca şansa dayanır. Patolojik kumar bağımlılığı kişisel, ailevi veya mesleki hedefleri bozan bir özelliktedir. Günümüzde hoşça vakit geçirme, eğlence ve dinlenme aracı olarak kabul edilmekte ve popülaritesi gün gittikçe artmaktadır.” dedi.

REKLAMI YAPILMAMALI

Özellikle sosyal medya üzerinden şans oyunlarının reklamlarına yer verilmemesi gerektiğini belirten Turğut, “Kumar borcu nedeniyle birçok acı hadise yaşanıyor. Haberlerde duyuyoruz, çoğumuzun etrafımızda var, kumar borcundan dolayı ailesinin canına kastedenler oluyor. Evini yakan ve sonrasında intihar edenler oluyor. Bunun gibi daha birçok olaya tanıklık edebiliyoruz” dedi. 

“ERİŞİM ENGELİ GETİRİLMELİ”

Şans oyunlarına erişim engeli getirilmesini öneren Turğut, şunları kaydetti:
“Geriye dönüp baktığımızda insanlık olarak hüsran yaşadığımız koca bir yılın muhasebesini yapacağımız yerde şans oyunları için kuyruğa girmiş insanları görmek, gelecek adına bizleri kaygılandırmaktadır. Şans oyunları dediğimiz oyunlar, legal veya illegal olduğuna bakılmaksızın kumar kapsamında değerlendirilmelidir. Bunların reklamı yapılmamalı, çocukların ekmek aldığı birçok büfede oyun makinaları kaldırılmalı ve sosyal medya üzerinde erişimi engellenmelidir.” 
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi