Tendürek zirvesine kalıcı üs…

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Van’a geldi. Bakan Soylu, Van ziyareti kapsamında Van’ın Çaldıran ilçesinin İran sınırında yapılması planlanan güvenlik duvarıyla ilgili incelemelerde b

ASAYİŞ 28.06.2021 10:27:21 0
Tendürek zirvesine kalıcı üs…
Tarih: 01.01.0001 00:00

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Van ziyaret kapsamında il olarak Van’ın Çaldıran ilçesinin İran sınırında yapılması planlanan güvenlik duvarıyla ilgili incelemelerde bulundu. Bakan Soylu daha sonra burada askerlerle bir araya geldikten sonra, depremzedelerle bir araya gelerek vatandaşların talep ve önerilerini dinledi.

Bakan Soylu, beraberindeki heyetle birlikte daha sonra Van Emniyet Müdürlüğü Havacılık Şube Müdürlüğü ile Van Jandarma Filo Komutanlığı Havacılık Şube Müdürlüğü'nü ziyaret etti.

Bakan Soyluya, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Van milletvekilleri Osman Nuri Gülaçar ve Abdulahat Arvas, Van İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit, Van Emniyet Müdürü Atanur Aydın ve AK Parti Van İl Başkanı Kayahan Türkmenoğlu eşlik etti.

BAKAN SOYLU İRAN SINIRINDA

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Van’ın Çaldıran ilçesinin İran sınırında yapılması planlanan güvenlik duvarıyla ilgili incelemelerde bulundu. Bakan Soylu ve beraberindekiler, daha sonra Van-İran sınırında yapılması planlanan sınır duvarlarıyla ilgili incelemelerde bulundu.

BAKAN SOYLU ASKERLERLE BİR ARAYA GELDİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, daha sonra Van’ın Çaldıran ilçesinde görev yapan askerlerle bir araya geldi. Bakan Soylu, Tendürek bölgesindeki askeri üs bölgesi ziyaretinin ardından Hangedik Hudut Karakoluna geçti. Bakan Soylu, burada askerlerle birlikte yemek yiyerek ve hatıra fotoğrafı çektirdi.

BAKAN SOYLU DEPREMZEDELERLE BİR ARAYA GELDİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Van’ın Başkale ilçesinde meydana gelen depremin ardından yapılan örnek konutta incelemelerde bulunarak vatandaşların talep ve önerilerini dinledi.

İran'ın Hoy kentinde 23 Şubat'ta meydana gelen ve Van'ın Başkale ilçesinde yıkıma yol açan 5.9'luk depremin ardından yapılan örnek konutta ve konutların yapılacağı alanda incelemelerde bulunan Bakan Soylu, depremzedelerin sorun ve taleplerini dinledi. Vatandaşların talepleri doğrultusunda konutların yapılacağını belirten Bakan Soylu, “Bir kısmınız ‘kendimiz yapalım’ diyorsunuz. Tecrübemiz şu, daha önce de depremler oldu. Parasını verdik vatandaş kendi evini yaptı. O evler tekrar yıkıldı. Biz devlet olarak o zaman nasıl bir durumda kaldık. ‘Depremde yapılan evler yıkıldı’ dediler, anlatamıyoruz. Biz yapmadık, parasını verdik onlar yaptı. Oysa bizim yaptıklarımız projesiyle, çelik konstrüksiyon, su ve elektrik tesisatıyla ısı yalıtımıyla biz sizi düşünerek bunları ortaya koyuyoruz. Güneş enerjisi hattı da gelecek. Benim sizden talebim, merkezde fay hattının olmadığı ve uzmanların olabilir dediği yerlere yapılacak. Ancak fay hattının etkileyebileceği yerlerde bizim bir şey yapmamız mümkün değil. Size yanlış yapmış oluruz. Haksızlık etmiş oluruz. Bu meseleleri hep birlikte istişareyle eğer çözersek bir sonuç alırız” dedi.

İran'ın Hoy kentinde 23 Şubat'ta meydana gelen, Van'ın Başkale ilçesine bağlı Özpınar, Kaşkol, Gelenler ve Güvenlik mahallelerinde büyük yıkıma yol açan 5.9'luk depremde 10 kişi hayatını kaybetti, 54 kişi de yaralanmıştı.

“TENDÜREK ZİRVESİNDE KALICI ÜS BÖLGESİNİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ"

Tendürek bölgesinde yeni kurulan Soğanlı Üs Bölgesini ziyaret eden Bakan Soylu, Tuğgeneral Yüksel Yiğit'ten bilgi aldı. Daha sonra Hangedik Karakolu'na giderek yapımı devam eden güvenlik duvarı çalışmalarını inceleyen Bakan Soylu, firma yetkililerinden bilgi aldı, askerlerle yemek yedi.

"BİR SINIR GÜVENLİK FİZİKİ SİSTEMİ OLUŞTURULDU"

Bakan Soylu, yaptığı açıklamada, Van'ın İran sınırında, 178 nolu sınır taşının hemen yanında olduklarını söyledi. Suriye'deki sınır duvarlarından sonra şimdi de doğu sınırlarıyla ilgili öncelikle Iğdır'da yaklaşık 54 kilometre sınır duvarının tamamlandığını belirten Soylu, şöyle konuştu:

"Güvenlik açısından da bize çok büyük katkısı söz konusu oldu. Sadece sınır duvarları yapılmadı bir sistem olarak hem ışıklandırılması ayı zamanda sensör ve gece görüşleri, kuleleriyle birlikte bir sınır güvenlik fiziki sistemi oluşturuldu. Ardından 84.5 kilometre de Ağrı sınırı tamamlandı. Bunların hepsi de İran'la ittifak içinde gerçekleştirildi ve orada da çok zor şartlarda çalışma yürütüldü. Bir taraftan hudut birliklerimiz, Türk Silahlı Kuvvetleri, diğer taraftan da fiziki ve fiili orada Mehmetçiklerimizin koruduğu sınır güvenliği, bunlar yapıldı. Bizim yaklaşık doğu sınırımız 1182 kilometredir. Bunun önemli bir bölümü elbette sınır duvarlarıyla geçilecek değildir. Ama özellikle Van'da 295 kilometrenin yaklaşık 64 kilometresi planlandı. 63.1 kilometresi de projelendirildi. 63 kilometresi 3 etap halinde yapılacak. Aynı zamanda sınırda mayınlar da var. Şu ada bir mayın temizleme çalışması yapılıyor. TOKİ aynen Iğdır ve Ağrı'da olduğu gibi Çevre ve Şehircilik Bakanlığıyla yapmış olduğumuz protokol çerçevesinde gerçekleştiriyor bu duvarları."

Bölgede yoğun bir çalışmanın yürütüldüğünü, yüklenicilerin 2. etapta 7,5 kilometrelik beton blokları ürettiğini aktaran Bakan Soylu, kar bastırmadan çalışmaları tamamlayabilme kabiliyetine sahip olacaklarını ifade etti. Hakkari'de de yaklaşık 45 kilometrelik alanın 20 kilometresinin yolu, aynı zamanda beton blokların konulmasının tamamlandığı bilgisini paylaşan Soylu, şunları kaydetti:

"İnşallah o da bu yılın sonuna kadar seri bir şekilde tamamlanacak. Bu alanlar bir taraftan sınır birliklerimiz Türk Silahlı Kuvvetleriyle, bir taraftan Valiliğimiz, İller İdaremiz hep birlikte stratejik olarak belirlediğimiz alanlardır. Öncelikli alanlardır. Sınır güveliğimizi sadece bunlarla mı sağlayacağız? Hayır. Şu ana kadar toplam 245 kilometre planlamamız var bu alan içerisinde. Bunların da yaklaşık 155 kilometresi tamamlanmış durumda. Diğer kalanları da tamamlayacağız. İlk önce Van'dan Hakkari'ye giden Çaldıran hattını yapıyoruz. Daha sonra Hakkari'den başlayıp Van'a doğru gelen hatta inşallah başlayacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın gerek kabine de gerekse Milli Güvenlik Kurulunda verdiği talimatlar çerçevesinde bu işleyiş devam ediyor."

"1 MİLYAR 100 MİLYON LİRALIK ÇALIŞMA"

İçişleri Bakanı Soylu, 1182 kilometrelik doğu sınırında yeni bir işlem daha gerçekleştirdiklerini bildirerek, "İçişleri Bakanlığımızın Avrupa Birliğiyle koordinasyon içinde yürüttüğü daha sonra da Milli Savunma Bakanlığına esas itibariyle devredeceğimiz bir işlemimiz daha var. Yaklaşık şu gördüğünüz kule gibi bunların yüzde 95'i tamamlandı. 141 kule. Iğdır, Ağrı, Van, Hakkari aynı zamanda Kırklareli ve Edirne sınırında toplam 141 gözetleyici optik kule, 109 bundan bir kademe daha düşük yine aynı hat üzerine haberleşme kulesi. Bunların 101'i Van bölgesine ait. En ağırlıklı yatırım. Bu optik kulelerin ve teknik çalışmanın toplam bedeli 108 milyon Avro. Yani yaklaşık 1 milyar 100 milyon liraya geliyor. Aynı zamanda operasyon kuleleri. Onlar da yaklaşık 89 tane. 330 civarında da hassas sensör teknik çalışmaları söz konusu. Sınıra serilen ve aldığı sensörlerle ana kumanda merkezlerine elde ettiği haberi ileten bir çalışma ortaya koyacak. Bir taraftan sınırın öteki tarafından taciz, terörist hareketlere karşı tedbiri hem insan kaynağımızla, Mehmetçiklerimizle sınır birliklerimizle bunu sağlayacağız hem de onları bu optik kulelerle, haberleşme kuleleriyle ve biraz önce söylediğim koordinasyon merkezleriyle ve sensörlerle birlikte sağlayabileceğimiz bir adımı gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda koordinasyonumuzda Türk Silahlı Kuvvetlerine verdiğimiz gözetleme araçlarımız da söz konusu" dedi.

Bu yılın sonuna kadar gerçekleşecek 63.1 kilometrelik toplam sınır duvarlarının toplam ihale bedelinin 260 milyon lira olduğunu ve TOKİ tarafından yapıldığını vurgulayan Soylu, Van sınırına optik kulelerle, yaptıkları diğer harcamalarla birlikte yaklaşık 750 milyon civarında bir maliyet ortaya koyacaklarının altını çizdi.

"TENDÜREK'İN ZİRVESİNE KALICI ÜS BÖLGESİNİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ"

"Biraz önce Tendürek'e çıktık. Tarihinde ilk Tendürek'te geçici üs bölgesi yaptık. Allah nasip ederse Tendürek'in zirvesinde kalıcı üs bölgesini gerçekleştireceğiz" diyen Bakan Soylu, şöyle devam etti:

"Bu şu demektir. Bütün coğrafya oradaki üs bölgesinin kontrolü altında olacaktır. Yine önemli bir şey daha gerçekleşti. Volkanik alanlarda temizleme yapılıyor. Bu bölge açısından hem de güvenlik açısından büyük bir rahatlık oluşturacak. Arkadaşlarımızla bir karar daha aldık. Buradaki sınır birliklerimizin hem de sınır köylerimizin kullanması açısından hep beraber bir karar verdik. 500 korucu daha tahsis edeceğiz. Onlar da hudut birliklerimize katkı sağlayacağı kanaatini taşıyorum. Sebebi şu, bir taraftan kaçakçılık var, sınır ötesi terörün oluşturduğu bir tehdit var, aynı zamanda insan kaçakçılığı, kaçak göç var. Bütün bunlara biraz önce bahsettiğim optik kulelerle, sınır duvarlarıyla üs bölgeleriyle gerek artıracağımız korucu kapasitemizle hep beraber bu yıl içinde inşallah ciddi tedbir alacağımızı düşünüyoruz. İnanıyorum bu tedbirlerle güvelik daha bir noktaya erişmiş olacak."

"KAÇAK GÖÇ CAZİBESİNİ ENGELLEYECEK"

İran'daki mevkidaşı İçişleri Bakanı'na ve sınır birliklerine teşekkür eden Bakan Soylu, "Çünkü ne Iğdır'da ne de Ağrı'da hudut duvarlarının yapılması konusuna bize en ufak bir zorluk çıkarmadılar. Doğrusu birlikte istişare edildi, karar verildi. Bundan sonra da öyle olacaktır. Bu İran'a olan kaçak göç cazibesini de yani Türkiye üzerinden batı ülkelerine gidecek kaçak göç cazibesini de engelleyecektir. Çünkü burada tedbiri iyi aldığımızda oraya gelişi de engelleyecektir. Çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Aynı Ağrı'da yaptığımız gibi Polis Özel Harekatımızı da özellikle burada sınır duvarının yapılmasında konuşlandıracağımız kararını da burada aldığımızı ifade etmek istiyorum. Sahayı gördük, mayın temizlemede ne durumda olduğumuzu gördük" şeklinde konuştu.

JANDARMA VE POLİS HAVACILIK ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİNE ZİYARET

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Van temasları kapsamında jandarma ve polis havacılık şube müdürlüklerini ziyaret etti. Burada yapılan çalışmaları yerinden izleyen Bakan Soylu, yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı. Bakan Soylu, temasların ardından Van'dan ayrıldı.