Kuzey Anadolu fay hattına dikkat çekildi

17 Ağustos 1999 yılında yaşanan Marmara depremi dolayısıyla açıklama yapan İnşaat Mühendisleri Odası Van Şubesi, Kuzey Anadolu fay hattının tehlikesine dikkat çekti.

ASAYİŞ 14.08.2020 11:33:41 0
Kuzey Anadolu fay hattına dikkat çekildi
Tarih: 01.01.0001 00:00

İMO tarafından, 17 Ağustos Marmara depreminin 21. yılı dolayısıyla basın açıklaması yapıldı. 
Açıklamayı sekreter üye Mihail Atik yaptı.

Ülke tarihinin en acı depremlerinden biri olduğunu belirten Atik, “7.4 büyüklüğündeki Gölcük merkezli depreminin üzerinden 21 yıl geçti. Edirne’den Ağrı’ya, Samsun’dan Antalya’ya kadar her aileye uzak veya yakın ölçüde dokundu.” dedi.  

2011 VAN DEPREMİ

Daha sonra yaşanan depremlerin bu acıları katladığını belirten Atik, şunları söyledi:  
“Ülkemiz birçok depremi yine yaşadı! 2003 yılı Bingöl, 2011 yılı Van ve 2020 yılının ocak ayında yaşadığımız Elazığ-Sivrice Depremleri de sonuçları bakımından oldukça acı oldu. Önemli ölçüde can ve mal kayıpları ortaya çıktı. Yine Çanakkale, Manisa, Muğla- Bodrum, İzmir, Adıyaman, Denizli, Tekirdağ, Bingöl ve Malatya gibi illerimiz farklı büyüklüklerde deprem yaşadı. Can ve mal kayıpları ortaya çıktı. İstanbul başta olmak üzere ülkemizin farklı yerlerinde yeni ve yıkıcı depremlerin olacağını biliyoruz.” 

110 BİN CAN KAYBI 

Son 100 yılda yaşanan depremlerde yüz bini aşkın insanın hayatını kaybettiğini ve maddi kayıplar yaşandığını ifade eden Atik, şöyle devam etti:

“Bugüne kadar yaşamış olduğumuz depremler, ülkemizin bir deprem gerçeği ile karşı karşıya olduğunu ortaya koymaktadır. 100 yıl içerisinde oluşan depremlerde 110 bin insanımız yaşamını yitirmiş, 700 bin mertebesinde yapımız yerle bir olmuştur. Yaşamış olduğumuz depremler, ülkemizin bir deprem ülkesi olduğunu gösteriyor. Bilinmesi gerekir ki depremler sadece can kayıpları ortaya çıkarmaz. Meydana geldikleri bölgenin altyapısını ve ekonomik düzenini bozmakla kalmayıp oldukça ciddi sorunlar da yaratır. Bulaşıcı ve salgın hastalıklar, yaralanma, psikolojik sorunlar, sakat kalma, pazar kaybı, üretim ve gelir kaybı, enflasyon, acil yardım harcamaları, işsizlik ve planlanan yatırımların gecikmesi, çevrenin bozulması ve çevre sorunları gibi önemli sonuçlar doğurmaktadır.” 

KUZEY ANADOLU FAY HATTI  

Türkiye’deki deprem riski açısından Kuzey Anadolu fay hattının oluşturduğu tehlikeye dikkat çeken Atik, şunları kaydetti:
“Kuzey Anadolu fay hattı olarak bilinen ve zaman zaman doğudan batıya, batıdan doğuya ters istikamette yürüyen fay hattı, dünyanın en tehlikeli diri faylarından biridir. Bingöl ilimizin Karlıova ilçesinden başlayıp Marmara Denizi'ne uzanan, oradan da Yunanistan'a geçen bir fay hattıdır. Bu fayın biriktirdiği enerjinin açığa çıkmasıyla oluşan kırılma deprem olarak etkisini göstermektedir. Ayrıca bu fay hattında oluşan her deprem başka bir depremi tetiklemektedir.”

Atik, Türkiye’deki deprem gerçeğine karşın yapılaşma konusunda gereğinin yerine getirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi