Dernek başkanı, kuyumcu esnafını uyardı; Aman dikkat edin!

Van Kuyumcular Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırımoğlu, piyasada, farklı madenleri altın suyuna batırarak kuyumcu esnafına yüksek ayar altınmış gibi satmaya çalışanların bulunduğunu, dikkatsiz davranan bazı esnafların bü

ASAYİŞ 2.01.2020 11:21:31 0
Dernek başkanı, kuyumcu esnafını uyardı; Aman dikkat edin!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Kuyumcular Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırımoğlu, kuyumcu sektörüne ilişkin 2019 yılı değerlendirmesi yaptı.

2019 yılının kuyumcu esnafı için inişli-çıkışlı geçtiğini belirten Yıldırımoğlu, şunları söyledi: “Yıl içerisinde zaman zaman altın fiyatlarında anlık değişimler yaşandı. Bu süreçte piyasamızda öyle bir ayarlama yaptık ki üretici de, tüketici de bunlardan hiç bir zarar görmedi ilimizde. Diyebilirim ki; Türkiye’de en başarılı 5 il içerisinde yerimizi aldık. Van ilinde biz her hangi bir zarar görmeden kapattık 2019 yılımızı. Dalgalanmalara rağmen çok şükür Van olarak iyi atlattık 2019. Ancak kalpazanlar ile ilgili esnafımızı uyarmak istiyorum. 2019'da da çokca rastladık, işin içine hile katarak esnaflarımızı dolandırmak isteyenler oldu. Bunlara karşı dikkatli olmamız lazım.” 

KALPAZANLAR VAR

Kuyumcu esnafının 2019 yılında karşılaştığı önemli sorunlardan birinin kalpazanlar olduğunu anlatan Yıldırımoğlu, şöyle devam etti:

“Altın madeni çok talep gören bir maden… Hazır paradır, anında paraya dönüşebilir. Biz, zaman zaman şunlarla karşılaştık; organize olmuş bazı şebekeler var, bir de mikro kapmalara bu aralar rastlıyoruz. Bir maden türüne ayar çekilerek 22 ayar altın görüntüsü veriliyor ama o kaplamanın altında ya çok düşük ayar altın, ya bakır ya da sarı tunç madenler var. Bunları getirip kuyumculara satıyorlar. Şayet kuyumcu esnafı o an için daha detaylı incelemiyorsa ve yoğunluktan dolayı aceleci davranıyorsa aldanabiliyor. Dünya çapında bu tarz olaylar yaşanıyor. İnsanlar artık bu işte uzmanlaşmışlar. Bizim başımıza gelmiş birçok olay var, bunlardan onlarca örnek verebiliriz. Yani bu insanlar illegal yoldan bir şeyler kazanmak için gelen kimselerdir. Emniyet güçleri bunlarla mücadele ediyor, elinden geleni yapıyor, ama adamlar profesyonel, bunlarla nasıl başa çıkılacağını bilemiyoruz açıkçası."

TAKSİTLİ SATIŞLAR

Yıldırımoğlu, kredi kartıyla yapılan taksitli satışlar konusunda şunları söyledi;

“Bu konuda Türkiye genelinde bütün oda ve dernek başkanlarımız sağ olsunlar çok çok ilgilendiler. Bakanlarla, yardımcıları ile ve müsteşarlarla defalarca görüşüldü bu konular. Sonuç olarak işçilikli malda 4 taksitten 8 takside çıkardılar. Yani devlet, işçilikli malın önlemini alarak 8 taksit yaptı, ama Cumhuriyet altınında, 22 ayarda ve has altında bunların 8 taksitli olayı yok. Yine 4 taksit şeklinde devam ediyor. Mesela gelip kuyumcu esnafının bu iyi niyetini kötüye kullananlar vardır. İşçiliksiz mallarını alıyorlar, hazır paradır nede olsa, hemen paraya dönüyor. Size 8 taksitle ödediği zaman bu defa faize giriyor ama işçilikli mal olunca bunun riskini göze alamıyorlar, çünkü kâr marjları düşük oluyor.”
 

2020 PROJELERİ

Dernek olarak 2020’de bazı projelerinin olduğunu söyleyen Yıldırımoğlu, şu bilgileri verdi: 

“2019’da yaşamış olduğumuz bazı sorunları inşallah yaşamayız, şayet yaşarsak da kuyumcu sektörü olarak bizler gereken önlemimizi alırız. 2020 yılı için esnaflarımıza yönelik bazı etkinliklerimiz ve projelerimiz olacak. Tabi bunların içinde çeşitli turlarımız olacak, fuarlarımız olacak, yurt içi ve yurt dışı gezilerimiz olacaktır. Farklı etkinliklerle kuyumcu esnafımızı bir araya getirip, onları kaynaştırmak istiyoruz. 2020 yılını bizler inşallah kardeşlik içinde başlayıp bitirmeyi düşünüyoruz.”

Özel Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi