Başörtüsünü yasaklayan o madde neden hala yürürlükte?

İzmir'de başörtülü öğrencinin okula alınmamasının AK Parti hükümetinin hala yürürlükte tutmaya devam ettiği bir maddeden kaynaklandığı ortaya çıktı. Okul idarecileri yönetmelikten aldıkları yetkiyle yasakçılığı sürdür?

ASAYİŞ 9.03.2021 11:44:05 0
Başörtüsünü yasaklayan o madde neden hala yürürlükte?
Tarih: 01.01.0001 00:00

İzmir'in Bayraklı ilçesindeki Cemil Atlas İlkokulu'nda bir öğretmen ve okul müdür yardımcısının açığa alınması başörtüsüne ilişkin yeni bir tartışmaya yol açtı.

Başörtülü bir öğrencinin kapalı bir şekilde okula alınmaması sebebiyle Milli Eğitim Bakanlığı ilkokul öğretmeni ile okul müdür yardımcısını açığa aldı.

Açığa alınan öğretmen ve okul yöneticisinin başörtüsü yasağı kararını uygulamasının nedeni ise AK Parti hükümetinin halen yürürlükten kaldırmadığı yönetmelik maddesinden kaynaklanıyor.

Başörtüsü sorununu okullarda çözdüğünü ifade eden AK Parti hükümetinin “Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Okul ve Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmeliği”nin 4. maddesi okul öncesi ve ilkokul öğrencilerinin başörtülü bir şekilde okula gitmesine müsaade etmiyor.

Milli Gazete’nin naklettiğine göre, şuan itibarıyla okullarda uygulanan Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğrencilere ilişkin kılık kıyafet yönetmeliğinin 4'üncü maddesinin "e" fıkrası okul öncesi eğitim kurumlarında ve ilkokullarda başörtülü şekilde eğitim almasını engelliyor.

Hükümet tarafından yürürlükten kaldırılmayan ve yasaksever okul yöneticilerinin yasakçı bir şekilde hareket etmesine neden olan Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğrenci kılık kıyafet yönetmeliğinin 4'üncü maddesinin "e" fıkrası "Öğrenciler okul öncesi eğitim kurumlarında ve ilkokullarda okul içinde baş açık bulunur" şeklindeki ibaresi yasakçılığın devam ettiğini gösteriyor.

İlkokullarda ve okul öncesi eğitim kurumlarında kız öğrencilerin başörtülü bir şekilde okumasına engel olan kılık kıyafet yönetmeliği AK Parti hükümeti tarafından 22/09/2014 tarihinde yapılan değişiklikle yürürlüğe girdi.

Okul yöneticilerinin yürürlükteki kılık kıyafet yönetmeliğinin söz konusu 4'üncü maddesini uygulaması, AK Parti’nin başörtüsü serbestliğini hâlâ yasal güvence altına tam manasıyla almadığını gösteriyor.

Ayrıca söz konusu madde başörtüsü yasağını geri getirmek isteyen çevreler için ise suistimal kaynağına dönüyor.