Zorla evlilik baskısı karakolda bitti

Van'ın Çaldıran ilçesine bağlı Direkli köyünde N.K. (29) isimli dul kadının ağabeyi Ş.Ü. tarafından zorla evlendirilmeye çalışıldığı ihba-rını alan jandarma ekipleri, ağabeyi gözaltına aldı. Mahkemeye sevk edilen şahıs tutukla

VAN 27.08.2015 12:00:00 0
Zorla evlilik baskısı karakolda bitti
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Çaldıran'da önceki gün ilginç bir olay yaşandı. Edinilen bilgilere göre İstanbul'da evli olan ancak bir süre önce eşi ölen iki çocuk annesi N.K. ağabeyi tarafından başlık parası karşılığında evlendirilmek için Direkli köyüne getirildi.
İSTANBUL'DAKİ PLATFORM 
Olayı haber alan İstanbul'daki Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyeleri, durumu telefonla Van Kadın Derneği'ne (VAKAD) bildirdi.
Gazetemize konuşan VAKAD aktivsti Songül Özünver, platformdan gelen telefon üzerine hemen harekete geçtiklerini belirterek, şunları aktardı:
"Telefonda beni arayan kişi Çaldıran'ın Direkli köyünde bir kadının ağabeyi tarafından zorla evlendirilmeye çalışıldığı yönünde bilgi aldıklarını söyledi ve bizim buna müdahale etmemizi istedi. Ben de durumu anında Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne ilettim. Avukatları aradım. Müdürlük de hemen Çaldıran ilçe jandarma komutanlığını arıyor. Tabi jandarma köye gidip kadına bunun doğru olup olmadığını soruyor, kadından 'doğrudur' cevabını alınca da kadını ve ağabeyini karakola götürüyorlar. Kadın karakolda da davacı olacağını belirtince jandarma alıp Van'a getiriyor."

AĞABEY HAPSE KARDEŞ SIĞINMA EVİNE
Kadının ve ağabeyinin daha sonra Van'da mahkemeye çıkarıldıklarını anlatan Özünver, "Çaldıran'da karakolda ifadeleri alındıktan sonra Van'a getiriliyorlar. Kadında işkence izleri de varmış. Tabi mahkemede de kadın davacı olunca ağabeyi tutuklandı, kadın da sığınma evinde koruma altına alındı. İki çocuğu da şu anda İstanbul'da kayınpederinin yanında bulunuyor." bilgisini verdi.

SORUNLU KÖY 
Geçtiğimiz hafta da aynı köyde 20 yaşında bir genç kızın intihar ettiğine dikkat çeken Özünver, aynı gün yaşanan bir olayı da şöyle aktardı:
"Bu kadının karakola giderek ağabeyinden davacı olduğunu öğrenen bir kadın daha karakola giderek kocasından şikâyetçi oluyor. Yani bu olaydan cesaret alıyor. Bu kadının durumunu şimdi bilmiyoruz, ama araştıracağız. Bu köyde zaten geçen günlerde de 20 yaşında genç bir kız intihar etmişti. Hatta yakınları derneğe gelip bize soruyorlar şimdi, intihar mı değil mi diye. Ama bu köyde böyle ilginç şeyler oluyor."

DERNEĞİN ROLÜ
Kadına yönelik şiddet konusunda önemli rol üstlendiklerini, Van Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nün de kendilerine ciddi destek sağladığını belirten Özünver, şunları kaydetti:
"Biz bu olaya müdahale etmeseydik, ya intiharla, ya da cinayetle sonuçlanabilirdi. İstanbul'daki platformun da bunda büyük payı var. Van Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Zeynel Abidin Koç, her çalışmamızda yanımızda yer alıyor ve bize güç katıyor. Bu nedenle kendisine çok teşekkür ediyoruz. Büyük bir duyarlılık. Dediğim gibi kadın derneklerinin bu konularda rolü büyük, müdürlüğün de katkısı bize bu tür başarıları sağlıyor."

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı