Zor aylar: Ocak ve Şubat

İran’dan Van’a yaz ve sonbahar aylarında yaşanan turist akışının bir süredir azalması, turizme dönük iş yapan esnafı olumsuz etkiliyor. En fazla Ocak ve Şubat aylarında zorlandıklarını belirten bazı otel yetkilileri, bu aralar İran

VAN 26.01.2018 10:39:26 0
Zor aylar: Ocak ve Şubat
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Van’da, turizm açısından 2017 yılı son yılların en verimli yılı oldu. 
Resmi olmayan rakamlara göre, ülkedeki resmi tatil ve özel günlerde uygulanan tatiller sırasında, 500 bin civarında İranlı turist, 2017 yılında Van’ı ziyaret etti. 
Bu durum da turizme yönelik iş yapan esnafta büyük bir rahatlama yarattı. 

 

GELİŞLER AZALDI
İran’dan gerçekleşen bu turist akışı sonbahar aylarına kadar devam etti, ancak İran’da yaşanan gelişmeler ile resmi tatil ve özel günlere ait tatillerin sona ermesi nedeniyle İranlı vatandaşlar ülkelerine çekildi. 
Cumartesi ve Pazar günleri Van’ı tercih eden olsa da, kış ayına girilmesi nedeniyle gelenlerin sayısında azalma söz konusu.
 

“EN FAZLA OCAK VE ŞUBAT’TA ZORLANIYORUZ”
İran’dan turist akışının kesilmesi ise, turizme yönelik iş yapan esnafı, özellikle de otel sahiplerini zor duruma düşürdü.
Gazetemize konuşan Otel Mirva yöneticisi Adem Gül, en fazla Ocak ve Şubat aylarında zorlandıklarını belirterek, “İranlıların gelmemesiyle birlikte bizdeki doluluk oranı yüzde 50 düştü. Eskiden batı ülkelerinden de geliyorlardı, ama şimdi gelmiyorlar, biz de bu süre içinde iç turizm ile idare ediyoruz. Çevre illerden ve batı illerinden iş için gelenler oluyor. Ocak ve Şubat ayları en fazla zorlandığımız aylar, tabi sonraki aylarda bunu karşılıyoruz” dedi.

 

“GELİŞLER BAŞLAYACAK” 
İleriki günlerde İran’dan Van’a turist girişlerinin yeniden başlayacağını söyleyen Gül, “Şubat ayının ortalarına doğru İran’dan turistler yeniden gelecek. Şimdiden rezervasyon yapanlar, soranlar oluyor. Sınır kapısında girişlerde İran tarafından cüzi bir miktar para alınıyordu, bunun bu sene 200 TL’ye çıkabileceği söylendi, böyle olursa azalma olabilir, ama geçen yıl ki gibi İran’dan gelişler fazla olursa kışın yaşadığımız sıkıntıyı önümüzdeki aylarda atlatabiliriz” diye konuştu.

 

ONLAR DA MART AYINI BEKLİYOR
Caspian Otel yöneticisi Adem Demirağaç da, İranlı turistlerin kendileri için olan önemine değinerek, “Bizim şu anda fazla bir sıkıntımız yok, müşterimiz var, ama İran’dan gelen turistler bizi çok daha rahatlatıyor. Van’daki diğer oteller de uzun süre dolu kalıyor, rahatlıyoruz. Ama Mart ayında yeniden hareketlenme başlayacak” dedi.
Kış aylarında kente turist gelişini sağlamak için sanatçıların davet edildiğini, önümüzdeki günlerde de iki sanatçının Van’a geleceğini belirten Demirağaç, bu sanatçıların gelmesiyle birlikte İran’dan da turistlerin geleceğini ve kentte bir hareketlenmenin olacağını ifade etti.  
Ayrıca, Van da şuanda Tahran'da katıldığı fuarda İranlılar'ı Van'a davet ediyor. Mart ayı ile birlikte İran'dan turistlerin yoğun şekilde kente gelmesi bekleniyor.
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi