Zihinsel engelli genç, dört kişiyi rehin aldı

Başkale ilçesinde zihinsel engelli olan Cengiz Fırat isimli genç, 3 kardeşini ile bir yeğenini rehin aldı. Engelli genç, Mehmetçik’in iknası sonucu rehineleri bıraktı.

VAN 22.12.2014 16:44:05 0
Zihinsel engelli genç, dört kişiyi rehin aldı
Tarih: 01.01.0001 00:00
Başkale İlçesine bağlı Kızılca Köyü Geçitvermez Mezrası’nda yaşanan zihinsel engelli 28 yaşındaki Cengiz Fırat, Elazığ’da tedavi gördüğü Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nde kaçtı.
Alınan bilgilere göre, Cengiz Fırat köyüne gelerek önce annesi olan Sariya Fırat’ı döverek evden kovdu.
Ardından da evden bulunan Güneş, Ayşe, Hatem adlı 3 kız kardeşi ile yeğeni Funda Fırat’ı da rehin aldı.
Rehin aldığı çocuklara evin bazı kısımlarını kazdırarak hazine olduğunu söyleyen engelli genç, eline aldığı kesici aletle yanına kimsenin yaklaşmamasını istedi.
 Evden kovulan Anne Sariya Fırat durumu İlçe Kaymakamı Murat Büyükköse’ye bildirdi.
Kaymakam Büyükköse hemen 112’yi arayarak bir vakanın olduğu belirtti. Ardından Jandarmaya talimat vererek Cengiz’in yakalanması için girişimlerde bulundu.
Harekete geçen Jandarma ve 112 Sağlık Ekipleri, köye giderek eve kimseyi  yaklaştırmayan Cengiz Fırat’ı yaklaşık iki saat süren çaba sonucu ikna etti.
İlçe Jandarmadan görevli Astsubay Mehmet Tokoğlu’nun sigara kullanmadığı halde, Cengiz i ikna etmek için iki saatte yaklaşık 2 paket sigara içtiği görüldü.
Daha sonra Cengiz’i etkisiz hale getirerek elindeki kesici aleti alan Astsubay Tokoğlu, evde yaklaşık 20 saat mahsur kalan 3 kardeş ile yeğeni de kurtarmayı başardı.
Zihinsel engelli Cengiz Fırat, ambulansta bir sakinleştirici iğne vurularak bayıltıldı ve Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürüldü.
Köy azası olan M.Tahir Dolaşmaz, konuyla ilgili konuşarak, “Zihinsel engelli olan Cengiz Fırat sürekli köy okuluna saldırıyor. Çocuklarımızı tek başına dışarı çıkaramıyoruz. Köydeki bütün camları kırıyor. Buraya gelen yabancı kişilere saldırıyor” ifadelerini kullandı.

Bölge: Zafer Tayfur