“ZAMANINDA UĞRAŞSAYDINIZ“

TAKSİTLER DÜŞÜNDÜRÜYOR

VAN 7.04.2015 10:27:44 0
“ZAMANINDA UĞRAŞSAYDINIZ“
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Van'da, 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihinde meydana gelen depremlerde 30 bin konut kullanılamaz duruma geldi. Yıkılan konutların yerine Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) 20 bine yakın yeni konut inşa etti. Konutların ilk taksitleri ise 20 Nisan'da başlıyor. Çok kısa sürede yapılan ve zaman zaman altyapı, ulaşım, su sorunlarının yaşandığı TOKİ'lerde oturan vatandaşları taksit ödemeleri düşündürüyor. "TOKİ ödemeleri ertelensin" talebinde bulunan vatandaşlar evlerinden çıkmayı bile düşünüyor. Van milletvekillerinin bu konuda duyarsız olduğunu belirten TOKİ sakinleri sitemde bulunurken, taksitlerin ertelenmemesi durumunda birçok ailenin icralı dahi olabileceğini belirtiyorlar.



Haber: Fazıl ERÜŞ

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından belirlenen yüksek fiyatlı konutların ilk taksitleri Van'da 20 Nisan'da başlıyor. Ortalama her aile 350 TL taksit ödeyecek. Buna ortak giderler de eklenince bir ailenin aylık gideri 500 TL'yi bulacak.

TAKSİTLER DÜŞÜNDÜRÜYOR
23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde yaşanan iki büyük depremin ardından ekonomisi çıkmaza giren Van'da konut taksitlerinin nasıl ödeneceği merak konusu oldu. TOKİ'de oturan vatandaşları taksit ödemeleri kara kara düşündürürken; altyapı, ulaşım ve su sorunlarının ciddi anlamda yaşandığı TOKİ konutlarında henüz sıkıntılar tam anlamışla çözülmemişken ödemelerin başlayacak olması büyük bir problemi de beraberinde getirecek.

"SEÇİMDE BİZDEN OY İSTEMEYİN"
2011 tarihlerinde yaşanan depremlerden bu yana mücbir halden dolayı ertelenen ve ötelenen vergiler, tüm girişimlere rağmen terkin edilememesi gündemdeki yerini korurken, 20 Nisan'da başlayacak olan konutların taksit ödemeleri vatandaşları korkutuyor. "TOKİ ödemeleri ertelensin"talebinde bulunan vatandaşların bir kısmı evlerinden çıkmayı bile düşünüyor. 2015 genel seçimlerine az bir sürenin kaldığına işaret eden TOKİ sakinleri "kimse kapımıza gelmesin ve bizden oy istemesin. Her seçimde bizi kandırıyorlar. Artık yeter" şeklinde konuştular.

"ZAMANINDA UĞRAŞSAYDINIZ"
Kiracı TOKİ konutlarında oturduğunu belirten Kenan Aracı adlı vatandaş, "TOKİ konutlarını bize çok pahalı sattılar. Batı illerindeki TOKİ konutları bile buradakinden ucuz. Şimdi de taksit ödemelerimiz başlayacak. Ortak giderleri ödemekte zorluk çekerken şimdi bunu nasıl ödeyeceğiz? AK Parti Van Milletvekilleri iktidar gücünü kullanabilmeliydi, kullanmadı. Şimdi ise çıkıp açıklama yapıyorlar"yok efendim uğraşıyoruz." diye. Zamanında uğraşacaktınız. Bu kentte kimse kimsenin derdinden anlamıyor. Bu taksitleri ödeyemeyeceğimiz de kesin. Bu nedenle ertelenme ya da indirime gidilmezse evimizden çıkmayı bile düşünüyoruz. Ayrıca bu bölgede olan HDP'de muhalefet gücünü kullanmalıydı. Ama onlar da bunu başaramadı" dedi.

"VERİLEN SÖZLER TUTULMADI"
İsmini vermek istemeyen bir TOKİ sakini ise, şunları kaydetti:
"Asgari ücretle çalışan biri bu taksidi nasıl ödeyecek? Birçok sıkıntıyı barındıran konutlar bize çok pahalı satıldı. Depremzedeleri düşürdükleri hale bak. Şimdi de bu konutlar üzerine siyaset yapıyorlar. Ama biz onlara siyaset yaptırmayacağız. Bize verilen sözler tutulmadı. 'İndirim' olacak dediler olmadı. 'Ertelenecek' dediler hala ertelenmedi. Bu kentte vekil yok mu? Neden şimdiye kadar ilgilenmediler. Derdimizi soran bir vekil ne zaman çıkacak? TOKİ sakinleri kara kara düşünüyor. Bu kent bu kadar mı sahipsiz?"

STÖ'LERDE ERTELEMEDEN YANA
Van'da özellikle vergi terkini yapılması gerektiği konusunda sık sık uyarılarda bulunan STÖ temsilcileri, ekonomik krizin yaşandığı kentte konut taksit ödemelerinin mutlaka ertelenmesi gerektiği yönünde görüş bildiriyor.
Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Fazıl Erüş