Zaman yazarı: Ya Erdoğan başkan olamazsa?

OLASI SENARYOLARI BİR BİR ANLATTI

VAN 31.03.2015 11:36:56 0
Zaman yazarı: Ya Erdoğan başkan olamazsa?
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Şahin Alpay, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başbakanlık Sistemi amacının ters gitmesi durumunda olacakları masaya yatırdı... 

Zaman Gazetesi yazarı Şahin Alpay, bugünkü "Ya Erdoğan başkan olamazsa?" başlıklı yazısında Erdoğan'ın başkan olmaması durumunda ortaya çıkacak senaryolar öne sürdü. Alpay, Cumhurbaşkanlığına sunulan örtülü ödeneği Oktay Vural'ın "paralel devlet yapılanması" yorumunu destekledi. Erdoğan'ın başkan olamayacağını, bu durumun da AK Parti'de uyumsuzluklar yaratacağını belirtti. Ayrıca, muhalefet ile gittikçe daha da artan gerginliklerin ülkeyi daha da çıkılmaz bir noktaya getireceğini söyledi.


İşte Şahin Alpay'ın yazısından bir bölüm:

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kendini başkanlığa hazırladığı, bal gibi “Türk usulü” başkanlık sistemini halka kabul ettireceğinden kuşku duymadığı (belki öyle davranmayı tercih ettiği) çok açık.

Halk tarafından cumhurbaşkanlığına seçilmesiyle birlikte, hukuken olmasa da fiilen başkanlık sistemine geçildiğine inanıyor. Geçiş dönemi yaşandığı düşüncesiyle ve kimseye hesap vermek durumunda olmadığı için, anayasada olmayan yetkiler kullanmakta; anayasayı çiğnemekte zerre kadar sakınca görmüyor.

Bu bağlamda attığı son adım kendine bir örtülü ödenek edinmesi. Bunun ne denli açık bir anayasa ihlali olduğu ve yönetimde ne gibi bir kargaşaya yol açabileceğini en iyi Taha Akyol yorumladı. (Bkz. Hürriyet, 28 Mart) Cumhurbaşkanı’na “istihbarat ve savunma amaçlı” harcama yetkisi veren, nasıl kullanıldığı hiçbir şekilde denetlenemeyen örtülü ödeneğin ne anlama geldiğini ise en iyi MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural açıkladı: “Bu düpedüz paralel devlet yapılanmasıdır…”

Artık kendisinden “Başkan” diye söz etmeye başlayan Erdoğan arzu ettiği şekilde anayasayı değiştirmeyi ve seçilerek hukuken de başkan olmayı başardığı takdirde başımıza gelecekleri kestirmek zor değil. Son zamanlarda gözüne (“6 yıllık monarşi” olarak nitelenen) Meksika usulü başkanlığı kestirmiş olmasına bakılacak olursa, Türkiye’nin en azından bir süre için bir tür padişahlığa döneceğini söylemek bir abartma olmaz. İçinde bıldırcın çiftlikleri dahi bulunan şatafatlı sarayları, uçakları ve yatları dahil saltanatın bütün unsurlarıyla ve (II. Abdülhamit dönemini andıran) özel istihbarat örgütüyle birlikte seçilmiş padişahlık... Siyaset bilimciler, bütün siyasi gücün tek bir kişide toplandığı türden otoriter rejimlere boşuna “Sultanizm” demiyor.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ!!!