ZABITA İNCİ KEFALİ İÇİN SEFERBER

Van Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürü A. Vahap Kıpçak, İnci Kefali balığı avlanma yasağı için yapılan toplantıda alınan kararlar doğrultusunda şehir merkezinde ve mahallelerde gereken bütün önlemleri aldıklarını ve sattırmad?

VAN 19.04.2014 10:03:13 0
ZABITA İNCİ KEFALİ İÇİN SEFERBER
Tarih: 01.01.0001 00:00
Haber: Fazıl ERÜŞ

15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında avlanması yasaklanan İnci Kefali balığını avlayanlara karşı zabıta ekipleri geniş kapsamlı çalışmalar yürütüyor. Van Büyükşehir Belediyesi Zabıta Ekipleri İnci Kefali yasak döneminde gece gündüz çalışıyor ve duyarlı vatandaşlar tarafından yapılan ihbarları dikkatle değerlendiriyorlar.
İnci Kefali av yasağı döneminde Zabıta, Emniyet ve Jandarma koordinasyonlu bir şekilde çalışarak kaçak avlayanlara yönelik idari para cezaları uygulayacak.

GEREKEN ÖNLEMLERİ ALDIK

İnci Kefali av yasağının doğru bir uygulama olduğunu belirten Van Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürü A. Vahap Kıpçak, şehrin tüm noktalarında gereken önlemleri aldıklarını söyledi.
Av yasağı döneminden önce Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) başta olmak üzere birçok kurumun içinde bulunduğu bir kurulun Valilik öncülüğünde toplandığını ifade eden Kıpçak, şu bilgileri verdi:
"Bu toplantıda av yasağı döneminde kaçakçılara karşı nasıl önlemler alınması gerektiği konuştuk. Toplantıda alınan kararlar doğrultusunda şehir merkezinde ve mahallelerde gereken bütün önlemleri alıyoruz. Balıkçı esnafını da ayrıca denetliyoruz.
Bu tür denetlemeler için özel mobil ekiplerimiz var. Denetime çıkan ekiplerimiz arasında gıda mühendislerimizde var. Bu ekibimiz av yasağı döneminde ciddi bir şekilde çalışıyor. Kıyı güvenliğini Jandarma sağlıyor. Satışa arz edildiği zaman ise biz müdahale ediyoruz. Bu yıl kaçakçılığı önlemek için birçok yaptırım uygulanıyor. Biz de bu yaptırımlara katılıyoruz. İnci Kefali'ni yaşatmak için bu yaptırımları uygulamak zorundayız"

BÜYÜK BİR DEĞERDİR

İnci Kefali balığının Van için büyük bir değer olduğunu da söyleyen Kıpçak, "Dünya'da sadece Van Gölü'ne has olan bir balık türüdür. Bundan dolayı bu balığı çok önemsiyoruz. İnci Kefali balığı neslinin devamı adına ne gerekiyorsa da yapıyoruz ve yaptığımıza inanıyorum. Güvenlik güçleri ile de sıkı bir koordinasyon içerisindeyiz. İşimizi yapmaya çalışırken bazen ufakta olsa sıkıntılar yaşıyoruz. Sonuçta onlarında geçimi İnci Kefali Balığının üzerindedir. Ancak yasak üzerine kurulmuş bir geçim kaynağı. Bizim de işimiz inci Kefali av yasağı döneminde bu balığın satışına izin vermemek. Deprem öncesinde balıkçı esnafımızı gezerek İnci Kefali balığının önemini ve neden bu dönemde yasaklandığını onlara anlattık. Bu yasağı her defasında anlatmalıyız.
Esnafımız, vatandaşımız İnci Kefalinin değerini anlayana kadar biz anlatacağız ve en sıkı şekilde de denetleyeceğiz." Diye belirtti.

YETERLİ DUYARLILIK YOK
Vatandaşın av yasağına yaklaşımına da değinen Kıpçak, yeterli bir duyarlılık olduğuna inanmadıklarını söyledi. Vatandaşın balığı almak yerine kendilerine ihbar etmesi gerektiğini belirten Kıpçak, şunları kaydetti:
"Halkımız İnci Kefali av yasağı döneminde yeterli derecede duyarlılık göstermiyor. Tezgâhlarda gördüğü balığı sofrasında da görmek istiyor. Bu çok yanlış bir durum. Vatandaşlarımız av yasağı döneminde İnci Kefalini almaması lazım ve gördüğü yerde de bize ihbar etmesi gerekir. Bu nedenle halkımız avlanma yasağı döneminde dikkat etmesi gerekir. Bu duyarlılığı alıcılar gösterirse kaçak satıcılarda kendilerini gözden geçirirler."