YYÜ’de Kadınlar Günü etkinlikleri...

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ( YYÜ ) Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Sağlıklı Yaşam ve Spor Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü taraf

VAN 8.03.2018 17:03:02 0
YYÜ’de Kadınlar Günü etkinlikleri...
Tarih: 01.01.0001 00:00
  Etkinlikler öncesinde konuşan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Battal: "Öncelikle  çok ince düşünülmüş ve çok güzel hazırlanmış bu programı yapan Sema hocam ve Funda hocama teşekkür ederim. Maalesef bizim coğrafyamızda muhatap olduğumuz hiç birimizin gönlünün razı olmadığı ama yoğunluğu belli toplumlarda belli oranın çok üzerinde kadına şiddetin yaşandığı bir coğrafyada yaşıyoruz. Ama şundan da ümitliyiz ki artık son dönemlerde bu algıyı bu yanlış davranışı, bozuk davranışları düzeltmek için çok önemli programlar çok önemli farkındalık eğitimleri yapılıyor.  Tabi ki bizimde ifade ettiğimiz aynı şey; Dünya kadınlar gününü 365 günde bir güne sıkıştırmak doğru değil. Bunu kabul ediyoruz hem teorik olarak hem pratik olarak doğru olanda bu. Kadınlar hayatın temeli, yaşamın, mutluluğun temeli. Dünyanın varlığının anlamıdır kadınlar. Ama bunu algılamak ve bunu herkesin zihnine yerleştirmek çok kolay bir olay değil. Bunu hepimizde kabul ediyoruz.  Bir Fransız atasözü der ki ‘Bir kadın bin öğretmenden daha etkindir daha yetkindir’ İlk bakışta çok basit gelen bu cümle biraz irdelendiğinde çok anlamlı çok önemli. Bir kadın gerçekten hem çevresi ile hem eşi ile hem mesleği ile yaptığı her işi ile çok etkin bir örneklik teşkil eder. Kadınların yaşadığı olumsuz tüm sorunlar bizi rahatsız ediyor. Ancak bu toplumda oluşan yanlış davranışı doğruya nasıl dönüştürürüz bunu oturup konuşmamız tartışmamız lazım. Bu yanlış algıyı düzeltmemiz lazım. Bu anlamda Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi olarak Kadın Araştırmaları Merkez Müdürlüğümüzün ve buna benzer yardımcı alanlarda etkinlikleri çok önemsiyor çokta destekliyoruz.  Bu alanda ben Sema Sancak hanıma teşekkür ediyorum. Ben tekrar hepinizin ve bütün dünyadaki kadınlarımızın dünya kadınlar gününü kutluyorum" diye konuştu.
   YYÜ Kadın Sorunları Araştırma Ve Uygulama Merkez Müdürü Sema Sancak ise 8 Mart Dünya kadınlar Günü vesilesi ile bir dizi etkinlikler düzenlediklerini belirterek, Tüm kadınların kadınlar gününü kutladı.
    İlk olarak YYÜ Cengiz Andiç Kültür Merkezinde yapılan; Arzu Taştan'ın eserlerinin sergilendiği "Ebru, Tezhip ve Hat Sanatı Sergisi" ile başlayan etkinlikler  Sağlıklı Yaşam ve Spor Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim üyesi Funda Coşkun tarafından gerçekleştirilen "Sağlıklı Yaşayalım Sporla Mutlu Olalım" etkinliği ile devam etti.
   YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal'ın katılımcı kadınlara karanfil sunduğu yemeğin ardından "Farklı Kadınlıklar, Farklı Feminizmimler: Dayanışma Ağları Örmek" başlıklı panele geçildi. YYÜ Sosyoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Selda Tuncer'in moderatörlüğünü yaptığı panelde; Şiddete Karşı Müslüman Kadınlar İnisiyatifi Üyesi Bahar Kılınç, Kadınlarla Dayanışma Vakfından Özgül Kapdan ve İstanbul Beşiktaş Belediyesi Meclis Üyesi Sedef Çakmak tarafından birer sunumun yapıldığı panel soru cevap bölümü ile sona erdi