YYÜ'de 'Engelliler Günü' etkinliği

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Cengiz Andiç Kültür Merkezi’nde “Herhangi Bir Aralık’ta değil Her Zaman Farkındayız” paneli yapıldı.

VAN 4.12.2018 15:40:20 0
YYÜ
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Panele Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Demirel, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Çelik, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Çiçek, Sağlık Kültür Spor Daire Başkanı Kemal Demir, Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Ahmet Yayla ve Doç. Dr. Hayati Çavuş, Van İl Milli Eğitim Şube Müdürleri Mevlüt Şahin ve Mücahit Tunç, Van Şairler ve Yazarlar Birliği temsilcisi Mustafa Işık, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, asıl engelliliğin kendisini normal olarak gören insanın zihninde olduğuna dikkat çekerek, "Üniversitemizin engelli dostu bir kampusa sahip olması için çabalıyoruz. Tüm engelli bireylerin ve ailelerinin 3 Aralık Dünya Engelliler Gününü kutluyorum." dedi.
YYÜ Engelli Öğrenciler Danışma ve Koordinasyon Birimi Koordinatörü ve panelin moderatörü Dr. Öğr. Üyesi Abdurrahman Mengi ise Yüzüncü Yıl Üniversitesi Engelli Öğrenci Topluluğu ile bu yıl ortaklaşa gerçekleştirdikleri altıncı etkinlik olduğunu ifade ederek, “Paneli Yerel Engelli STK’ları ile birlikte hazırladık. Bu tarz işbirliğindeki asıl amaç; mümkün olduğunca daha fazla birey ve kuruma sorumluluk vererek engellilik konusunda herkesin sorumluluk almasını sağlamak, engellilik konusunda giderek sorumluluk halkasının genişlemesidir. Engellilik olgusunu, toplumumuzun ortak paydası ve meselesi olarak gördüğümüz için bir taraftan farkındalığın geniş kitlelere ulaşması için çabalıyoruz diğer taraftan engelli kardeşlerimize yönelik her türlü destek ve faaliyetlerimizi kesintiye uğratmadan sürdürme gayretindeyiz. Bu etkinliklerle engelli bireylerin sosyal-kültürel ortamlara girmesine imkân tanıyoruz, sosyal bütünleşmeyi riske eden toplumsal algıları, tutumları, bakışları farkındalık çalışmalarıyla yönetmeye, değiştirmeye, yeniden oluşturmaya ve dönüştürmeye çalışmaktayız. Dolayısıyla toplumun önemli bir kesiminde bir arada yaşama kültürünün oluşumuna katkı sunmak ve toplumun ortak paydası konumunda olan engelli bireylere karşı duyarlı, hoşgörülü, farklılıklara saygı duyan ve ötekiyle barışık çağdaş bir topluma ulaşmanın kilometre taşlarını döşeme çabası içindeyiz” diye konuştu.
Daha sonra Van Otizm Derneği Başkanı ve Gevaş Meslek Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Erkan Düz, otizmli bireylerin temel sorunlarına ilişkin bilgi verirken, Van İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği Başkanı Filiz Yörükoğlu da işitme engelli bireylerin temel sorunlarına değindi. Van Altınokta Görme Engelliler Spor Kulübü Derneği Başkanı Mail Tam ise görme engelli bireylerin temel sorunlarını anlatı. Van Bedensel Engelliler Spor Kulübü Derneği Başkanı Hanefi Baykara da bedensel engelli bireylerle ilgili bir sunum yaptı. Van İşitme Engelliler Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Aydın Türk ise, program boyunca işaret dili tercümanlığı yaptığı soru ve cevap faslından sonra sona erdi.