YYÜ hastanesinden kanser taraması...

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi Dermatoloji bölümü tarafından son teknoloji ürünü olan Siascopy cihazı ile Van halkına yönelik ücretsiz olarak ben ve deri kanseri taraması yapılacak.

VAN 13.09.2017 12:14:12 0
YYÜ hastanesinden kanser taraması...
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Van YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi Ek Hizmet Polikliniği'nde Dermatoloji  Anabilim  Dalı  Başkanı Doç  Dr  Serap Güneş  Bilgili tarafından vatandaşlara yönelik ücretsiz Ben ve deri kanseri taraması yapılacak. Semaver Kavşağında bulunan Dursun Odabaş Tıp Merkezi Ek Hizmet Binasında 20-21 Eylül 2017 tarihlerinde yapılacak taramayla ilgili konuşan Doç.  Dr.  Serap Güneş  Bilgili  cilt kanserinden korunmak için ben taraması  yaptırılması gerektiğini söyledi.

   Kızıl saçlı, çilli ve açık tenliler risk altında

    Yüzde 95 oranında doğru teşhis konmasına olanak sağlayan Siascopy  cihazı ile  ücretsiz  deri  kanseri ve  ben (Nevüs) taraması yapılacağının altını çizen Doç. Dr. Bilgili, "Kızıl saçlı, çilli, açık tenli,  renkli  gözlü  olanlar  ve  güneşte çok  kalanlar  deri  kanseri  gelişmesi  açısından risk altındadır. Ailesinde deri kanseri olanlar genetik olarak daha fazla risk  taşırlar.  Güneşte her zaman yanan,  kolayca  bronzlaşmayanlar, 50'den  fazla  beni  olanlar,  çok  fazla  güneş  altında kalanlar, mesleki olarak (çiftçiler  inşaat  işçileri vs.) ve tatil  amaçlı veya  bronzlaşmak için solaryum  kullananların riski  daha  fazladır. Bu  risk  gruplarında kanser  nevüsler  (benler) üzerinden  değil  sağlam deri  üzerinden  gelişir. Benler  üzerinden  değişim de  olabilir.  O yüzden çocukluktan beri var olan bende  değişimlere dikkat edilmeli  ayrıca yeni bir ben çıktığında doktora başvurmalıdır."dedi.

   "Van, deri kanserinin en sık görüldüğü yerlerden biri"

     Van ve çevresinin Türkiye’de deri kanserlerinin en  sık  görüldüğü yerlerden biri olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Bilgili, Melanom deri  kanserleri  arasında en  kötü  huylu  tümördür.  Ancak  erken  tanı  yapılırsa basit  bir cerrahi  eksizyonla  tedavisi  mümkündür  ve  daha  sonra  sadece  belirli  aralıklarla izlemek yeterli olacaktır. Polikliniğimizde ben  ve  deri  kanseri  taraması için  FDA  Onaylı Cilt  Kanseri  Tarama Cihazı ''Siascopy''  getirilmiştir. Bu  cihaz  Türkiye’de  sadece  birkaç  merkezde bulunmaktadır. Bu cihaz cilt kanseri  değerlendirmesine yönelik olarak ilk önemli  yeniliği temsil etmekte olup cilt  kanseri  değerlendirmesini yeni  bir  seviyeye  taşımaktadır.  İngiltere ve Avusturalya'daki  çalışmalar Siascopy  teknolojisinin,  hekimlere  yaklaşık yüzde 95 'e  kadar tanısal doğruluğu getiren bir teşhis cihazıdır. Son  yıllarda  artış gösteren  cilt  kanseri  eğer  sıkı bir  takip  ve  tedavi  süreci  geçirirse kolaylıkla kontrol  altına  alınmaktadır. Siascopy  cihazı ile  ben  taraması  yapıldığında biyopsi almaya gerek kalmadan sadece deri kanseri riski olan benler alınacaktır. Siascopy  ile  deri  yüzeyinden  2 milimetre aşağı  katmanı görüntüleme  özelliği ile  patolojik verilere  uyumlu  sonuçlar  verdiğinden daha  az  maliyetlerle  ve  non-invaziv  ölçümlerle  3 saniye  çekim  3  saniye  ölçüm  yaparak  toplam  6  saniyede  klinik  sonuçlara ulaşılabilmektedir.  Cihazın  yazılımında var  olan  3  temel  skorlama  yöntemi  ile  cihaz hastaların  sonuçlarını  hızlı ve kesin bir değerlendirme yapabilmeye olanak sağlamaktadır. Siascopy  cihazı dünyada  39  ülkede  kullanılmakta olup  cilt  rahatsızlıklarının  teşhisinde büyük  kolaylık  sağladığı  ispatlanmıştır. Ülkemizde  hem  sağlık  açısından ekonomik avantajlar  sağlaması hem  de  cilt  hastalıklarının  teşhisinde ve  tedavisinde  kolaylıklar sağlaması sebebiyle  kullanılması gereken  önemli  bir  cihazdır." şeklinde konuştu.