YÜZDE 20 ZAM YAPILMIŞTI

Van'da fırıncılar arasında yaşanan rekabetten kaynaklı ekmek fiyatları 90 kuruştan 65 kuruşa düştü. Ancak yaptığımız araştırmalara göre bu fiyat uygulaması tüm fırınları kapsamış değil. Öyle ki Van'da ekmek fiyatları konusunda

VAN 5.03.2015 09:38:34 0
YÜZDE 20 ZAM YAPILMIŞTI
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Umut TARHAN / Fazıl ERÜŞ

Durum böyle olunca da vatandaşın kafası karışıyor. Bazı fırınlarda ekmeği 65 kuruşa alan vatandaşlar, bazı bakkallarda 60 kuruşa da ekmek bulabiliyor. Aynı vatandaş süpermarketten alışveriş yaptığında ise yine aynı gramajdaki ekmeğe 90 kuruş ödeyebiliyor. Heryerde farklı fiyat uygulaması ile Türkiye'de tek il olmayı başaran Van'da bu durumun ne zamana kadar devam edeceği, nasıl çözüleceği ise merak ediliyor.

FIRINCILAR ODASI 2 GÜNDÜR TOPLANTIDA!
Konuya ilişkin bilgi almak istediğimiz Van Fırıncılar Odası Başkanı Osman Tuncil, fırıncı esnafı ile sürekli toplantı halinde olduklarını ve nihai bir karar alamadıklarını söyledi.Tuncil karar alınması durumunda kamuoyuna açıklamalarda bulunacağını söyledi.

VATANDAŞA YARADI
Van'da fırıncı esnafı arasında yaşanan fiyat rekabeti kafaları karıştırsa da sonuç itibari ile vatandaşa yaradı. 250 gram olan bir ekmeğin fiyatı 90 kuruştan 65 kuruşa düştü. Halk, ekmeğin bu fiyattan satılmasından memnunken, birçok fırıncı esnafı ise, zor duruma düştüklerini söylüyor. Rekabetin iyice kızıştığı Van'da, bunun fırın sayısının fazlalığından ve her köşe başında gelişigüzel açılan fırınlardan kaynaklandığı ileri sürülüyor.
Van'da fırıncılar arasında yaşanan fiyat rekabeti oluşan farklı fiyatlar nedeniyle hem vatandaşın kafasını karıştırdı, hem de yüzünü güldürdü. Ekmek fırınları rekabete girince 90 kuruştan satılan ekmek 60 kuruşa kadar düştü. 90 kuruştan satılan ekmek birkaç gündür 60 kuruş ile 90 kuruş arasında bir fiyata satılıyor.

YÜZDE 20 ZAM YAPILMIŞTI
Temel besin kaynağımız olan ekmeğe bundan 4 ay önce sürpriz bir zam gelmişti. Fırıncıların her fırsatta Türkiye'de ekmeğin en ucuz satıldığı illerden biri olarak gösterdiği Van'da ekmek fiyatlarına bir kerede yüzde 20 oranında zam uygulamıştı. 75 kuruş olan ekmek yapılan bu zamla birlikte 90 kuruşa kadar yükselmişti. Bu zam özellikle dar gelirli vatandaşın tepkisine neden olmuştu. Ancak ekmeğe yapılan bu zam fazla sürmedi. Yapılan zamdan 4 ay sonra fırıncılar arasında yaşanan fiyat rekabeti nedeniyle ekmek eski fiyatından bile daha ucuz satılmaya başlandı. 250 gram olan bir ekmeğin fiyatı 90 kuruştan 60 kuruşlara kadar düştü. Ancak şuan ekmekte tek bir fiyat yok. 60 kuruşa satan da var, 90 kuruşa satan da.

"ZARAR EDİYORUZ"
Fırıncılar arasında yaşanan fiyat rekabetine sitem eden Harman Ekmek Fabrikası'ndan Süleyman Dağan şunları söyledi:
"İş potansiyeli düştü. Eskiden fırıncılar sürümden kazanıyordu artık o da yok. 10 bin ekmek çıkaran fırınlar şimdi 2 bin ekmek ya çıkarıyor ya da çıkarmıyor. Ayrıca buna yeni açılan fırınlar da eklenince rekabet ortamı doğmuş oldu. Gramajda kesinlikle oynama da yapmıyoruz. Ciddi anlamda zarar ediyoruz. Ancak fırıncıların en yakın zamanda uzlaşacağını düşünüyorum. Çünkü bu rekabeti başlatanlar da zarar ediyor. Halka yaramasına rağmen, halk daha da fiyatın düşürülmesinden yana. Belediyeler eğer halk ekmeği çıkaracaklarsa bu bizi etkilemez. Ben kazanacağım diye halk pahalı ekmek almak zorunda değil. Eğer belediyeler aynı gramajdaki ekmeği ucuz satacaklarsa satsınlar. Halkımızın ucuz ekmek almasından tarafız."

"REKABET KISA SÜRER"
Numune Ekmek Fabrikası çalışanı ise, rekabeti şöyle yorumladı:
"Maddi ve manevi anlamda zarar ediyoruz. Bu rekabet sadece vatandaşlarımıza yaradı. Ancak dar gelirli fırıncılar ise kara kara düşünüyor. Bu şekildeki rekabetler her zaman olmuştur. Bu nedenle fırıncıların bir araya gelip uzlaşacağını tahmin ediyoruz."
İsmini vermek istemeyen bir ekmek fırını sahibi ise, rekabete tepki göstererek, "inceldiği yerden kopsun" dedi.

"BÖYLE KALMASINI İSTİYORUZ"
Sofraların olmazsa olmazı olan ve en çok tüketilen gıdaların başında gelen ekmekte yapılan indirimi değerlendiren vatandaşlar da, "Fırıncılar çok kazanıyor. Çok kazanmasalar her köşe başında fırın açarlar mı? Bu nedenle ekmek fiyatlarının böyle kalmasını istiyoruz. Bundan bir hafta öncesine kadar pahalı sattıkları ekmeklere saysınlar" şeklinde konuştular.