Yörük: Girişimcilere desteklerimiz sürüyor

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) İl Müdürü Bilal Emre Yörük, 'KOSGEB olarak girişimcilere desteklerin devam ettiğini belirterek, 'Artık girişimcilerimiz e-devlet şifrelerini gir

VAN 22.10.2018 10:29:52 0
Yörük: Girişimcilere desteklerimiz sürüyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
  Yaklaşık 20 yıldır KOSGEB'de görev yapan ve 18 yıldır İl Müdürlüğü görevini yürüten Bilal Emre Yörük, halka hizmet etmenin kendileri için mutluluk verici olduğunu belirtti.

Devletin yerlileştirme politikası konusunda KOSGEB olarak AR-GE İnovasyon konusundaki girişimcilere önemli destekler sunulduğunu anlatan Yörük, "Bilim ve teknolojiye dayalı yeni fikir ve küçük ve orta ölçekli işletmeler ile AR-GE İnovasyon girişimciliğine yeni ürün yeni süreç veya bilgi üretilmesi konusundaki 760 bin TL'ye kadar destekler sunuluyor" dedi.

 


          VAN'DAKİ KURUM 20 YILDIR HİZMET VERİYOR
Kurumlarının esas amacını anlatan Yörük, "Kurumumuz küçük ve orta ölçekli işletmeleri geliştirme ve destekleme amacıyla görev yapıyor. Kuruluşumuz 1990 yılında oldu. Ülkenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında küçük ve orta ölçekli işletmelerin payını ve etkinliğini artırmayı hedefleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı bir kamu kurumuyuz. Yapısı itibariyle tüzel bir kişiliğe sahiptir. Van'daki teşkilatlanma 1998 yılında gerçekleşti. Yaklaşık 20 yıldır Van'daki girişimcilere desteğimiz sürüyor. Van müdürlüğü olarak bölgede bir öncü iliz. Muş, Bitlis, Hakkâri illerindeki KOSGEB Müdürlüklerine de desteğimiz var. Ben aynı zamanda KOSGEB Hakkâri Müdürlüğü'ne de vekillik yapıyorum" dedi.

 


          KOSGEB'in destekleme kuruluşu olduğunu anlatan Bilal Emre Yörük, "Ana başlıkları ile sayacak olursak, hizmet, ticaret, imalat ve sanayi sektörlerine destek veriyoruz. Bunun dışında bazı spesifik alanlara da destek sunuyoruz. İnsanlarımız resmi web sitesine de girerek bu konuda ayrıntılı bilgiye sahip olabilirler. Her Cuma öğleden sonra bilgilendirme seminerlerimiz oluyor" şeklinde konuştu.

 


            KOSGEB'in desteklerine değinen Bilal Emre Yörük, "Desteklerimiz arasında beş ana başlık bulunuyor. Birincisi girişimcilik destek programı. İkincisi AR-GE teknolojik üretim ve yerlileştirme destekleri. Üçüncüsü işletme geliştirme büyütme ve uluslar arasılaştırma desteği. Dördüncüsü Kobi finansman desteği ve son destek başlığımız ise laboratuvar desteklerimizdir" ifadelerini kullandı.

 


           "EĞİTİMİNİ TAMAMLAYIP İŞLETMESİNİ KURANLARA HİBE DESTEKLER SUNULUYOR"
Girişimcilikteki ilk 3-4 yıllık sürecin kırılgan olduğunu belirten Yörük, "Bu ilk üç dört yıllık süreçte kırılganlık yaşandığı için KOSGEB olarak biz devreye giriyor ve girişimcileri destekliyoruz. Tabi bunlardan önce girişimcilere 32 saatlik girişimcilik eğitimleri veriyoruz. Bu eğitimler sayesinde girişimcilerin başarı düzeylerini artırmayı hedefliyoruz. Girişimcilerin önüne bir nevi yol haritası bırakıyoruz. Bu sayede iş planları oluşturuluyor. Kurulacak iş için ne kadar sermaye bırakılması, hangi hukuki statü, pazarlama durumu vs. Girişimcilere bu konularda yardımcı oluyoruz. Eğitimlerini tamamlayıp yeni işletmesini açan girişimcilere 50 bin TL'ye kadar hibe, 100 bin TL'ye kadar da geri ödemeli destek sunuyoruz" ifadelerini kullandı.

 


           KOSGEB desteklerinden faydalanma sürecinin kolaylığına değinen Yörük, "Artık girişimciler KOSGEB'den faydalanmak için e-devlet şifreleriyle evlerinden, ofislerinden internet üzerinden, evrakları tarayarak, tüm başvurularını yapabilirler. Vatandaş evrakları sisteme yükledikten sonra, kurumdaki personel sistem üzerinden görebiliyor. Kurullar gerekli değerlendirmeyi yaptıktan sonra kararı verir. Girişimcileri kurullara davet ediyoruz, gerekli bilgileri alıyoruz. Olumlu görülen projeler varsa sözleşme imzalıyoruz. Ondan sonra girişimciye işyerinle ilgili malzemeleri almasını, faturaları ve ödeme dekontlarını bize getirmesini istiyoruz. Uzmanlar yerinde tespit ediyor ve ödemeler bankadan onların hesabına aktarılıyor" ifadelerini kullandı.

 


          Yörük, KOSGEB Van İl Müdürlüğü'nün Van'a kazandırdığı önemli işletmelerden birinin Van İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) olduğunu da sözlerine ekleyerek, "Söz konusu İŞGEM bir işletme fidanlığı olarak adlandırılıyor. Yeni iş yerleri ile İŞGEM'de inşallah güzel işler olacak" diye konuştu.

 


          KOSGEB olarak yerlileştirme politikasına da büyük destekler sunulduğunu anlatan Bilal Emre Yörük, devlet politikası olarak artık yerlileştirme konusunda da önemli adımlar atıldığını ve KOSGEB olarak buna her türlü katkıyı sunmaya gayret gösterdiklerini sözlerine ekledi.Van Bölge Gazetesi