Yöresel Ürünler Festivali tamamlandı

Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan, yıkılan eski Van Büyükşehir Belediyesi hizmet binası yerine kurulan 'Yöresel Ürünler Festivali' tamamlandı.

VAN 4.12.2017 10:36:43 0
Yöresel Ürünler Festivali tamamlandı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

22 Kasım tarihinde başlayan ve dün tamamlanan festivale 35  il farklı tatlarla katılım sağladı. Festivali değerlendiren organizatör Ziya Akbucak,  “Festivalimizde 35 il  kendi tatlarını sundu. Van halkının festivale ilgisinden oldukça memnun kaldık. Önümüzdeki yıl da aynı festivali yeniden düzenlemeyi planlıyoruz” dedi.

 

FESTİVALİN GÖZDESİ PİŞMANİYE OLDU
Yöresel tatların tanıtıldığı festivalin en gözde stantlarından birisi de pişmaniyeci oldu. İzmit’ten fuara katılmak için gelen pişmaniye ustası Ali Can, Van halkının pişmaniyeye olan ilgisini, yapım aşamasını ve hangi aşamalardan geçtiğini anlattı.

 

VAN HALKINDAN YOĞUN BİR TALEP OLDU
Van’a ilk defa geldiğini söyleyen ve Van halkının stantlarına verdiği ilgiden çok memnun kaldıklarını belirten Ali Can usta şöyle devam etti; “Pişmaniye ustasıyım, İzmit’ten geldik, çalışan ekip İzmit’ten gelen kendi elemanlarımız. Festivale ve pişmaniyemize halkın ilgisi oldukça iyiydi. Yapmış olduğumuz pişmaniye İzmit’in meşhur pişmaniyesidir. Van’a ilk gelişimiz oldu, daha önce hiç buraya gelip de pişmaniye yapmamıştık ve burada satmamıştık.  Halkın ilgisi yoğun oldu. Meraklı gözlerle pişmaniyeyi nasıl yaptığımızı da izlediler. Pişmaniyenin kendine has bir tadı var, insanlara cazip gelen bir şey.”

 

YAPILIŞI
Ali Can usta pişmaniyenin yapılışına ilişkin de şunları söyledi; “Pişmaniye İzmit’te, Afyon’da ve Konya’da yapılır ama çekme helva şeklindedir. Pişmaniyenin özü İzmit’tir, rahmetli Kemal Sunal da İzmit’ten alır trende satardı. Pişmaniye un, yağ, şeker ve tahinin biraraya getirilmesi ile elde edilir. Tamamen el emeği ile üretilir, lezzet elden gelir. Un ve yağ 8 saat boyunca 180 derecede kavrulur, 8 saat kavrulduktan sonra yine 180 derecede akide şekeri kıvamında kaynatılır, sonra soğutulur. Daha sonra tepsiye alınır, un ve yağdan oluşan hamurla, şekerle karıştırılarak halka şeklinde çekile çekile gerdirilir ve böylece tel tel olur ve pişmaniye haline getirilir.” 

 

“PİŞMANİYE DÖRT MEVSİM TÜKETİLEBİLEN BİR GIDADIR”
Ali usta açıklamalarını şu şekilde tamamladı; “Daha önce bu tür festival organizasyonları çok da yapılmamış, insanlara yöresel deyince, farklı tatlar ayağına geldiğinde tabiî ki keyifle karşıladılar. Bu anlamda Vanlıların ilgisi ve talepleri yoğun oldu. Biz festival katılımcısı olarak bu tür organizasyonların yapılmasını isteriz, önümüzdeki sene yeni bir festival daha yapılırsa biz de tekrar gelmeye çalışırız. Van halkı da farklı lezzetlerle buluşmaya devam eder. Pişmaniye dört mevsim tüketilebilen bir gıdadır, farklı bir lezzettir ve Van’da talep olacağına inanıyorum. Biz Pişmaniyeyi Van’a tanıtabilmişsek, İzmit’in tanıtımına katkımız olmuşsa ne mutlu bize. Van da bu lezzeti sevmişse yine ne mutlu onlara.”
Özel Haber: M. Selim KURT 

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: