YOLDAKİ İŞARETLER: KOALİSYON RAKKA’YA NATO BURAYA!

ABD-KOBANİ-ANKARA: ‘BAŞKAN SİZİ BİLGİLENDİRMİŞTİ’…

VAN 25.05.2016 11:04:33 0
YOLDAKİ İŞARETLER: KOALİSYON RAKKA’YA NATO BURAYA!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 ABD’nin Rakka’yı ele geçirmek için bir Sünni ordu oluşturması yıllar sürer. ABD, YPG milisleriyle de çalışabilir ama Türkiye ve Suriye YPG’den nefret ediyor. ABD, ‘Suriye Demokratik Güçleri’ bayrağı altında yeni bir muhalif koalisyon oluşturarak iki seçeneği de az az uygulamaya çalışıyor. Söz konusu halka içinde YPG, Sünniler, Hristiyanlar, Türkmenler ve başka deneyimsiz savaşçılar bulunuyor.
Yenişafak/ Nedret Ersanel
18 Mayıs günü Başkan Obama’nın DAEŞ’le Mücadele Küresel Koalisyon Özel Temsilcisi Bret McGurk, Ayn el Arap’a (Kobani) geldi. Bu sefer plaket alamadı ama bölgedeki her göz tarafından dikkatlice takip edildi…
Aynı akşam, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başkan Obama bir saatlik telefon görüşmesi gerçekleştirdiler…
“Suriye’deki mevcut durumu ele alan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Obama, DAEŞ’in yenilgiye uğratılmasını, saldırı yapma kapasitesinin ortadan kaldırılmasını sağlama amacıyla ortak çaba göstermenin aciliyeti hususunda mutabık kalmışlardır. İki lider, Suriye’de ateşkesin devamını sağlama ve siyasi geçiş sürecinde ilerleme kaydetme konularında uluslararası işbirliğinin önemine dikkati çekmişlerdir. Bu çerçevede Sayın Obama, ABD olarak, NATO müttefiki Türkiye’nin güvenliğine önem verdiklerini de vurgulamıştır.” (’19/05, Cumhurbaşkanlığı resmi web sayfası.)
Bu kadarsa Beyaz Saray’ın telefon faturası boşuna şişirilmiş.
Tabii ki değil…
ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Joseph Votel, 21 Mayıs’ta Suriye’ye sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Önce şunu söyleyelim; CENTCOM’daki görevine yeni başlayan Votel, DAEŞ’le mücadelenini başladığın günden bu yana ABD’nin Suriye’ye giren en üst düzey askeri yetkilisidir. General yaklaşık 11 saat kalmış bölgede.
Sebep?
Brett McGurk’un “işgüzar” tweetine bakarsanız, “General Votel, Rakka saldırısı planı için Suriye’deydi.” Şüpheli bir bilgidir. “Gizli saldırı planlarını da paylaşsaydınız” diyesimiz var. Ancak, bu ziyaretin uluslararası koalisyon uçaklarının Rakka’ya “şehri terk edin” bildirileri attığı döneme denk geldiğini de bilmeliyiz.
ABD-KOBANİ-ANKARA: ‘BAŞKAN SİZİ BİLGİLENDİRMİŞTİ’…
General Votel, Kobani bölgesine yaptığı ziyaretin ardından Ankara’ya geldi. Medya, “sürpriz bir ziyaret” olarak duyurdu haberi ama “gelişi de gidişi de” önceden biliniyordu. 23 Mayıs’ta Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile bir araya geldi.
İş, tüm bu trafiğin akışında ama sebeb-i ziyaret; Kilis’e yönelik DAEŞ tehdidi ve terör örgütüne karşı yürütülen mücadeleden, PYD-YPG ve Suriye Demokratik Güçleri ile temaslarına, hatta bölgedeki Amerikan askerlerine moral vermeye kadar uzadı gitti…
Yine de Rakka bu söylencelerin ilk sırasında yer aldı. General, Kobani’den ayrılırken şöyle dedi; “Doğru yolda olduğumuza ilişkin inancım güçlendi. DAEŞ’e karşı savaşan güçlerin ABD tarafından desteklenmesi konusunda model gayet iyi çalışıyor”.
HANGİSİ ‘MODEL’: DAEŞ Mİ, KARŞIT GÜÇLER Mİ?
Sonra?..
Şöyle oldu…
“DAEŞ militanları, Pazartesi günkü saldırılarda ‘rejimin kalesi’ olarak anılan Lazkiye’de 7 bomba patlattı. Terör örgütü DAEŞ, dün en kanlı katliamlarından birini gerçekleştirerek, Suriye’nin Lazkiye vilayetinde en az 145 kişinin ölümüyle sonuçlanan bir dizi saldırı düzenledi. Saldırılar, iç savaşın başladığı Mart 2011’den beri, Esad ailesinin memleketi olan Lazkiye’deki en ağır bilançolu terör eylemleri olarak kayıtlara geçti.”
Bu saldırıyı, yukarıda dizdiğimiz gel-git diziliminden bağımsız tutamayız. Bağlıdır. Bağı çözmek gerekiyor…
Biraz dış basının ne dediğine göz atalım…
“ABD’nin Rakka’yı ele geçirmek için bir Sünni ordu oluşturması yıllar sürer. ABD, YPG milisleriyle de çalışabilir ama Türkiye ve Suriye YPG’den nefret ediyor. ABD, ‘Suriye Demokratik Güçleri’ bayrağı altında yeni bir muhalif koalisyon oluşturarak iki seçeneği de az az uygulamaya çalışıyor. Söz konusu halka içinde YPG, Sünniler, Hristiyanlar, Türkmenler ve başka deneyimsiz savaşçılar bulunuyor. Daha zayıf olan Sünnileri daha güçlü Kürtlere entegre etme girişimi, eğit-donat programına pragmatik bir alternatif olarak görülüyor. (‘Yeni bir koalisyon, 23/05, The Washington Post.)
Bir başkası; “ABD, Musul’a girmek ve DAEŞ güçlerini kovmak için Kürt güçlerini ‘Truva atı” olarak kullanmayı planlıyor. Amerikalı Komutan Votel, Suriye’ye ve özellikle de Ayn el Arab’a (Kobani), bu bağlamda sürpriz ve gizli bir ziyarette bulundu. ABD’nin IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi McGurk da Ayn el Arab’a gitti. Bu hareketlilik, iki paralel savaşın habercisi: Birincisi, Musul’da DAEŞ’e karşı yürütülecek savaş; ikincisi ise Rakka’nın DAEŞ güçlerinin işgalinden kurtarılmasına yönelik savaş. (Rai El Yevm, 23/05.)
“(Sözde) Kobani Kantonu eski Dışişleri Konseyi Başkan Yardımcısı Nahsan, ‘Votel’in DSG’yi ziyareti ve kimi Rakka köylerinin kurtarılması, Rakka için geniş çaplı bir operasyon başlatılacağını gösteriyor’ dedi.”
Ve bunun gibi…
Hiç şüphesiz, Ankara üç noktayı hem merak hem takip etmiştir…
İncirlik Üssü, “Cerablus ve Minbic’in akıbeti ve Arap aşiretlerin durumu…
Nihayet… Yoldaki işaretler Rakka’yı.. Bir de.. “NATO”yu gösteriyor!