“YİNE ÇOCUKLAR KATLEDİLİYOR“

Şırnak'ın Cizre ilçesinde yaşanan olayları gazetemize değerlendiren İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şube Başkanı Murat Melet, 'Cizre'de yaşananlar karanlık ellerin, güçlerin çatışmasıdır' dedi.

VAN 26.01.2015 11:35:02 0
“YİNE ÇOCUKLAR KATLEDİLİYOR“
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Cizre olaylarını gazetemize değerlendiren İHD Van Şube Başkanı Murat Melet, Cizre'deki kavganın HDP çevresi ile Hüda-Par çevresi arasında yaşanmadığını, olayların çözüm sürecini baltalamak isteyenlerin bir tezgâhı olduğunu söyledi.

"HEYETİMİZE GERİ DÖNÜŞ YAPILMADI"
İHD olarak insan odaklı düşündüklerini ve insanın kendileri için kutsal olduğunu belirten Melet, Şırnak Valisi ve Cizre Kaymakamına sitemde bulunarak şöyle dedi:
"Cizre'ye yakın olan İnsan Hakları Derneği üyelerimiz bir heyet oluşturarak olay yerine gittiler. Oradaki gözlemlerini raporlaştırdılar. Bu rapor bizim içinde esastır. Cizre'ye giden İHD heyeti aynı zamanda Şırnak Valisi ve Kaymakamı ile görüşmek istemiş ve olaylar hakkında bilgi almak istemişlerdir. Ancak ne Vali ne de Kaymakam heyetimize geri dönüş yapmamıştır. Peki, Vali ve Kaymakam İHD ile görüşmeyecek de kim ile görüşecek. Bu bizi rahatsız etmiştir. Çünkü İHD'nin esas aldığı evrensel ilkeleri vardır. Bizim için dil, din, renk, ırk fark etmiyor. Biz insan odaklı düşünüyoruz. "

"YİNE ÇOCUKLAR KATLEDİLİYOR"
Cizre'de çok acı olaylar yaşandığına dikkat çeken Melet,"Bu olaylar neticesinde 4'ü çocuk olmak üzere toplam 6 kişi yaşamını yitirdi. Maalesef çocuklar yine öldürülüyor ve katlediliyor. Ne zaman devletin içinde bir çatışma olsa ve birilerinin iktidarla bir hesaplaşması olsa maalesef bölgeyi kendilerine bir alan olarak seçiyorlar. Bunları geçmişte de yaşadık şimdi de yaşamaya devam ediyoruz." diye konuştu.

"İÇ HESAPLAŞMA'NIN SONUCUDUR"
Cizre'deki kavganın HDP çevresi ile Hüda-Par çevresi arasında yaşanmadığını vurgulayan Melet, şunları kaydetti:
"Cizre'de yaşanan olayları devletin kendi içerisindeki iç hesaplaşmasına bağlıyoruz. Cizre'de devlet yeterince devletin görevlerini yerine getirememiştir. Bu açık ve nettir. Orada eğer devlete ait araçların, Tomaların plakaları sökülüyorsa bunu biz 'iz kaybettirme' olarak değerlendiririz. Toplumsal eylemlerde polislerin pompalı silah kullandığı iddia ediliyor. Bu da yeni bir teknik ve taktik midir? Çünkü bugüne kadar polislerin pompalı silah kullandığı görülmemiştir. Bu bizde büyük bir kuşku yaratmıştır. Ayrıca Cizre'deki devlet görevlilerinin bir an önce görevinden alınması gerekir. Bu olaylara askeri ve militarist mantıkla yaklaşarak 'ne kadar kişi ölürse ölsün' yaklaşımını doğru bulmuyoruz. Devlet insanlar üzerinde bir güç olarak kullanılmamalıdır. Devlet insanların sorunlarını çözebilecek bir aygıt rolünü üstlenmelidir"

"PROVOKE EDİLMEK İSTENİYOR"
Cizre'de yaşanan olayların yakından takipçisi olacaklarını belirten Melet, şunları belirtti:
"Yürütülen bir çözüm süreci var. Ama artık biz buna bir barış süreci demek istiyoruz. İHD olarak barışa olan umudumuzu yitirmiş değiliz. Biran önce barışın bu topraklarda hâkim olmasını istiyoruz. Yaşanan bu tür olaylar bizi kaygılandırıyor. Cizre'de çıkan olayların HDP ve Hüda-Par gençliği arasında çıkmadığını da biliyoruz. Bundan da eminiz. Cizre'de yaşananlar karanlık güçler tarafından yönetilen ve karanlık güçlerin barış sürecini provoke etmek için başlatmış oldukları yeni bir dönemdir. Nitekim bunlar yaşanmaya da devam edebilir. Cizre halkı başta olmak üzere Türkiye'deki bütün halkları bu konuda sağduyuya davet ediyoruz. Devlet yetkilileri orada paralel yapı diye adlandırdıkları karanlık güçlerin olduğunu iddia ediyor. Madem devlet bu karanlık güçlerin bilincindedir neden bunları yargı önüne çıkarmıyor, cezalandırmıyor. Bu nedenle devletin Cizre'de demokratik sosyal devlet anlayışı çerçevesinde hareket etmesini istiyoruz."

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi -