Yılmaz Kılıç, çok özel şeyler paylaştı

Çiçekli eski belediye balkanı Yılmaz Kılıç, çok özel şeyler paylaştı.

VAN 27.06.2016 13:27:58 0
Yılmaz Kılıç, çok özel şeyler paylaştı
Tarih: 01.01.0001 00:00
  Edremit için çılgın projeleri nelerdi?

Van için neler düşünüyor?

Van-Tebriz hızlı tren hattını neden öneriyor?

Neden pes etmiyor? 

STK’lara ve meslek odalarına neden yüklendi?

Van’ın büyükşehir olmasına niçin karşı çıkıyor?

Yılmaz Kılıç, sorularımıza içtenlikle cevap verdi.


Genç yaşta ticarete ve siyasete atılan ayrıca başarılarıyla adından söz ettiren Yılmaz Kılıç, 14’ünde evlendi, 15’inde baba oldu. 7 çocuk babası olan Kılıç, 22’sinde Demokrat Türkiye Partisi’nin Edremit İlçe Başkanı, 27’sinde ise Van’ın Edremit İlçesi’nin Çiçekli Beldesi’ne belediye başkanı oldu.



-Van-Tebriz hızlı tren hattı 
Kılıç’ın, Van’a dair önemli düşünceleri var. İşte Kılıç’ın önerileri: “1727 rakımda denizi ve yaylası olan, doğunun incisi Van’dan bahsediyoruz. Türkiye coğrafyasında eşi benzeri olmayan bir ilimiz. Kar ve denizin bir arada görüldüğü Van’ımızda turizm ön plana çıkabilir. İran ile sınır ticareti arttırılabilir. Van-Ankara hızlı tren önerisi yapıldı, bunun Van’a çok şey katacağını sanmıyorum. Van-Tebriz hızlı treni, gerek Türkiye’nin doğusuna gerekse İran’ın batısına çok şey katacağına inanıyorum. İran’da da soydaşlarımız olan Kürtler yaşıyor. Van-Tebriz hızlı tren hattı halkların kaynaşması ile birlikte kalkınma anlamına da gelir. Hızlı tren hattı bölgemize ve ülkemize de çok şey kazandıracaktır.” 



İşleri siyaset değil, üretmektir
“Pes etmememiz lazım. Korkmayalım bu memlekete bir şey olmaz. Birileri gelsin de bize sahip çıksın diye beklememeliyiz. Her şeyi devletten beklemememiz lazım. Sivil Toplum Kuruluşları (STK)’lar meslek odalarının amacı kente yeni yatırımlar, yeni heyecanlar getirmektir. İşleri siyaset yapmak değildir, şu parti, bu parti lehine veya aleyhine açıklama yapmak değildir. İki ülkenin devlet politikalarında yavaşlama var. İran ve Van STK’larının devreye girerek ilişkileri hızlandırabileceğine inanıyorum. Ortak hareket edilmesi gerektiğini düşünüyorum.” 



-Edremit için 5 çılgın proje düşünmüştüm 
“Eskişehir, Kayseri, Gaziantep, Erzurum gibi illerde ikinci kentler oluştu. Edremit belediye başkan aday adayı iken Edremit, Van’ın ikinci kenti olabilir düşüncesiyle, bazı projeler hazırladık. Sahil bandı, ilçe ile TOKİ arasında modern bir TOKİ caddesi, dev bir meydan, karayolları kampına kurulacak dev bir sosyal tesis, sosyal tesisi kız kalesine bağlayacak teleferik gibi çılgın projelerim vardı. 2053’ü düşünmedik, bu projeleri 4 yıl içinde halkımızın hizmetine sunacaktık.”

 

 

-Çiçekli’yi kentleştirdik
“Çiçekli aslında bir köydü. Köyü nasıl kentleştireceğim diye düşündüm, hayaller kurdum. Danışmayı seviyorum, birçok kesimle yoğun çabalar içerisine girdim. O dönem kurulan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’na belediyede çalışan bir memur ile birlikte 300 bin Avroluk bir park projesi sunduk. Çiçekli’deki 9 bin 700 metrekarelik park için aldığımız para, Van’ın en yüksek nakit alan projesi oldu. Van’ın herhangi bir noktasında böylesi altyapısı sağlam ve donanımlı, mesire alanı ve şelalesi olan bir park yoktu.

Yolları genişlettik, sosyal tesisleri arttırdık, semt sahaları yaptık, kilitli parke taşı döşedik. İmar ve kanalizasyonu tamamladık. Her mahalleye bir çocuk parkı ve içinde onlarca makinenin bulunduğu dev bir araç parkı yaptık. Çiçekli’nin güzel olması Van’ın güzel olmasıdır. Dönemin valileri, kaymakamları, kurum amirleri ve bölge müdürlerinin katkılarıyla güzel şeyler yaptık. Çiçekli’de plaj futbolu gibi sosyal etkinlikler yaptık. Beş yıl gibi kısa bir sürede Çiçekli, köyden kente bir dönüşüme uğradı. Van’ın girişi olan Çiçekli, Van’ın vitrinidir.”



-Projelerin yüzde 60’ını gerçekleştirdik
“Belediyeciliğin bir sevda, bir aşk olduğunu düşünüyorum. Sorumluluk almak isterken hayallerinizin ve projelerinizin olması lazım. Çiçekli bir turizm alanıdır. Çiçekli’de projelerimizin yüzde 60’ını gerçekleştirdik. Maddi sorunlar nedeniyle yüzde 40’ı kaldı. Çiçekli’nin altyapısını tamamen bitirmek isterdim.”

Büyükşehrin zamanı değildi 
“Bana göre büyükşehir yasası bölge için çok erkendi ve zamanı değildi. Sanayinin ve altyapının yeterli olmadığı kırsal alanların yanı sıra toplumsal olarak da büyükşehre hazır değilmişiz. Devletin il belediyesini kaldırdım, büyükşehir amblemini vurdum demekle büyükşehir olunmuyor. Büyükşehir bölgeyi kalkındırmaktan çok geriye götürdü. Kentleşmeye doğru giden Çiçekli, belde belediyesi kapandıktan sonra eski bir köye dönüştü. Tabi ki Çiçekli’nin yeniden belde olmasından bahsetmiyorum. Hizmetlerin farklı şekilde gitmesi gerektiğini söylüyorum. İnşallah hükümetimiz bu yanlıştan döner. Trabzon ve Ordu gibi büyükşehir olan diğer illerde de bazı sorunlar var.”

“Çöp alma dışında o da!..” 
“Van büyükşehir olduğundan buyana çöp alma dışında herhangi bir hizmet yok, çöpleri de ilçe belediyeleri alıyor. Büyükşehir belediyesinin Çiçekli beldesine, 2 yılda hiçbir kazanımı olmamıştır.” AB’ye girelim diyoruz ama “Kendimizi değiştirmemiz lazım. Avrupalılaşalım diyoruz ama biz hala köy muhtarlığı için birbirimiz döven insanlarız. Avrupa’da demokratik seçim var, oy alanlar kabul görüyor. Büyükşehir meclisinde grup başkanı iken sürekli hakarete uğruyorduk.” 

Van’da olmayan bir şey yapmak 
“Van’da olmayanı yapmayı planlıyorum. Van’da kafeler sokağı kurulabilir. Van’ı bir takım elbise olarak düşündük Kahve Deryası’nı da kravat olarak tasarladık. Van’a ayrı bir heyecan ve süs getirdik. Hem sosyal hem de ekonomik olarak Van’a bir şeyler kazandırdığımıza inanıyoruz. Van’da kafelerle beraber sosyal hayat arttı. Farklı kesimler akşam daha fazla dışarı çıkmaya başladı. Yeterli sosyal ortam olmadığından bazı üst kesimler Van’da kalmıyor.” 




Kaynak: Van Ekonomist