YERLİ MALI BELGESİ’NE YÜZDE 15 FİYAT AVANTAJI

YERLİ MALI BELGESİ VE ÖNEMİ NEDİR?

VAN 24.01.2017 18:01:47 0
YERLİ MALI BELGESİ’NE YÜZDE 15 FİYAT AVANTAJI
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Yerli Malı Belgesi’nin kamu ihalelerinde yüzde 15 fiyat avantajı sağladığını bildiren Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Nevzat Gün, herkesin kendi geleceğine pozitif ayrımcılık yapmalısını ve yerli ürünleri tercih etmesi gerektiğini söyledi.

VanOlay/Haber Merkezi

Yerli üretimin desteklenmesi ve Yerli Malı Belgesi’yle ilgili yazılı bir açıklama yapan Van Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Nevzat Gün, yerli üretimi desteklemek yarınlara yatırım yapmak olduğunu belirterek, herkesin kendi geleceğine pozitif ayrımcılık yapmalısını ve yerli ürünleri tercih etmesi gerektiği tavsiyesinde bulundu.

Yerli ürünlerin üretilmesine en büyük katkı kamu alımları olduğunu ifade eden Gün, “2015 yılında 149 milyar TL olan kamu alımları, ülkemizin teknoloji geliştirmesine, sanayi uygulama alanının derinleşmesine ve markalaşmış teknolojik ürün sayısının artmasına katkı sağlaması açısından önemli bir fırsattır. Yerli Malı Belgesi alan üreticilere, kamu ihalelerinde yüzde 15 fiyat avantajı uygulanmaktadır. Başka bir deyişle, yerli malı belgesi alan KOBİ ve büyük ölçekli firmalar, kamu ihalelerinde yüzde 15 daha fazla fiyat verebilmektedir. Yerli Malı Belgesi tamamen Türkiye’de üretilen veya elde edilen ürünler ile üretim sürecinin önemli bir aşamasının ve ekonomik yönden gerekli görülen en son esaslı işçilik ve eylemi Türkiye’de yapılan ürünler Yerli Malı olarak kabul edilir. Bu ürünlerin yerli malı olduğunu gösteren belgeye ise yerli malı belgesi denir.” dedi.

YERLİ MALI BELGESİ VE ÖNEMİ NEDİR?

Yerli Malı Belgesi ile ilgili bilgi veren Gün, “Kamu kurum ve kuruluşlarının açmış olduğu ihalelere, askeri ihalelere katılım şartlarından biriside firmanın Yerli Malı Belgesi‘nin olmasıdır. Bilindiği üzere ‘Made İn Turkey’ markasının gerçek manada ispatlanması ancak ve ancak yerli malı belgesi alınması ile mümkündür. Ülkemizin ekonomide en büyük mal ve hizmet alıcısı, kamu kurum ve kuruluşlarıdır. Sanayimizin uluslararası alanda rekabet gücünü arttırmak için ithalata bağımlılığın azaltılması gerekmektedir. Ekonomimizin sürdürülebilir olması, ileri teknoloji ürünlerin yurt içinde üretilmesine bağlıdır. 2011 yılında yayımlanan 2011/13 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile kamu kurum ve kuruluşlarından, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamındaki alımlar (63. Madde) ile Devlet Malzeme ofislerinden gerçekleştirilecek alımlarda öncelikli olarak Türkiye’de üretilen ürünlerin tercih edilmesi ve yöneticilerin bu konuda gereken duyarlılığı göstermeleri talep edilmiştir. 19 Şubat 2014 tarih ve 28918 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Kanun ile 4734 Kamu İhale Kanunun 63. Maddesi yerli üreticilerin lehine olacak şekilde değiştirilmiştir.” şeklinde konuştu.

YERLİ MALI BELGESİ NE İŞE YARAR?

Yerli Malı Belgesinin ne işe yardığıyla ilgili de bilgi veren Gün, “Geçtiğimiz yıllarda Kamu İhale Kurumu’nda bir değişikliğe gidilerek, yerli malı belgesi alan tüm KOBİ ve büyük ölçekli firmalara kamu ihalelerinde yüzde 15’e kadar fiyat avantajı getirildi. Fiyat avantajı, orta ve yüksek teknolojili sanayi ürünleri üreten ve en az yüzde 50’si yerli üretim olduğu belgelenen KOBİ ve büyük ölçekli firmalara uygulanacak. Orta ve yüksek teknolojili ürün listesi ise, her yıl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından açıklanır. Yerli Malı Tebliği (SGM 2014/35) Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca 13 Eylül 2014 tarihli ve 29118 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Devlet ‘Yerli Üretim’ diyenlere ‘Yerli Malı Belgesi’ ile avantaj sağlamanın dışında, ayrıca yerli ürünün düşünülmesi, üretilmesi, Ar-Ge, Bilimsel ve teknolojik destekler, kümelenme, Fuarlara katılım dâhil olmak üzere birçok alanda destek, teşvik ve hibe çalışmaları var. Bizim tasarruflarımızla, kamu kaynaklarıyla, alın terimizle üretilen yerli ürünleri tercih etmemek, kendi geleceğimize kurşun sıkmak demektir. Özellikle kamu ihalelerinde yerli ürünün tercih edilmemesi alınmaması düşünülemez.” diye konuştu.

Yerli Malı Belgesi olanların takibinin sağlanması, desteklenmesi için tüm yerli üreticileri girdikleri kamu ihalelerinde işbirliğine davet ettiklerini aktaran Gün, şunları kaydetti:

“Bu itibarla Belediye, Yatırım İzleme Koordinasyon/İl Özel İdaresi, Kamu Kurumlarının İhalelerinin yerli malı açısından takip edilmesi, yerli üretim yapan firmaların ihaleye girmesinin teşvik edilmesi ve ihaleyi yapan idarelerin ‘Yerli Malı’ tebliğinden haberdar edilmesi önem taşımaktadır. İhtiyaç Duyulan yerli üretici ve yerli ürün bilgileri için Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Sanayi Genel Müdürlüğü ve il müdürlüklerinden destek alınabilir.”