Yerel Seçim Anketinde Son Durum Ne? Partilerin Oy Dağılımı

MAK Danışmanlık ve Araştırma şirketinin 30 Mart'ta yapılacak yerel seçimlere yönelik 1-7 Mart anketi özellikle büyükşehirlere ilişkin çarpıcı sonuçlar ortaya koydu

VAN 17.03.2014 10:34:51 0
Yerel Seçim Anketinde Son Durum Ne? Partilerin Oy Dağılımı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Ankete göre, AK Parti 22 büyükşehirde ipi göğüslerken CHP 5, MHP 1, BDP ise 2 büyükşehirde önde görünüyor. Ankete göre, AK Parti, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Balıkesir, Bursa, Denizli, Erzurum, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Trabzon ve Van'da yarışı önde götürüyor. CHP'nin birinci parti olduğu büyükşehirleri Aydın, Tekirdağ, Muğla, Mersin ve Eskişehir oluştururken, MHP sadece Adana'da, BDP ise Mardin ve Diyarbakır'da birinci sırada bulunuyor. AK Parti'nin ipi göğüsleyeceği büyükşehirler arasında İstanbul ve Ankara başta geliyor. En büyük seçim yarışının yaşandığı İstanbul'da AK Parti'nin oyu yüzde 45 görünürken, CHP'nin yüzde 37 oyu bulunuyor. İstanbul'da MHP'nin yüzde 5, HDP'nin de oy oranı yüzde 6 olarak görünüyor. Ankara'da Melih Gökçek'le Mansur Yavaş arasında yaşanan seçim yarışında AK Parti'nin yüzde 47, CHP'nin de yüzde 35 oyu bulunuyor. Mevlüt Karakaya ile seçim yarışını yürüten MHP'nin ise oy oranı yüzde 14.





Yerel seçimlere 13 gün kala yapılan son seçim anketinde. AK Parti'nin elindeki bazı büyükşehirleri kaybettiği sonucu ortaya çıktı. Gezici Araştırma Şirketi'nin yerel seçimler öncesi yapmış olduğu seçim anketinden çarpıcı sonuçlar çıktı. Yoğun Türkiye gündeminde gölgede kalan seçim yarışında partilerin büyükşehirlerde alacağı oy oranı merak ediliyor.

ORC'nin Türkiye Geneli Son Seçim Anketi

Yapılan son araştırmanın sonucuna göre; AK Parti yüzde 45.7, CHP ise yüzde 28.3'lük kesim tarafından desteklendi. MHP'ye destek ise yüzde 16.

Yerel seçimler öncesi nefesler tutulurken anket şirketleri de yaptıkları araştırmaların sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmaya devam ediyor. Seçim dönemlerinde vatandaşın nabzını tutan ve isabetli tahminleriyle dikkatleri üzerine çeken ORC Araştırma Şirketi, 30 Mart seçimlerine 30 gün kala yaptığı anketin sonuçlarını açıkladı.

AK PARTİ YÜZDE 45'LERDE

AK Parti'nin yüzde 45.7'lik kesimin desteğini aldığı araştırmada, CHP yüzde 28.3 ile ikinci sırada yer aldı. Seçimlerde oy oranını artıracağına kesin gözüyle bakılan MHP ise yüzde 16 ile üçüncü sırada yer aldı. Araştırmada BDP'ye destek verenlerin oranı da yüzde 6 olarak belirlendi.

İSTANBUL'DA FARK 9 PUAN

Araştırmada dikkat çeken bir diğer noktada İstanbul rakamları. Kadir Topbaş ile Mustafa Sarıgül arasında geçen yarışta son dönemece girilirken aradaki fark 9 puan olarak belirlendi.

ORC'nin Ankara İçin Yaptığı Yerel Seçim Anketi

Seçimlere 13 gün kala yapılan araştırmada Melih Gökçek yüzde 48.2'lik kesimin desteğini alırken, Mansur Yavaş yüzde 34'te kaldı. 30 Mart yerel seçimlerinde İstanbul'un ardından partilerin almak istediği büyükşehirlerin başında gelen Başkent Ankara'da, Mansur Yavaş ile Melih Gökçek arasındaki yarış devam ediyor. 4 dönemdir başkanlık koltuğunda oturan Gökçek'in karşısına Yavaş'ı çıkartan CHP, ne yapıp edip burayı almak istiyor.

ARADAKİ FARK 14 PUAN

Ancak yapılan son anketler gösteriyor ki Melih Gökçek'in kolay kolay koltuğunu bırakmaya niyeti yok. Yerel seçimlere 17 gün kala ORC Araştırma Şirketi Ankara'da yapmış olduğu anketin sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Gökçek'in Ankara halkının yüzde 48.2'sinin desteğini aldığı araştırmada Mansur Yavaş'a destek yüzde 34 olarak belirlendi.

MHP ADAYINA DESTEK YÜZDE 14

MHP adayı Mevlüt Karakaya'nın yüzde 14.6'lık kesimin desteğini aldığı araştırmada, tercihlerini diğer partilerden yana kullanacakların oranı yüzde 3.2'de kaldı.

İşte Ankara anketinden çıkan sonuç;

AK PARTİ İSTANBUL'U ALIYOR

10 büyükşehirde yapılan son seçim anketinde Bursa, Samsun ve İstanbul'da AK Parti ipi göğüslerken Denizli, Trabzon, Aydın, Mersin'de CHP'nin adayları ilk sırada yer aldı.

2 İLDE BİRİNCİ PARTİ MHP

Adana ve Erzurum'da MHP ilk sırada yer alırken, Van da ise BDP adayı rakiplerini geride bırakmayı başardı.



CHP'li Günaydın: AK Parti'nin Oyu Yüzde 36

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, AK Parti'nin oylarının yüzde 36'ya düştüğünü, CHP'nin oylarının ise yüzde 31'e yükseldiğini ileri sürdü. Gökhan Günaydın, Balıkesir Basri Otel'de, CHP Balkesir İl Başkanı Muzaffer Mavuk, büyükşehr belediye başkan adayı Sami Sözat'la basın toplantısı düzenledi, ilçe belediye başkan adaylarıyla biraraya geldi. İktidarı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştiren Günaydın, AK Parti'nin oylarının yüzde 36'ya düştüğünü, CHP'nin oylarının ise yüzde 31'e yükseldiğini ileri sürdü. Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilemeyeceğinin farkına vardığını belirten Günaydın şunları söyledi

'Elimize 3 gün önce ulaşan anket sonucuna göre CHP'ye oy vereceklerin oranı yüzde 31, AK Parti'ye oy vereceklerin oranı yüzde 36. Bilindiği gibi Recep Tayyip Erdoğan bundan 1 yıl önce anayasa değişikliği yaparak başkanlık sistemi getirmeyi, kendisi de Türkiye'nin ilk başkanı olmayı hayal ediyordu. O nedenle Atatürk Orman Çiftliği'nde saray yaptırmaya başladı. Ancak şimdi, AK Parti'nin üç dönem şartını nasıl kaldırabiliriz arayışı içine girdiler. Bunun nedeni Başbakan Erdoğan'ın başkanlık yapamayacağını anlamasıdır. 30 Mart'ta elde edilecek sonuçlara göre Türkiye'nin siyasal yaşamı yeniden şekillenecek. Meşruiyetini yitirmiş, her geçen gün ortaya çıkan skandallarla Türkiye'yi yönetme yeteneğini çoktan kaybetmiş iktidarın, genel seçime kadar tutunabilmesi mümkün olmadığını bütün Türkiye görmektedir ö

Günaydın, bir gazetecinin 'İktidarın, CHP cemaatle kolkola girdi sözüne ne diyorsunuz şeklindeki sorusuna 'Cemaatle AK Parti Hükümeti kolkola girip mevcut düzeni yarattı. CHP bu süreçte halktan yana sürekli muhalefet etti. Açık bir biçimde şunu söylüyoruz. CHP yalnızca yurttaşla ittifak yapar yanıtını verdi.

KONDA Yönetim Kurulu Başkanı Tarhan Erdem : "MHP oylarını yükseltti. "

30 Mart yerel seçimlerine 16 gün kala siyasi partiler çalışmalarına hız verdi. Liderlerin seçim meydanında yapmış oldukları konuşmanın seçmen üzerindeki etkisini araştıran anket şirketleri de çalışmalarına hız verdi.

"KALABALIKLAR GÖSTERGE DEĞİL"

Daha önceki seçimlerde yapmış oldukları isabetli tahminlerle dikkatleri üzerine çeken KONDA Yönetim Kurulu Başkanı Tarhan Erdem, CNN Türk ekranlarında partilerin seçim çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Miting meydanlarındaki kalabalıkların seçim sonuçları için bir gösterge olmayacağını belirten Erdem "O kalabalıklar ne çok ne de az oy alacağını gösterir. Bu kalabalıkları CHP'nin de AKP'nin de topladıkları çok makul rakamlardır. Biz seçim sonucu için bir şey okuyamayız. Biz yanlış mı yapıyoruz, doğru mu yapıyoruz? Bu sene sizin de duyduğunuz tereddüt hislerini biz de duyuyoruz. Tedbirlerimizi almaya çalışıyoruz" diye konuştu.

"CEMAATİN OYU ÖLÇÜLEMEZ"

Erdem, "Cemaati ölçebiliyor musunuz" sorusuna ise "Toplumsal özellikleri belli olan değil, yani okumuşlar, hanımlar, mühendisler, böyle bir tanımı yok. Dolayısıyla ölçemeyiz" yanıtı verdi.

"MHP'DE YÜKSELME OLDUĞU DOĞRUDUR"

Erdem'e "MHP'nin oylarında artış var mı?" sorusu yöneltildi. MHP'nin kendi ideolojisi olan bir parti olduğu, yüzde 11'le yüzde 15-16 arasında tabana hitap ettiği yönünde bir değerlendirme yapan Erdem, "Oylarını yüzde 25 artırırsanız yüzde 15 yapar. MHP'de yükselme olduğu doğrudur, az olduğunu da düşünmüyorum. Yüzde 3 artması demek 1.5 milyon kişinin oy vermesi demek" diye konuştu.

AK PARTİ'DE SON DURUM

Tarhan Erdem, AK Parti'nin oyları için de son yerel seçimle karşılaştırma yapılması gerektiğini kaydetti. 39.8'nin üstünün oyunu artırdığı anlamına geleceğini belirtti. Erdem, "Genel seçime göre değerlendirdiğimizde ise 48.6'nın altında olursa düşmüş sayılır" diye konuştu.

GEZİCİ ARAŞTIRMA ŞİRKETİ GENEL MÜDÜRÜ MURAT GEZİCİ : "OY ORANLARIYLA OYNAMAMIZ İÇİN BASKI VAR"

Seçimlere yaklaşılırken anket şirketleri suskun ve yayınlanan sonuçlar çok çelişkili. Gezici Araştırma'dan Murat Gezici anket şirketleri üzerinde oy oranlarıyla oynanması için büyük bir baskı olduğunu söyledi.

"BOYUN EĞENLER TARİHE GEÇECEK"

Gezici Araştırma Şirketi Genel Müdürü Murat Gezici, Amerikan gazetesine yaptığı açıklamada, kamuoyu şirketleri üzerinde oy oranlarıyla oynamaları yönünde baskıların olduğunu savundu. Kendisine de bu yönde bir baskı olduğunu ileri süren Gezici, bu baskılara boyun eğen ve anket sonuçlarını istenildiği yönde değiştirip yayınlayan meslektaşları olduğunu ve bunların tarihe geçeceğini söyledi.

"ALDATMACA YAPIYORLAR"

Kamuoyu araştırma sektöründe 6-7 firmanın faaliyet gösterdiğini, ancak bunlardan sadece 1 ya da 2'sinin güvenilir olduğunu savunan Gezici, "Güvenilir olmayan araştırma şirketleri, son dönemde genel seçim anketleri yayınlıyorlar. Halbuki önümüzde bir yerel seçim var, dolayısıyla yerel seçim anketleri yayınlamaları gerekiyor. Kendilerine bu yönde bir baskı gelmesinden dolayı genel seçim anketi yayınlıyorlar" dedi. Bu şirketlerin amaçlarının AK Parti'nin oy oranını yüzde 45-47 ve 50 bandında göstermeye çalışarak, Türkiye'nin dinamiklerini, kanaat önderlerini ve işadamlarını etkilemek olduğunu ve kendilerine yapılan baskının anket çalışmalarında etkili olmadığını kaydeden Gezici, şunları söyledi: "Meslektaşlarımdan biri "Ben deli miyim AKP'nin oyu düştü diyeyim ya da AKP'nin oyu yüzde 40-42'lere düştü diyeyim' diyor."

"OY ORANLARIYLA OYNAMAMIZ İÇİN BASKI VAR"

Üstelik bu meslektaşım aylar önce bana AK Parti'nin oyunun, benim araştırmamda olduğu gibi yüzde 40-42'lere düştüğünü ama bu araştırmayı yayınlamadığını ifade etti. Oy oranlarıyla oynamamız yönünde baskılar oluyor. Ben ne ihalelere girdim, ne de herhangi bir işlerini alıyorum. Halkın anketlerini halkla paylaşmaya devam edeceğim. 30 Mart seçimlerini hatasız bilemem belki ama bu tavır bana güç katacak. Eğer bugüne kadar baskılara boyun eğseydim başka bir iş yapıyor olurdum ve ekonomik olarak da daha iyi olurdum." dedi.

ANAR Araştırma Şirketinin 7 Bölgede Yaptığı Anket Sonuçları

ANAR Araştırma Şirketi'nin yerel seçimler öncesi 7 bölgeyi kapsayan yerel seçim anketinden çarpıcı sonuçlar çıktı. Ege Bölgesi hariç bütün bölgelerde en fazla desteği alan alan AK Parti'nin oy dağılımı yüzde 46.9 olarak belirlendi. CHP'nin yüzde 30.1 ile ikinci sırada yer aldığı araştırmada MHP yüzde 14.3 ile üçüncü sırada yer aldı.

Kamuoyu araştırmasında partilere göre oy dağılım şöyle yer aldı:

AK Parti: Yüzde 46,9,

CHP: yüzde 30,1,

MHP: Yüzde 14,3,

BDP/ HDP: Yüzde 5,8,

Diğer: Yüzde 2,9.

BÖLGELERE GÖRE OY DAĞILIMI;

Marmara: AK Parti 45,3 CHP 32,8 MHP 14 BDP/ HDP 3,2

Ege: AK Parti 34,6 CHP 40,3 MHP 17,6 BDP/ HDP 2,6

Akdeniz: AK Parti 38,1 CHP 31,5 MHP 23,7 BDP/ HDP 4,3

İç Anadolu: AK Parti 54,9 CHP 26,4 MHP 15,4

Karadeniz: AK Parti 56,2 CHP 23,2 MHP 15,3

Doğu Anadolu: AK Parti 50,7 CHP 8,8 MHP 8,5 BDP/ HDP 28

Güneydoğu Anadolu: AK Parti 45,4 CHP 9,2 MHP 3,8 BDP/ HDP 38

KRİTİK İLLERDE SON DURUM

Ankette bölgelerde AK Parti'nin birinciliği dikkat çekiyor. Şanlıurfa'da AK Parti yüzde 59 - 60 bandında görülürken İstanbul'da AK Parti yüzde 50, CHP yüzde 35 olarak ortaya çıkıyor. Ankara'da ise Melih Gökçek'in CHP'li rakibi Mansur Yavaş'ın yüzde 7-8 puan önünde olduğu görülüyor.

CHP'NİN SAĞ KÖKENLİ ADAYLARA YÖNELMESİ

Ankette CHP'nin sağ seçmenin oyunu alabilmek için sağ kökenli aday transferleriyle ilgili olarak şu tespit yer alıyor: "CHP'nin bazı illerde sağ siyasetten gelen kişileri aday göstererek yerel seçimlerde başarılı olabileceğini düşünüyor musunuz" sorusuna yüzde 54,3 oranında 'Hayır' cevabı verilirken yüzde 30.9 'Evet' diyor .

Optimar Araştırma, Konda ve Anar'ı Doğruladı

21 senelik bağımsız araştırma firması Optimar Araştırma'nın anketi de Konda ve Anar'a yakın çıktı. Optimar Araştırma Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Daşdemir, "AK Parti yerel seçimden zaferle ayrılacak" dedi. Yerel seçimlere kısa bir zaman kala, araştırma firmalarının sonuçları da kamuoyunun gündeminde bulunuyor. AK Parti'nin oyunu yüksek gösterdiği gerekçesiyle kamuoyunda tepki gösterilen Konda ve Anar firmalarına yakın bir sonuç da bağımsız araştırma şirketi optimar'dan geldi. Optimar Araştırma tarafından Türkiye genelinde yapılan anket, 18 yaş üzeri 5510 kişiyle gerçekleştirildi. 24-28 Şubat tarihleri arasında yapılan araştırmada, yerel ve genel seçimlere dair görüşleri vatandaşlara ayrı ayrı sorulurken AK Parti'nin 30 Mart sabahı alacağı Türkiye geneli oy yüzde 44,8 çıktı. Araştırma sektöründe hiçbir partiye bağlı olmaması, bağımsızlığı ve objektifliğiyle tanınan Optimar Araştırmanın son anketinde partilerin oy oranlarının, AK Parti'ye yakınlığıyla bilinen Konda ve Anar'ın sonuçlarına yakın çıkması dikkat çekti. Konda'nın anketi göre AK Parti 49,4 iken Anar'a göre ise AK Parti yüzde 46,8 oldu.

OPTİMAR'A GÖRE YEREL SEÇİMDE AK PARTİ YÜZDE 44,8

Yerel seçimle ilgili görüşlerin de sorulduğu ankette AK Parti'nin özellikle Orta Anadolu'da oldukça kuvvetli sonuçlar olduğu açıklandı. "2014'te yapılacak yerel seçimlerde hangi partiye oy vermeyi düşünüyorsunuz?" sorusuna verilen yanıtlarda, kararsızlar dağıtıldıktan sonra oyların dağılımı; AK Parti yüzde 44,8 CHP yüzde 29,3 MHP yüzde 14,2 BDP yüzde 5,6 BBP yüzde 3,2 Saadet yüzde 1,3 ve HDP yüzde 0,4 oldu.

OPTİMAR GENEL SEÇİMLERİ DE SORDU: AK PARTİ YÜZDE 46,8

Araştırmada ilk olarak, "Bugün Türkiye'de bir milletvekili seçimi olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?" soruna, kararsızlar dağıtıldıktan sonra; yüzde 46,8 ile AK Parti, yüzde 28,1 ile CHP, yüzde 14,1 ile MHP yanıtı verildi.

AK PARTİ ZAFERLE AYRILACAK

Özellikle 2007, 2009 ve 2011'de yaptığı tahminlerle her seçimi bilen adam olarak anılan Optimar Araştırma Genel Müdürü Hilmi Daşdemir, "Seçim değerlendirmeleri ve saha araştırmaları yaparken yerel seçim, genel seçim ayırımı doğru yapılmalı. Her seçim kendi kategorisinde değerlendirilir. AK Parti 2004 seçimlerinde Yüzde 41 alırken 2009 yerel seçimlerinde ise Yüzde 39 almıştı. Bu seçimde ise Yüzde43-44 bandında gezindiğini gördüğümüzden, AK Parti'nin bu seçimlerden de büyük bir zaferle ayrılacağını söyleyebiliriz" dedi.

Ankara'da 7 İlçede Yapılan Seçim Anketi

ORC'nin Yenimahalle, Çankaya, Keçiören, Etimesgut, Gölbaşı, Altındağ ve Mamak ilçelerini kapsayan anketinin sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı.

30 Mart yerel seçimleri öncesi anket şirketleri seçmenin nabzını tutmaya devam ediyor. Mansur Yavaş ve Melih Gökçek arasında geçecek büyükşehir yarışında, ilçelerden çkacak sonuçlar da merak konusu.

ORC Araştırma Şirketi Ankara'nın Yenimahalle, Çankaya, Keçiören, Etimesgut, Gölbaşı, Altındağ ve Mamak ilçelerini kapsayan anketinin sonuçları açıklandı.

ALTINDAĞ

Altındağ'da AK Parti adayı Veysel Tiryaki'nin rakiplerine fark attığı görülüyor. Tiryaki'yi CHP adayı Baran Kılıç takip ediyor. Kılıç'a destek yüzde 22.4 olarak belirlendi.

ÇANKAYA

Ankara'da CHP'nin kalesi olarak gösterilen Çankaya'da Alper Taşdelen, AK Parti adayı Barış Aydın'a 22 puan fark attı. Bu ilçede CHP adayı Taşdelen'e destek yüzde 50.5 oldu.

ETİMESGUT

Etimesgut'ta AK Parti adayı Rıza Gezer ile MHP adayı Enver Demirel arasında sıkı bir rekabet hakim. Yüzde 37.2 ile ilk sırada yer alan Gezer'i yüzde 36 ile MHP adayı Demirel takip ediyor.

GÖLBAŞI

Gölbaşı ileçesindeki seçim yarışında MHP adayı Yakup Odabaşı yüzde 39.3 ile birinci sırada yer alıyor. Odabaşı'nı yüzde 35 ile AK Parti adayı Fatih Duruay takip ediyor. Gölbaşı'nda CHP adayına destek yüzde 16.1.

KEÇİÖREN

Keçiören, 30 Mart yerel seçimlerinde sonucu en çok merak edilen ilçelerden biri. Eski AK Parti adayı Turgut Altınok'un da BBP adına yarışacağı ilçede ipi göğüsleyen isim yüzde 34.1 ile AK Parti adayı Mustafa Ak oldu. Bu ilçede Turgut Altınok'a destek 19.1 olarak belirlendi.

MAMAK

Mamak'ta halkın yüzde 44'ünün desteğini alan AK Parti adayı Mesut Akgül son derece rahat. Bu ilçede CHP adayı Çoşkun Torun yüzde 32.5 ile ikinci sırada yer alıyor.

YENİMAHALLE

Yenimahalle'de de AK Parti ve CHP arasındaki çekişme dikkat çekiyor. AK Parti adayı Adem Ceylan yüzde 40.5 ile ilk sırada yer alırken, CHP adayı Fethi Yaşar yüzde 37.1 ile AK Parti adayını takip etti.

ADANA'DA AYTAÇ DURAK'IN ÇEKİLMESİ DENGELERİ DEĞİŞTİRDİ

Adana'da seçimlere bağımsız aday olarak giren Aytaç Durak, MHP lehine seçimlerden çekildiğini açıklamıştı. SONAR Araştırma Şirketi sahibi Hakan Bayrakçı canlı yayında Aytaç Durak'sız son seçim anketini açıkladı. Buna göre Adana'da MHP ciddi bir oranla öne geçti.

EN YAKIN RAKİBİNE 12 PUAN FARK ATTI

Ankete göre MHP Adana'da yüzde 39.3 oy oranıyla birinci sırada yer alırken ikinci sırada yüzde 27 ile CHP var. AKP ise yüzde 26.4 ile üçüncü sırada. Aytaç Durak bağımsız adayken yapılan seçim anketlerinde ise CHP, MHP ve AKP oyları neredeyse başa baştı.