Yerel gazete temsilcileri sıkıntılarını Takva’ya iletti

Van’da günlük yayın yapan ve son yıllarda ihale kanunundaki değişiklikler ve Basın İlan Kurumu’nun mevzuat yükü yüzünden sıkıntılar yaşayan 5 gazete temsilcisi, Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Başkanı Necdet Takva’yı ziyare

VAN 14.01.2018 13:44:25 0
Yerel gazete temsilcileri sıkıntılarını Takva’ya iletti
Tarih: 01.01.0001 00:00
  Van TSO Başkanı Necdet Takva’yı ziyaret eden 5 günlük gazete temsilcisi, denetleyici ve ilanların dağıtımında aracı kurum olan Basın İlan Kurumu’nun mevzuatlarının kendilerini sıkıntıya soktuğunu, aynı zamanda gazetelerde yayınlanan ihale ilanlarının sayısında büyük düşüş olduğunu söyledi.

   Gazete Temsilcileri, bir çok prosedür ve müeyyide ile karşı karşıya olduklarını dile getirerek “Yerel gazeteler olarak haberden çok prosedürle uğraşıyoruz. Evrakçılık yapıyoruz. Personel çalıştırma, haber düzenleme, sayfa düzeni, abone işleri, abone ilişkileri, baskı işleri gibi yaptığımız birçok iş Basın İlan Kurumu Mevzuatı ile düzenlenmiş, dolayısı ile bizler gün içinde bu işlerle uğraşmaktan haber takibi yapamıyoruz. Bürokratik zorluklar bizleri kapanma noktasına getirdi” şeklinde konuştular.

    İhale ilanlarının gazetelerde yayınlanması ile ayakta durmaya çalışan yerel gazete temsilcileri, son yıllarda kurumların ihalelerinin çoğunu el altından birilerine vermesi sonucu, büyük sıkıntı yaşadıklarını söyleyerek “Geçmiş yıllarda bir gazeteye haftada 10 ihale ilanı veriliyorsa, bu rakam çok çok azalmış, neredeyse ihale ilanlarının çoğu, yerel gazetelere verilmeden yayınlanmaktadır. İhale ilanlarının gazetelerde yayınlanmaması, yerel gazetelerin yanı sıra esnaf ve tüccarı da büyük sıkıntıya sokuyor. Bazı kurumlar sırf ihalelerin gazetelerde yayınlanmaması için kılıf uydurmaktadır. İhalelerin 50 bin TL'nin üzerine çıkmaması için bölünüp, parçalandığı görülüyor. Bununla kurum müdürleri veya yetkililer aslında suç işliyor. Yakında gerekirse müfettişlerin bu ihaleleri denetlemesini isteyeceğiz. Denetleme sonrası birçok kişi cezai müeyyide ile karşılaşabilir” ifadelerini kullandılar.

    Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva da yerel gazetelerin kalitesi ve çokluğu bir ilin güçlü olmasına işaret olduğunu belirterek “Basın İlan Kurumu paylarının illere göre farklılık arz etmesi kabul edilemez. İllerin nüfusu, gazete sayısı göz önüne alındığında Van’a haksızlık yapıldığı görülecektir. Ayrıca ihalelerin ilan ile açık ve şeffaf şekilde yayınlanması gerekmektedir. Basın İlan Kurumu Mevzuatı ile yerel gazetelere uygulanan bu zorluklarının son bulması için sonuna kadar sizinle mücadele etmeye hazırız. Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizlerde yaşadığınız bu zorlukları sizinle hazırlayacağımız bir raporla birlikte ilgili kurumlara, siyasilere ileteceğiz. Yerel basın ayakta durmalı ve desteklenmelidir” şeklinde konuştu.Bölge Gazetesi Haber Merkezi