Yeni sistem 'SBS'den daha iyi

SBS'nin kaldırılması ve dershanelerin özel eğitim kurumlarına dönüştürülmesini değerlendiren YYÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Naki Erdem, yeni sistemin eskisinden daha iyi olduğunu belirterek dershanelerin kaldır

VAN 12.09.2013 11:07:56 0
Yeni sistem
Tarih: 01.01.0001 00:00
Seviye Belirleme Sınavı (SBS) kaldırıldı yerine gelen sistem ise kafaları karıştırdı. Bakan Nabi Avcı'nın açıklamalarını değerlendiren eğitimciler, yeni sistemin olumlu ancak riskli olduğuna dikkat çekiyor. Özellikle açık uçlu sorularda ciddi sıkıntılar yaşanabileceği belirtiliyor.

"Eğitim sistemi bir bütün olarak değerlendirilmeli"
Eğitim sisteminin bir bütün olarak ele alınması gerektiğini ifade eden Yrd. Doç. Naki Erdem, "Başını ve sonunu bırakıp ortadan almak çok yanlıştır. Şekille uğraşmakla ele bir şey geçmez. 4+4+4 şeklinde eğitim sistemimiz şuanda yürürlükte. SBS ortaokulu bitirip liseye geçiş yaparken öğrencilerin 14-15 yaşında kişiliklerin tam geliştiği bir anda sınava girecekleri bir dönemdir. Öğrenciler her sene 5, 6, 7 ve 8 sınıflarda 5-6 kez değişik zamanlarda sınava girecekler. Değişik zamanlarda sınava girmesi güzel bir şeydir. Bir öğrenci ne kadar sınava girerse bunun ortalamasını alırsanız gerçek başarıyı o zaman ortaya çıkartırsınız. Ama bir iki sınav yaptığınız da ölçüm de hatayı maksimum düzeye çıkarırsınız. Öğrenci bir sınav da başarısız olduğu zaman diğer sınavda başarılı olabilir" dedi.

"Eğitim sisteminin bir amacı ve ideali olmalı"
Eğitim sistemin de öğrencinin bir amacı ideali olması gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Erdem, "Öğrencinin model alacağı bir insan olması lazım. Siz eğer öğrenciye eğer bir model oluşturulması ve örnek şahsiyetler olması lazım. Eğitim içerisinde örnek şahsiyetleri anlatmıyorsunuz. Tanzimat döneminde bazen örfüme âdetime değerlerime kültürüme savaş açmış insanları anlatıyorsunuz. Öğrenci bunu öğrenip anladığı zaman tanıdığı zaman Allah muhafaza öğrenciler de onlar gibi olmaya çalışıyor. Önce eğitime bir ideal ve amaç koyacaksınız sonra ruh koyacaksınız. Onun için SBS ye girecek öğrenciler ergenlik dönemine girecek öğrencilerdir. Gelişim çağındadır. Tam karakterlerinin şahsiyetlerinin oturacağı bir dönemdir" şeklinde konuştu.

"Açık uçlu soruların cevapları tek olmaz"
Yeni sistemin avantajlarının olduğu gibi dezavantajlarının da olacağını belirten Erdem, "Ama en azından öncesinden iyidir. O da şudur; çok sınav yapılacağı için ortalama başarı alınır. Yani tek sınav da işlem bitmiyor. Bakan beyin yapmış olduğu açıklamada açık uçlu soru olacak deniliyor. Suru açık uçlu olunca cevabı tek olmaz. Herkes bir cevap yazar, gerçeğe yaklaşmaya çalışırlar. Ve verilen cevaplar çeşitli olur. Burada hangisini kabul edeceğiz. Açık uçlu sınav yoruma yargıya dayalı sınav demektir. Yargı olduğu zaman da tek doğru cevabı olmaz. Burası tartışılması gerekir Bu sınavda avantajlı gruplar vardır. Bu gün şehir merkezinde ki bir okulla, taşrada ki okulun verdiği eğitimi imkânı farklı. Birilerini maddi durumu çok iyidir bir iki tane öğrencisi var özel okulda okutuyor özel ders aldırıyor. Tabi ki daha başarılı olacak. Ama köyden kasabadan gelmiş veya taşra kesimindeki öğrencilerin durumu ne olacak? Bazen stajyer öğretmenler, tecrübesi olmayan öğretmenler. Köylere kasabalara taşraya gönderiliyor. Port folyu (öğrencilerin sınıf içi ve dışı çalışmaları) sistemi uygulanmaya başlandı. Batı da her öğrenci durumuna göre değerlendiriliyor" tespitinde bulundu.

"Eğitim sistemi yazboz tahtası olmaktan çıkarılmalı"
Eğitimin yazboz tahtası olmaktan çıkarılması gerektiğine de değinen Erdem, Her gelen Bakanın yeni bir sistemle gelip sistemini tutturmaya çalışmasını da eleştiren, yrd. Doç. Naki Erdem, "Eğitimi siyasetten ayırmak lazım. İyi bir eğitim siteminin oturtulması ve gelen bakanların da bunu devam ettirmesi gerekirken Eğitim fakültelerinin önü kesiliyor. Diğerlerinin önü açılıyor. Eğitim fakültesinde kaliteli eğitmenleri seçip aldıkça eğitim kalitesi de yükselir" diye konuştu. (Murat Dalgın-İLKHA)