Yeni sezon öncesi uyarı!

Van'da yaklaşık 350 bin öğrenci önümüzdeki hafta ders başı yapacak.

VAN 10.09.2013 12:04:34 0
Yeni sezon öncesi uyarı!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Haber: Oktay CANDEMİR

 Ancak yeni eğitim-öğretim yılı bir çok sıkıntıyı da beraberinde getiriyor. Kayıt döneminde velilerden bir top kağıt ve 5 TL´lik posta pulu ücreti alınması bu yıl da Milli Eğitim Müdürlüğü´nün okulların ihtiyacına cevap veremeyeceği anlamına geliyor.

Türkiye yeni eğitim yılına önümüzdeki hafta giriyor. Her eğitim dönemi yeni tartışmaları da beraberinde getirirken Van´da ise yaklaşık 350 bin öğrencinin hangi şartlarda ve nasıl bir eğitim hizmeti alacağı merak konusu. Özellikle depremin ardından büyük sıkıntıların yaşandığı eğitim alanında bu yıl da aynı sıkıntılar devam edecek.

Konuyla ilgili görüştüğümüz Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Selami Özyaşar yaşanacak sorunları şöyle özetledi;

* Daha şimdiden kayıt döneminde öğrenci velilerinden bir top kağıt ve 5 TL posta pulu alınması yeni yılda da Milli Eğitim Müdürlüğünün okula yöneticilerine ´Bizden bişey beklemeyin, başınızın çaresine bakın´ mesajıdır. Öğretmenlerimizin çoğu toner parasını cebinden ödüyor. Okulların hiçbir ihtiyacı karşılanmıyor ve bu yıl da aynı durum devam edecek.

* Yine kalabalık sınıflarla ve az sayıdaki öğretmenle eğitim verilecek. Yıllardır çözülmeyen bu sorun yeni yılda da devam edecek.

* Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecinde hükümet ve memur-sen ortaklığıyla kamu emekçileri mağdur edilmiştir. Dolayısıyla bu durum yeni eğitim-öğretim yılında performansı olumsuz yönde etkileyecektir.

* SBS sınavlarında büyük sıkıntı var. Bu sistemde ilköğretimde ilk 2 sene aldığın not ortalamasının yüzde 30´u ve 8. sınıf not ortalamasının yüzde 70´i eklenerek öğrenciler liselere yerleştirilmektedir. Bu da bir sürü sorunu beraberinde getirmektedir. Sınavların merkezi sistemle yapılması çok büyük bir sıkıntı olarak karşımıza çıkıyor.

* Özellikle bölgeler arası eşitsizlik ve anadilini kullanamayan öğrenciler dezavantajlı durumda. Anadilde eğitim problemi bu sistemde en önemli problem. Anadil eğitimin seçmeli ve koşullu olması anadil sorununu çözmeyeceği gibi yapılan tüm bilimsel ve pedagojik verilerek göre öğrenci üzerinde oldukça olumsuz etkiler bırakıyor.

* 4+4+4 Eğitim sistemiyle beraber eğitim sistemi bilimden, laiklikten arındırılıp daha tekçi bir sisteme dönüştürüldü. 2-3 yılda bir Milli Eğitim Bakan´ının değiştiği bir ülkede yaşıyoruz ve gelen her bakan kendi sistemini yaratmaya çalışıyor. Buda eğitim sistemini devasa bir sorun haline getirmiş durumda.

* Çocukların erken yaşta okula başlaması ve geçen yıl yüzde 60 civarında öğrencinin okumayı yazmayı geçememesi tamamen 4+4+4 eğitim sisteminin bir sonucudur. Bu sistemle  kız çocuklarının ikinci kademeden sonra okula devam etme oranı azalmıştır.

* Düz liseler kapatılarak öğrenciler İmam Hatip Liselerine mecbur bırakılmıştır.