Yemen’de saldırılar sürüyor

Ahmet Varol

VAN 3.11.2018 10:17:25 0
Yemen’de saldırılar sürüyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Suudi Arabistan’ın liderliğinde oluşturulan Körfez koalisyonunun Yemen’e yönelik saldırılarının son bulması için muhtelif ülkeler tarafından çağrılar yapıldı. Çağrı yapanlar arasında ABD de var. Özellikle bu saldırılarda sivil hedeflerin vurulmasının çok sayıda sivil can kaybına neden olduğu dile getiriliyor. Saldırılar aynı zamanda insanî yardımlar yapılmasını da zorlaştırıyor veya tamamen engelliyor. Fakat yapılan çağrılar Suudi Arabistan - BAE ittifakından oluşan Körfez koalisyonunun saldırılarının son bulmasını sağlayamadı. 

BAE - Suudi Arabistan ittifakı geçtiğimiz iki gün içinde Husi hedeflerini vurdukları iddiasıyla San’a çevresinde öncelikle sivillerin zarar görmesine neden olan onlarca hava saldırısı gerçekleştirdi. Suudi Arabistan medyası tarafından yayınlanan haberlerde geçtiğimiz Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gecenin ortasından itibaren yoğun olarak gerçekleştirilen saldırılarda Husilerin balistik füzelerinin bulunduğu noktaların hedef alındığı iddia edildi. Ancak saldırılarda sivillerin de büyük çapta zarar gördüğü başka haber kaynaklarında dile getirildi. 

Koalisyonun saldırılarında San’a çevresinin yanısıra Hudeyde’de de Husilerin kontrolü altında olan bölgelerin hedef alındığı ifade edildi. 

Bu arada Suudi Arabistan’la işbirliği içindeki Yemen hükümeti de yaptığı açıklamada siyasi çözüme açık olduklarını ancak Husi darbesi sonrası oluşturulan yapının ilga edilmesi şartlarından vazgeçmediklerini dile getirdi. 

Husi örgütü adına açıklama yapan Muhammed Abdüsselam, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Yemen’de savaşın sona erdirilmesi yönündeki çağrılarını gerçekçi ve samimi bulmadıklarını ifade etti. Abdüsselam, ABD’nin savaşın sona erdirilmesi çağrısında gerçekçi olması için sadece çağrı yapmakla yetinmemesi, bunun için gözlemlenir birtakım adımlar atması gerektiğini ifade etti. 

Savaşın sivil halk üzerindeki olumsuz etkisi ise günden güne daha fazla artıyor. Saldırılar insanî yardım kuruluşlarının ve sağlık organlarının faaliyetlerini engelliyor. Bu yüzden hastalıklar ve açlık oranı günden güne daha da artıyor. 

Yemen’de yetersiz beslenme sebebiyle iyice zayıf düşen ve acil insanî desteğe ihtiyaç duyan çocuk sayısının bir milyon sekiz yüz bine ulaştığı kaynaklarda dile getiriliyor. Bu çocuklar bilfiil açlık sorunu yaşayanlar. Yetersiz beslenme problemi yaşayanların sayısı ise çok daha fazla. 

Yetersiz beslenme kolera başta olmak üzere muhtelif salgın hastalıkların yayılmasına da neden oluyor. Bulaşıcı hastalıklara maruz kalan insanlara acil sağlık desteğinin sağlanması da söz konusu saldırılar sebebiyle zorlaşıyor. O yüzden salgın hastalıklardan dolayı hayatlarını kaybedenlerin sayısı her geçen gün katlanarak artıyor. 

Açlık ve hastalık sorunlarının gittikçe yayılması sebebiyle insanî yardım kuruluşları Yemen’e yönelik saldırıların bir an önce durdurulması ve en azından ateşkes sağlanması için çağrı yapıyorlar. Ancak maalesef Körfez koalisyonu bu ülke üzerindeki stratejik hesaplarından dolayı halkının karşı karşıya olduğu durumu nazarı dikkate almadan saldırmaya devam ediyor. 

Cemal Kaşıkçı olayından dolayı eleştirilerin hedefi olan ve bazı ülkelerin boykotuna maruz kalan Suudi Arabistan, ABD başta olmak üzere muhtelif Batılı ülkelerden silah satın almaya devam ediyor. Mevcut şartlarda satın aldığı silahların önemli bir kısmını Yemen’e yönelik saldırılarında kullanıyor. Cemal Kaşıkçı olayı aslında Suudi Arabistan’a hâkim zihniyetin ne derece vahşi ve insanî değerlerden uzak olduğunu, böyle bir vahşi zihniyeti silahlandırmanın ne anlama geleceğini gözler önüne serdi. 


Yeni Akit