Yazar yazdığı makalelerle ön yargısız

O nedenle toplumu rencide eden fakat bir meslek adına

VAN 31.01.2015 18:49:20 0
Yazar yazdığı makalelerle ön yargısız
Tarih: 01.01.0001 00:00
 TOPLUMU BİLGİLENDİRENGAZETECİLER

Toplumların sosyal yapıları itibarıyla kamu adına görev yapan birçok resmi ve sivil birimler var. Gazeteciler bu birimlerden sadece biridir!..

Bu birimlerden sadece biri olan gazeteciler, diğer birimlere nazaran yaptıkları işlerle toplumun bilgilendirilmesinin yanında kendisi dışında kamu hizmeti yapmakta olan birimlerin de bilgilenmelerine öncülük etmektedirler.

Yani gazeteciler yaptıkları haberlerle toplum adına resmi veya sivil görev yapan birimlere yapacakları işlerde yardımcı olmaktadırlar. Doğal olarak gerek halk bazında gerekse sivil ve resmi otoriteler bazında gazetecilerin görevleri büyük sorumluluk gerektiren bir görevdir.

Gazeteciler yaptığı haberlerle toplumdaki sosyal, kültürel aktivitenin şekillenmesinde de önemli bir role sahiptirler. O nedenle verilen haber toplumun genel ahlakıyla uyuşmak zorundadır. Toplumun gelenek, göreneklerini dikkate almak zorundadır. Yapılan haber toplumun hiçbir kesimini inançlı olsun, inançsız olsun fark etmez rencide edecek boyutta olmamalıdır.

İnsanlığın geleceği açısından bir başka önemli konu daha var ki, Bu görevi hakkıyla ifa edenler sadece kendi dönemlerinin haberini yapmadıklarının farkında olmalılar, çünkü yapılan her iyi haber toplumsal yaşamın ileri kademeleri için bir örnek niteliğindedir.

 Yapılan her türlü ahlaksız haberlerde aynı etkiyi toplum üzerinde oluşturmaktadır dolayısıyla bu gün toplumda var olan ve yaşanan birçok meçhuller ve ahlak dışı hareketler yapılan yayınlar ve verilen haberlerin sonucunda oluştuğunun farkında olunması lazım. Bir toplumun eğitim kalitesi toplumda yapılan haberlerle orantılıdır.

O nedenle toplumu rencide eden fakat bir meslek adına haber yaptığını zannedenler yaptıkları haberlerle haberin de, haberciliğin de değerini hiçe indirdiklerinin farkında olmaları lazım. Oluşan ve gelişen herhangi bir olayı sırf haber olsun diye toplumda bireyler bazında insanlar üzerinde oluşacak etkiyi iyi düşünmesi lazım.

Toplumun genelini veya büyük bir bölümünü ilgilendiren konuları bireyler üzerinden yakalayarak yaymak bireyin hayatını kararttığı gibi toplumda o kategoride olanları da rencide ettiğinin bilincinde olmak lazım.  Bir basın mensubu olarak “özellikle köşe yazarları” toplumu bilgilendirmekten ziyade kendi amacınız için yönlendirmek adına makale yazıyor veya haber yapıyorsanız sizin, mesleğinize saygınız yoktur demektir.

Yazar yazdığı makalelerle ön yargısız, her insana her düşünceye, her inanca eşit mesafede olarak duruşunu sergilemesi lazım. Ahlaklı, ilkeli ve dürüst bir yapıyla okuyucuya güven vermesi lazım. Yazar yazdığı yazılarla gazete patronunun, siyasal ve ideolojik yapılanmanın tekeline girmekten ziyade okuyucuyu tatmin edecek bilgilendirecek makaleleri kaleme alması lazım.

Her mesleğin içerisinde çeşitli zafiyetleri olanlar olduğu gibi gazetecilik mesleğini yapanların içinde de olmaktadır. Özellikle yerel anlamda ekonomik, sosyal, kültürel, eğitim vb konularda birçok eksikliklerimizin olduğu muhakkaktır, fakat bütün bunlar her şeyi karamsar olarak görmemiz anlamamız, okuyucuya aktarmamız anlamında değildir.

Eğitim düzeyinin çokta iyi olmadığı bir bölgedeyiz dolayısıyla bu mesleği icra edenler toplumun sadece gözü kulağı değil aynı zamanda beyni ve yüreği olduklarının farkında olmalıdırlar.

Sonuç olarak, yerelde görev yapan gazeteci arkadaşlar bunu iyi bilmeliler, Yılların ihmalleri sonucu oluşmuş olan hava insanımızı birçok alanda karamsarlığa itmiş özellikle gençlerimizi büyük oranda etkilemiş/etkilemektedir. Yapılan haberlerde olsun, yazılan köşe yazılarında olsun, magazin türü haberlerde olsun anlayacağınız hangi alanda olursa olsun yapılan her haberin muhatapları muhakkak vardır ve bu muhataplar bizim insanımız, bu muhataplar yöremizin insanı, bu muhataplar mağdur olmuş veya mağdur edilmiş insanlar.

Gazetecilik mesleğinin mensupları olan bizlerinde bir takım sıkıntıları vardır. Ancak bunu iyi bilmemiz ve inanmamız lazım ki, yaptığımız meslek çok önemli bir meslektir, bu mesleği icra edenler beyinlerini kimseye kiraya vermeden görevlerini icra ederlerse aşılmayacak hiçbir şey yoktur. Yine meslektaşlarını şunu söyleyeyim ki, dünyada her hastalığın bir çaresi vardır, fakat aklı(Kalemi) başkasından olanın hiçbir çaresi yoktur.

Halkı yönlendirmek yerine bilgilendirmeyi, toptan süpürücü bir anlayışın yerine, doğru ve ahlaklı eleştiriyi esas alan gazetecilerin çoğaldığı bir gelecek temennisiyle tüm gazeteci arkadaşların ilimiz için insanımız için gerekli hassasiyetliği göstermeleri her açıdan verimli olacağı düşüncesindeyim. Merkeze insanın alındığı sadece ve sadece insana değer verilerek yapılan tüm haber yazı fotoğraf vs.ler hem haberi yapanların hem de toplumun selametine olacağından kimsenin şüphesi olmasın.

Nasihatlerin musibetlerden evla olması dileğiyle.