YAVUZ ŞAHİN BAŞKANLIĞINDAKİ ERCİŞ ŞEKER FABRİKASI

Erciş halkı başta olmak üzere

VAN 27.09.2016 00:03:50 0
YAVUZ ŞAHİN BAŞKANLIĞINDAKİ ERCİŞ ŞEKER FABRİKASI
Tarih: 01.01.0001 00:00
 YAVUZ ŞAHİN BAŞKANLIĞINDAKİ ERCİŞ ŞEKER FABRİKASI

Rahmetli Erbakan hocanın hükümet ortağı olduğu yıllarda başlattığı ağır sanayi hamlesi projesi kapsamında ilimizde de birçok fabrikanın temeli atılmıştı. Bu fabrikalar Sümerbank kurdura fabrikası, et balık kurumu, yün iplik fabrikası ve Erciş şeker fabrikası gibi birkaç fabrikaydı. Bunlardan sadece Erciş şeker fabrikası dışında tümü özelleştirme diğer adıyla da talanlaştırma furyası içinde ya kapatıldı ya da çürümeye terk edildi.

Erciş şeker fabrikası kapatılan birçok fabrikanın aksine Erciş halkı başta olmak üzere çalışanları sendikaları ve gerek belediye başkanlığı gerekse milletvekilliği döneminde fabrikanın kapatılmaması özelleştirilmemesi için Erciş şeker iş sendika başkanı Yavuz Şahin ile birlikte mücadele eden fatih Çiftçi oldu.

Şeker iş sendikası Erciş şube başkanı Yavuz Şahin kararlılığı mücadelesi birikimi ve azmi ile hem fabrika çalışanlarının hem de şeker pancarı üreticilerinin büyük takdirini alarak kaç dönemdir şube başkanlığı yapmaktadır.

Yavuz Şahin bu yıl 29.su yapılan pancar kampanyası açılışında yaptığı etkili önemli ve uyarıcı konuşmasında Erciş şeker fabrikasının Erciş için Ercişliler için ekonomik ne demek olduğunu ve fabrikanın önemine değinerek bir kez daha gündem oluşturdu.

Şahin konuşmasında "Bugünkü kampanya açılış törenimizin öyle büyük bir önemi var ki, Vallahi eğer 15 Temmuz gecesi, dış güçlerin, Yahudi lobisinin eli kanlı terör örgütlerinin ve en acı tarafı yıllarca bu ülkenin ekmeğini yiyerek, sadakalarımızı ve zekâtlarımızı, kurbanlarımızı ve canımız ciğerimiz olan çocuklarımızı onların dershanelerine, okullarına, Yurtlarına teslim etiğimiz Müslüman kisvesi altında, bu ülkeyi bölüp parçalayıp, kan gölüne çevirmek isteyen FETÖ terör örgütünün alçakça yaptığı darbe girişiminde amellerine ulaşsaydılar, Vallahi bugün burada bu açılışı yapamayacaktık. Belki çoğumuz burada olamayacaktık."

Fabrikaları konusunda verilen mücadelelerle ilgili olarak Şahin: "2016 – 2017 yılı pancar kampanyalarının başladığı Türkiye Şeker Fabrikalarında, 2 büyük sıkıntıyla karşı karşıyayız. Birincisi Özelleştirme ve pancar şekerinin Türkiye de yok edilmesi, İkincisi ve en büyük sorunumuz eleman yetersizliğidir. Fabrikalar 2000 yılından beri özelleştirilme idaresine devredildi. Özelleştirme dairesi fabrikaları gruplandırarak satışa sundu. Sendikamızın yargı yoluyla, Danıştay kararlarıyla satışları durduruldu."

Şahin konuşmasında ülkedeki şeker üretimi ve fabrikaya sahip çıkılması konusunda da şunları söyledi: "2000 yılında Türkiye’nin nüfusu 65-67 milyon iken, üretilen şeker 2.5 milyon ton idi. Bu gün ise ülke nüfusu 80 milyon olmasına rağmen, üretilen şeker 2 milyon ton dur. Kişi başı 27-30 kg. şeker değerlendirilirse 3 milyon ton şeker üretmemiz gerekir. Bu gün ülke olarak 1 milyon ton kaybımız var.

Bundan kim zarar görüyor, en başta çiftçilerimiz…

Çünkü 1 milyon ton şeker demek 7-8 milyon ton pancar demektir. Bu ne demek binlerce çiftçinin mağdur edilmesi nakliyecinin mağdur edilmesi, esnafın mağdur edilmesi ve en önemlisi Erciş'e sağladığı katma değerin kaybı demektir. 2015 kampanya döneminde 95 bin ton pancar işledik.

Bu sanayinin Erciş’e ve Erciş’in gelecek nesillerine hizmet etmesi için hepimizin bu fabrikaya sahip çıkması lazım. Eğer bu fabrikaya sahip çıkmazsak siyasetimize de bürokrasimize de sahip çıkamayız. Unutmayalım ki eğer bu fabrika kapanırsa 10 binlerce insanın ekmeğini, aşını, çocuklarının geleceğini karartırız."

İlimizin bir gerçeği vardır kapatılan her fabrikanın yöreye vurulan en büyük ekonomik darbedir. İşsizliğin artması çalışabilecek alternatiflerin olmayışı bölgeye vurulan en büyük darbedir. Dolayısıyla Erciş şeker fabrikasının özelleştirilmesi veya kapatılması demek tek alternatif olan işsizliğin buna bağlı çaresizliğin artması demektir. Erciş halkının Van'da kapatılan fabrikalara Van halkının sahip çıkmadığını göz önüne alarak ekonomik kayıplarını önüne geçilmesi için fabrikaya ve sendika başkanı Yavuz Şahin'e çıkmaları lazım.

Erciş şeker fabrikası Yavuz Şahin başkanlığında verdiği var olma mücadelesini sürdürmektedir. Bu mücadelesindeki kararlılık Erciş halkının ve siyasilerin başta Fatih Çiftçi olmak üzere desteğini yanına alarak fabrikasını yaşatma üretime devam ettirme azmini yılmadan devam ettirmelidir.

Nasihatlerin musibetlerden evla olması dileğiyle.