Yargıtay'daki imamı muhakkik soruşturacak

Yargıtay, Mehmet Ali Şahin'in ismini mühürlü zarfta verdiği 'Yargıdaki Cemaat imamı' iddialarını araştırmak üzere bir daire başkanını muhakkik olarak atadı

VAN 24.01.2014 09:31:32 0
Yargıtay
Tarih: 01.01.0001 00:00

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, paralel yapının yargıda imamı olduğunu, bu imamın bir işadamına ilişkin dava ile ilgili ne karar verilmesi gerektiği hususunda görüş almak için dosyayı Pensilvanya'ya Fethullah Gülen'e gönderdiğini açıklamıştı. Şahin, talep üzerine bu kişinin ismini mühürlü zarfta Yargıtay Başkanlığı'na göndermişti. Yargıtay Başkanlığı da konuyu hızla ele alarak Birinci Başkanlık Kurulu gündeminde masaya yatırdı. Yargıtay Başkanı Ali Alkan'ın başkanlığında toplanan 9 kişilik kurul gerekli soruşturmanın yapılması için Yargıtay Ceza Dairesi başkanlarından ismi saklı tutulan birini muhakkik ( soruşturmacı ) olarak atadı.

SAVCI GİBİ ÇALIŞACAK

Atanan üye CMK'nın savcılara verdiği tüm yetkileri kullanabilecek . İsmi bildirilen üyenin ifadesini alabilecek. Gerekirse telefon dinletebilecek veya geçmişe yönelik telefon kayıtları üzerinde inceleme yapabilecek . Şahin'den yazılı olarak ek bilgi ve belge isteyebileceği gibi sözlü bilgisine başvurabilecek . Muhakkik, Gülen'e sonucuyla ilgili bilgi sorulduğu iddia edilen dosya üzerinde inceleme yapıp ,kararda bir etkisi olup olmadığını da araştıracak . Muhakkik raporunda adli veya idari yönden cezaya yer olup olmadığını tartışacak. İdari yönden kınama veya görevden çekilmeye davet cezalarını isteyebilecek. Ceza yönünden ise suçun gerektirdiği cezai yaptırımı talep edebilecek. Yargıtay kaynakları bu kişinin başka bir dairedeki dosya ile ilgili bilgi aktardığının iddia edildiğini ve bunun kişisel suç olması nedeniyle yargılamasının Ceza Genel Kurulu'nda olabileceğini ifade ediyor. Cemaat'in imamı olduğu iddia edilen kişinin ismi açıklanmazken, ceza dairelerinin birinde görev aldığı öğrenilmişti .