Yargı vesayeti mi hortluyormuş, hadi ya!

Akif Beki

VAN 20.10.2018 09:47:17 0
Yargı vesayeti mi hortluyormuş, hadi ya!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Danıştay Başkanı Zerrin Güngör’ün kızı Gonca Hatinoğlu, Cumhurbaşkanlığı’nda hukuk dairesinin başına getirildi diye ayağa kalkan muhalefet, ters köşe oldu.

Bu atamayı yerden yere vurup, yargıya güvenlerinin yıkıldığını söyleyenleri sevindiren bir karar almasın mı Danıştay!

Öğrenci Andı’nı kaldıran MEB yönetmeliği maddesini, 5 yıl sonra iptal etti 8. Daire. Bir anda yargı vesayeti tartışmalarına geri döndük.

Adalet Bakanı Gül başta, iktidar çevrelerinin tepkisi sert. Yakın ve ciddi bir tehlikenin hortladığına dikkat çekiyorlar.

Ne hükümetin yetkisini ve takdir hakkını gasp etmediği kaldı mahkemenin, ne sınırlarını aşıp yürütmenin yerine geçmediği, ne hukukiliğine bakacakken yerindelik denetimi yapmaya kalkmadığı...

Yargının yürütme üstünde tahakküm kurduğu, hakkı ve yetkisi dışındaki tasarruflara karıştığı, ülkeyi seçilmişlere yönettirmediği vesayet günlerine yani başa sardık birden.

‘Aynı Danıştay’ın, başörtüsü yasağını sonlandıran düzenlemeleri de keyfi ve devlette sürekliliğe aykırı bulup bir sabah kaldırmayacağını kim garanti edebilir’ cümleleri kurulmaya başlamasın mı!

Köprünün altından hiç su akmamış, Cumhurbaşkanlığı sistemiyle vesayetin tabutuna son çivi de çakılmamış sanki.

Erdoğan ‘erkler çatışmasından erklerin uyumu’ dönemine geçtiğimizi ilan etmemiş, artık yürütmenin önünde hiçbir engel ve mazeret kalmadığını bildirmemiş adeta.

Düne kadar, yetkilerin tek elde toplandığı, erkler ayrılığının ortadan kaldırıldığı, fiilen imkansızlaştırılarak yürütmenin yasama ve yargı denetiminden çıkarıldığı iddialarıyla yeni sisteme yüklenen de bu muhalefet değilmiş güya...

Roller şipşak değişti.

Olduğumuz yerde sayıyormuşuz, jüristokrasi başını kaldırmış da kaldığı noktadan vesayete devam ediyormuş, muhalefet gayet memnunken iktidar karşı çıkıyormuş havaları estiriliyor.

Bir taraf coşkuyu veriyor, diğer taraf küllenmiş bir korkuyu. Kızıştırılansa seçmen...

***

Hani milli iradeye ipotek koyan, seçilmişlerin ensesinde boza pişiren tüm vesayetler bitmişti; hani o sayfa kapanmış, o devirler geçmişti diyen yok.

Daha dün ‘iktidarın işlemlerini denetleme görevini nasıl yerine getirecek bu Danıştay’ diyenlerin değmeyin keyfine, ağızları kulaklarında.

“Başkan’ın çiçeği burnunda hakim kızı, denetimin muhatabı bir göreve hem de jet hızıyla nasıl atanır, olacak terfi mi bu’ eleştirileri kayboldu.

‘Ehliyet, liyakat ve deneyim kriterlerini geçin, nerede kaldı kuvvetler ayrılığı, nerede kaldı tarafsız ve bağımsız yargı’ şikayetleriyle birlikte...’Vesayeti geri dönmemek üzere gömdük, demokrasi kazandı, zaferimiz kesin’ nidaları da çöpe gitmesin mi?

Vesayet denen hortlak, bir kararla canlanıverdi. Eskinin defnedilmiş öcüsü, sura üflenmiş gibi kolayca dirildi.

Ayrımcılık ve şovenizm kokan Andımız dayatmasıyla birlikte en korkutucu gulyabanimiz de aramıza geri döndü.

Yattıkları mezardan kalkarak bir hayalet gibi peşimizden geliyorlar.

Milli Eğitim Bakanlığı, yargı sürecinin henüz tamamlanmadığını açıkladığı halde üstelik...

Okullar kışla değil, çağdışı ve militarist diye 5 yıl önce kaldırılan marşla ilgili itiraz, yerel seçimlere aylar kala karara bağlanıyor.

Kaldırılmayan toz, koparılmayan gürültü yok. Bakalım ‘zamanlama’yı manidar bulan da çıkacak mı?

türk porno