VOTAŞ basına tanıtıldı

Van Erciş karayolu üzerinde bulunan 4 bin dönümlük alanda yer alan Van Organize Tarım İşletmeleri (VOTAŞ), basın mensuplarına tanıtıldı.

VAN 8.01.2018 11:31:29 0
VOTAŞ basına tanıtıldı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

VOTAŞ ile ilgili açıklamada bulunan İşletme Müdürü Münir Karam, verdiği genel bilgilerin yanı sıra yeni projelere ilişkin de açıklama yaptı. VOTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Karaman da, işletmenin bölgenin en büyük işletmesi olduğunu ve hiçbir eksiğinin olmadığını söyleyerek; "Tesisi gördünüz, anlatmama gerek yok sanırım, Doğu Anadolu’nun en büyük tesisidir. Hem süt hem de besi anlamında da bölgede bir numara olacak bir işletmedir. İşletmenin hiçbir eksiği yoktur, sadece yapabileceğimiz, bunu en iyi yere getirebilmek. Bölgenin bir numarası haline getirebilmek... VANTSO da elini taşın altına koydu. Hep birlikte bunu başaracağız” ifadelerini kullandı.
Van Büyükşehir Belediyesi tarafından bir süre önce Van Ticaret ve Sanayi Odası (VANTSO) bünyesinde yer alan Asya Tarım Hayvancılık İnşaat A.Ş’ye devredilen VOTAŞ’ın tanıtımı için yönetim kurulu üyelerince bir program düzenlendi. 
İşletmenin bulunduğu alan basın mensuplarına tanıtılırken, işletmeyle ve projelerle ilgili genel bilgiler de verildi.

 

4 BİN DÖNÜM ARAZİ
İşletmenin bulunduğu alanda açıklama yapan VOTAŞ, İşletme Müdürü Münir Karam, işletmenin 4 bin dönüm arazi üzerinde kurulduğunu söyledi. 
İşletme arazisinin bir ucunun F Tipi Cezaevi’ne bir ucunun da Tarım Köy (TOKİ) sınırına dayandığını belirten Karam, şu bilgileri verdi:
“VOTAŞ, 4 bin dönüm arazi üzerinde kurulmuştur. Bu arazimizin 2 bin 800 dönümünü ‘pivot’ denilen modern arazi sulama araçları ile suluyoruz. Geri kalanını da kendi imkânlarımızla yağmurlama sistemi ile suluyoruz. Şu anda arazimizde 1800 dönüm civarında yonca, 460 dönüm civarında mısır, 1500 dönüm de arpa ekimi var. 180 dönümünde meyve ağaçları ekmiş durumdayız. Tarım ve hayvancılık faaliyetleri yapıyoruz burada. Şu anda 400 civarında angos ve angos kırması büyük baş besi hayvanımız var.”

 

"SÜT İNEKÇİLİĞİNE ÖNEM VERİLECEK"
Bundan böyle yapılacak çalışmalar ve yenilemelerle ilgili de bilgi veren Karam, şöyle devam etti:
“Bundan böyle süt inekçiliğine önem vereceğiz, yönetim kurulumuzun böyle bir kararı var. Yavru elde edip piyasaya sürmek gibi bir projemiz var. İlkbahardan itibaren 200 baş civarında simental ve diğer dişi hayvan ırklarından buraya getirip, bunun yanında 1000 (bin) büyükbaş besiyi de devam ettirip, burayı büyükbaş hayvan üretimi yönünde yönetmek gibi bir hedefimiz var. Nisan ya da Mayıs aylarında tahmini olarak bu hayvanlarımız gelecek. Çark böylece dönmeye devam edecek, sadece burası için değil, aynı zamanda piyasaya da gebe düve verme gibi bir projemiz var. Geçmişte de burada kısa bir süre uygulandı, onu devam ettirmek amacıyla ilkbaharda böyle bir çalışmamız olacak.”

 

İŞLETME GEZİLDİ
Daha sonra İşletme Müdürü Münir Karam, VOTAŞ Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte tesisleri tek tek basın mensuplarına tanıttı. 
Karam, basın mensuplarına, işletmede yer alan ön gübre çukuru, kaba yem depolama üniteleri, yem dağıtma vagonu, sağımhane, doğumhane, genç hayvan müştemilatları ile ilgili bilgiler verdi.
  

“İŞLETMENİN HİÇBİR EKSİĞİ YOK!”
İşletmenin tanıtımı ardından yine işletmeye ait lokantada basın mensuplarına yemek verildi. 
Burada bir açıklama yapan VOTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Karaman, işletmenin hiçbir eksiğinin bulunmadığına işaret etti
VOTAŞ’ın bölgenin bu alanda faaliyet yürüten en büyük tesisi olduğunu ifade eden Karaman, şunları söyledi:

“VOTAŞ hali hazırda süt besiciliği ve süt tarımı ile alakalı kurulmuş bir işletme. Süt ürünleri, süt hayvancılığı ve entegre bir mandıra ile çalışırken bilinmeyen bir hastalık ve üzerine deprem de gelince işletme kendini idare edemez duruma geldi. Bu nedenle de belediyeye satıldı. Daha sonra da Van Ticaret ve Sanayi Odası devraldı. Hisseler şeklinde dağıtıldı, şu anda elimizde satılmayan 400 hisse daha var. Satışlarımız halen sürüyor. Tesisi gördünüz, anlatmama gerek yok sanırım, Doğu Anadolu’nun en büyük tesisidir. Hem süt hem de besi anlamında da bölgede bir numara olacak bir işletmedir. İşletmenin hiçbir eksiği yoktur, sadece yapabileceğimiz, bunu en iyi yere getirebilmek. Bölgenin bir numarası haline getirebilmek... VANTSO da elini taşın altına koydu. Münir beyin de bu konuda emekleri oluyor. Gerek tarımda, gerek hayvancılıkta bilgilerinden istifade ediyoruz.”

 

YENİ PROJELER
Yönetim Kurulu olarak işletmeyle ilgili önemli projelerinin de olduğunu ifade eden Karaman, VOTAŞ’ta önümüzdeki dönemde gerçekleştirecekleri projelerle ilgili şu bilgileri verdi: 
“Projelerimiz, belki Münir bey söyledi, süt, süt ürünleri, mandıra, süt toplama merkezleri, güneş enerjisi, meyve bahçelerimizi biraz daha rehabilite ettikten sonra meyveler için soğuk hava deposu gibi projelerimiz var. Ayrıca IPARD’ın, devletin desteklerinden de faydalanma gibi bir şansımız var. İşletme bunun için de biçilmiş bir kaftan. Kısacası hiçbir eksiğimiz yok.”
Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi