VİDEO İZLE.Çiftci: “Kapıköy, Kapıkule'nin tüm yetkilerine sahip olacak“

Van'ın Saray İlçesi ile İran arasındaki sınır kapısı olan Kapıköy Sınır Kapısı'nın Mayıs ayı ile birlikte 7 gün 24 saat hizmet veren bir uluslararası kapı statüsüne kavuşacağı müjdesini veren Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcı

VAN 28.02.2018 10:19:47 0
VİDEO İZLE.Çiftci: “Kapıköy, Kapıkule
Tarih: 01.01.0001 00:00
  Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, merkezi Aksaray'da olan, Van'da da şubesi bulunan Kanal 68'i ziyaret ederek, söz konusu televizyonun Genel Yayın Yönetmeni A.Baki Karaca'nın sorularını yanıtladı.

   Çiftci, özellikle Van'ın sınır ticaretinin gelişmesinde büyük payı olacak olan ve modernizasyonu yapılan Kapıköy Sınır Kapısı'nın önemine değindi.
   Bakan Yardımcısı Çiftci, Van'ın daha önce ülkenin en son noktası olduğunu ve adeta bir çıkmaz sokağı andırdığını, ancak Kapıköy'le birlikte bu makus talihin yenileceğini belirtti.

   "ÇOK ÖNEMLİ BİR YATIRIMDIR"
   Kapıköy'ün Ak Parti Hükümeti ile birlikte modernizasyonunun yapıldığını anlatan Çiftci, "Bu hükümet döneminde yapılan en önemli çalışmalardan biri, Kapıköy'le birlikte yapılan çalışmadır. Bakın birçok bürokrat Kapıköy'ün bu hizmetinin yapılacağına inanmıyordu. Ama özellikle Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın desteği, Sayın Bakanımızın da bölgeden biri olma avantajı ile bu çalışma biraz daha hızlı ilerledi. Yaptığımız her yatırım Ak Parti'nin yatırımıdır. Kapıköy'le birlikte, 65. Hükümetin yaptığı ve temelini attığı ilk yatırım Kapıköy'ün bu yatırımıdır. Proje başladı ve hızlı bir şekilde bu kapı tamamlanıyor. Allah'ın izniyle Mayıs ayında bu kapı hizmete açılacaktır. Aslında bu kapı Kasım 2017'de açılacaktı. Ama bir takım sıkıntılar, müteahhit firmadan kaynaklanan sorunlar nedeniyle Mayıs'a ertelendi. Ama olsun, inşallah bu çalışma ile Van her açıdan sınır ticareti bakımından en iyi noktaya gelecektir. Bakın kapının yanı sıra, orada 100 tane de lojman yaptık. Orada kalacak olan, kamu görevlileri, gümrük memurları, muhafaza memurları için lojman yapıyoruz" diye konuştu.

    "KAPIKÖY'LE BAĞLANTILI BAŞKA ÇALIŞMALAR DA YAPILDI"
   Kapıköy'ün yanı sıra başka çalışmalar da yaptıklarını anlatan Çiftci, "Bir yerde sınır kapısı açmanız yetmiyor. O kapıyı tüm yönleriyle donatmanız gerekiyor ki tercih edilen bir kapı olsun. İthalat ve ihracat rejimi açısından her noktada yetkili kılmanız gerekiyor. Buradan ihraç, mahreç ürün taşıyan araçlar için ötvsiz ve kdvsiz yakıt almaları için yetkilendiriyoruz ve petrol istasyonu yapıyoruz. Bu petrol istasyonu neyi ifade edecek diye sorarsanız. Örneğin, İran, Özbekistan, Pakistan, Afganistan gibi ülkelere ürün taşıyorsunuz. Eğer bu kapıyı tercih ederseniz, bu kapıdan size belli miktarda ötvsiz ve kdvsiz yakıt alabileceksiniz. İthal edeceğiniz ürünler için daha önce burada yetki yoktu. Biz bunu ortadan kaldırdık. Daha önce de ifade ettiğim gibi, bakın Kapıkule Türkiye'nin en büyük kapısıdır. Burada olan tüm yetkiler, Kapıköy için de geçerli olacak. Bu kapı birçok konuda yetkilendirilmiş oldu. Van Tarım İl Müdürlüğü laboratuvarlarında da analizler yapılabilecek. Bu kapı uluslararası bir kapı olacak. Allah izin verirse, Mayıs ayında bu kapının açılması ile birlikte 7-24 bu kapı çalışacak. Hiçbir bekleme olmayacak. Yolcu ve araçların denetimi her dakika sürecek. Bakın en yakın ülke olan İran'la 70 milyar dolarlık bir ticaret hacmi var. Zaman zaman bu kapılarda küçük sorunlar olabiliyor, bu sorun her kapıda yaşanıyor. Lütfen bu küçük sorunları, çok büyükmüş gibi algı oluşturup yaymayalım. Kapıköy ile birlikte ticaret hacmi çok büyüyecek. Hedefimiz daha fazla ticaret, daha büyük ticaret hacmi ve çok daha fazla ürün alışverişi" dedi.

    "2017'DE 500 BİN İRANLI VAN'I ZİYARET ETTİ"
    2017'de İranlı turistlerin Van'a katkısının oldukça fazla olduğuna değinen Bakan Yardımcısı Çiftci, "2017'de 500 bin turist Van'a geldi. Her sektör olumlu etkilendi. Otellerden, lokantalara, tekstil sektörüne, eğlence merkezlerine kadar herkes para kazandı. Antalya gibi şehirlere gidip, otellere haftalık kapananlar ve otelden çıkmayanların sayısı çok fazla. Ama bakın buraya gelen turistler gezen, dolaşan ve harcayan turistlerdir. Kapıköy'de meydana gelen küçük sorunlardan dolayı sevinenler olduğunu görüyoruz. Bu, Van için bir dezavantajdır. Bu şehrin menfaatini isteyenler, kente daha fazla turist gelmesi için çabalamalıdır. Aslolan Van'ın gelişmesidir. Bu kapıya sahip çıkalım. Bir yandan turist sayısı artacak, öte taraftan her ülke ile ticaret yapılabilecektir. 50 yıldır hayal edilen bu Kapıköy, Mayıs ayı ile birlikte yeni yüzü ve geniş yetkileriyle halkımızın ve giriş-çıkış yapacak olan diğer ülke vatandaşlarının hizmetine girecektir. Bakanlık olarak sadece Kapıköy yapmadık. Bu sınır kapılarından ithalat ve ihracat edilen ürünlerin analizleri yapılır. Türkiye'de altı tane uluslararası akredite olan laboratuvar var. İşte yedincisi Van'a yapılıyor. Kısa süre içinde ihalesi yapılacak ve Allah'ın izniyle bu yıl yapımına başlanacak. Bakın bu laboratuvar sayesinde Van, bu bölgenin pilot şehri olacak. İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Mersin gibi şehirlerden sonra ülkenin en önemli yedinci laboratuvarının ilimizde kurulacak olması çok önemli bir yatırımdır. Yine ilimizde lisanslı depoculuk hizmete girecek. Bu da önemli avantajlara yol açacak. Yine ürün ihtisas borsaları gelecek. Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar bu konuyu iyi bilir. Ayrıca Van ve Erciş'te kurulacak olan Enerji Kooperatifleri ile çok önemli bir eksiklik daha giderilmiş olacak. Ayrıca tren hattını Van Organize Sanayi Bölgesi'ne kadar götürmeyi hedefliyoruz. Ortak paydamız Van olursa, inanın çok güzel çalışmalar yapılacaktır" ifadelerini kullandı.

    "HER GÖREVİ YAPMAYA HAZIRIZ"
   Çiftci, Ak Parti'deki değişimlere de vurgu yaparak, "Bizlere Ak Parti'de hangi görevler verilirse seve seve yaparız. Bir görev ebedi bir insana verilecek diye bir kaide olmaz. Nasıl ki bir koltuğa oturmayı biliyorsak, zamanı geldiğinde o koltuktan seve seve kalkmayı da bilmeliyiz. Van'da da değişimin faydalı olacağını düşünüyorum. Ak Parti kendini yenileyen bir partidir. İnşallah 2019'da, gerek yerel seçim, gerek genel seçimde güzel sonuçlar alacağız. Bu noktada gerek il başkanımıza, gerek diğer ilçe başkanları ve Ak Parti'nin diğer yetkili isimleri üzerine düşen görevi layıkıyla yapacaktır inancındayım" diye konuştu.
   Kayyumların seçime etkisiyle ilgili soruyu yanıtlayan Bakan Yardımcısı Çiftci, "Bu bölgede baskı ve şiddet sonucu bir seçim oluştu. Birçok yerde insanların iradesi sandıklara yansımadı. Bölgede HDP belli belediyeleri aldı. Ama hizmetten ziyade olumsuzluklar başgösterdi. Deyim yerindeyse kaynaklar, halka değil, dağa aktarıldı. Bunun neticesinde devlet olaya el koydu ve kayyumlar devreye girdi. Halkımız da çok iyi biliyor ki, kayyumlar çok güzel hizmetler yapıyor. Devletin kaynakları doğru yere harcanmaya başlandı. Bu hizmetlerin de vatandaşa iyi anlatılması gerekir" dedi.
Siyasetten önünün kesilip kesilmediğiyle ilgili soruyu yanıtlayan Çiftci, "Ben şahsen hiçbir zaman hesap yapmadım. Ama kim hesap yaparsa yapsın, Allah'ın da bir hesabı var. Ben davamın ve partimin politikaları doğrultusunda çalışmaya devam edeceğime inanıyorum" diye konuştu.
    A.Baki Karaca'nın 'Yakında Van'a bir televizyon kanalı kazandırıyoruz, neler söyleyeceksiniz?' sorusunu da yanıtlayan Bakan Yardımcısı Çiftci, "Umarım şehrimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olur. Halka doğru, tarafsız ve güzel haberler sunmasını bekliyoruz" diyerek sözlerini noktaladı.