VİDEO İZLE-Ekmek fiyatlarında yeni düzenleme geç kalınmış bir karardır

'Ekmeğe yapılan zam çok yersiz ve zamansız bir zamdı'

VAN 23.05.2017 11:58:00 0
VİDEO İZLE-Ekmek fiyatlarında yeni düzenleme geç kalınmış bir karardır
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Ekmek fiyatlarına yeni düzenleme kararını değerlendiren Van Fırıncılar Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı, yeni düzenlenmenin geç kalınmış doğru bir karar olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz günlerde sebze-meyve fiyatlarını Rekabet Kurumu aracılığıyla denetleyecek olan devlet, ekmek fiyatlarının belirlenmesine de yeni bir düzenleme getirdi. Yeni düzenlemeye göre ekmek fiyatları bundan böyle fırıncılar odası tarafından değil, devletin oluşturacağı yeni bir komisyon tarafından tek merkezden belirlenecek.

Ekmek fiyatlarının artık devletin oluşturacağı yeni bir komisyon tarafından belirlenmesi kararını değerlendiren Van Fırıncılar Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Halis Bayram, kararın memnuniyet verici olduğunu belirterek, bundan böyle buğday, un, maya ve ekmek fabrikaların kendi inisiyatifine göre bir fiyat belirleyemeyeceğini söyledi.

Hatırlanacağı üzere, ekmek fiyatları ile ilgili yeni düzenleme kararı gündeme gelmeden önce Van'da da 90 kuruştan satılan ekmeğe 20 kuruş zam yapılmıştı. Ramazan ayı öncesi ekmeğe yapılan yüzde 22'lik zamma halk büyük tepki göstermişti.

Van Lokantacılar, Fırıncılar, Pastacılar ve Kahvaltıcılar Odası tarafından 90 kuruşa satılan ekmeğin fiyatının 1,10 TL'ye çıkarılmasına tepki gösteren Bayram, yapılan zamma tepki göstermek amacıyla kendi ekmek fabrikasında ekmeği 90 kuruştan satmaya devam ediyor.

Ekmek fiyatlarının ülke genelinde tek merkezden belirlenmesi kararını olumlu karşılayan Bayram, "Kararı dernek olarak çok yerinde ve doğru buluyoruz. Bunu geç kalınmış bir karar olarak buluyorum. Çünkü Türkiye'nin 81 vilayetinde ayrı bir fiyat, ayrı bir uygulama ile karşılaşıyorsunuz. Oradaki dernekler, odalar kendi kafalarına göre ekmeğe bir zam yapıyor. Bu da halkı çok etkiliyor. Ekmek fiyatlarında yeni düzenleme geç kalınmış bir karardır. Bakanlık bu kararı daha önceden alması gerekiyordu. Bu karardan dolayı Van Fırıncılar Derneği Başkanı olarak çok memnunum, destekliyorum ve arkasında da duruyorum." dedi.

"İllere göre ikili fiyatlar alınmayacağı için güzel bir uygulama olacaktır"

Uygulamanın Türkiye geneli olmasından dolayı illere göre ikili fiyatların alınmayacağını belirten Bayram, "Sayın Bakanımızın yaptığı yeni düzenleme Van'daki ekmeğin rayiç fiyatının yeniden belirlenmesinin benim tarafımdan da uygulanmaması da haklı olduğumun bir göstergesidir. Bu yeni düzenleme Türkiye geneli geçerli olacaktır. Bizler de bu uygulamaya katılırız. Bundan sonra illere göre ikili fiyatlar alınmayacağı için güzel bir uygulama olacaktır." diye konuştu.

"Ekmeğe yapılan zam çok yersiz ve zamansız bir zamdı"

Van'da ekmeğe yapılan zammın çok yersiz ve zamansız olduğunu belirten Bayram, Ramazan öncesinde yapılan yüzde 22'lik zammın kabul edilemeyeceğini söyledi.

Bayram, "Van'da ekmeğe yapılan zam ise çok yersiz ve zamansız bir zamdı. Hele ki Ramazan ayı arifesinde bu zammın yapılması kabul edilecek bir durum değildir. Bizler de bunun için karşı durduk ve zammı uygulamadık. Ekmek temel gıdalardan bir tanesidir. İnsanlar her türlü kısıtlamaya gidebilir ama ekmekten kısıtlamaya gidemez." ifadelerini kullandı.

Buğday, un, maya ve ekmek fabrikaların kendi inisiyatifine göre fiyat belirlemeyeceğine dikkat çeken Bayram, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bakanlık bu kararı sürekli uygularsa ve ekmek fiyatlarını kendileri belirlerse bundan sonraki süreçte artık maya fabrikaları kendi kafalarına göre maya fiyatına zam yapamayacaklardır. Un fabrikaları kendi kafalarına göre un fiyatlarını belirlemeyecekler. Buğday fiyatlarını da kimse kendi kafasına göre belirleyemeyecek. İnşallah bundan sonraki süreçte çok daha güzel şeyler olacaktır." (Yılmaz Sönmez - İLKHA)