Vatandaşlar sebze haline yöneliyor

Son haftalarda dövizdeki yükselişi bahane ederek fiyatları artıran alışveriş merkezleri ve manavlara vatandaş da kendince tepki koyuyor. Van ve Edremit'teki sebze hallerine giden vatandaşlar buradan hem kısa vadeli, hem de kış için ekonomik

VAN 10.09.2018 10:19:56 0
Vatandaşlar sebze haline yöneliyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Özellikle ABD eksenli Türkiye'ye açılan ekonomik savaşa, maalesef ülkenin içindeki hain odaklar da adeta destek sunuyor. Türkiye'de dövizin yükselişini gören hain çevreler, peynirden süte, yumurtadan domatese, simitten çaya kadar hemen hemen her ürüne kendince zam yapıyor. Vatandaşlar ise bunun vicdansızlık olduğunu belirterek, daha ekonomik alışveriş yapmanın yollarını arıyor.

 


           AVM VE BAZI MANAVLARA İNAT, SEBZE HALİNE GİDİLİYOR
Van'da bazı alışveriş merkezleri ve birçok manavda, domates, salatalık, patlıcan, biber ve diğer sebzelerin pahalı olduğunu gören vatandaşlar sebze haline akın ediyor. Son zamanlarda Edremit ilçesinde Kocaeli Parkı'nın karşısında bulunan sebze hali vatandaşların akınına uğruyor. Vatandaşlar günlük sebze ve meyve ihtiyacının yanı sıra, kış için de bol bol sebze alarak çarşı merkezinde pahalı sebze satanlara nispet yapıyor. Vatandaşlar bu sayede organik sebze tüketmiş oluyor.

 


            Yaz ürünlerini özellikle kışın da uygun ve ekonomik bir fiyata tatmak isteyen birçok vatandaş, Edremit'teki sebze haline gelerek burada kasa işi veya çok sayıda sebze alarak kavanozlar veya buzdolabı poşetlerinde saklayarak kış erzakı haline getiriyor.
Doları bahane ederek pahalı sebze-meyve satanlara inat, vatandaşlar sebze halinde en uygun fiyata en güzel domates, biber, salatalık, fasulye, kavun, kabak gibi ürünleri almanın keyfini yaşıyor.

 

 
           Sebze halindeki satıcılar ise işlerin son zamanlarda yoğunlaştığını belirterek, "Özellikle ülkemizde oynanan oyunu gören vatandaşlar ekonomik ve ucuz fiyata alışverişini yapmak istiyor. Çünkü herkes burada hem ucuz, hem doğal ve hem de organik ürünler almak istiyor" dediler.

 


           KIŞ HAZIRLIKLARI DA SÜRÜYOR
Ev kadınları ise yazın doğal ve ucuz sebzeleri kış için hazırlıyor. Satıcılar son günlerde ailelerin kasa kasa sebze aldığını belirterek, "Bizim özellikle hanımlarımız bu ürünleri kışın da tüketmek için bol bol alıyorlar. Doğrayıp kavanozlarda veya buzdolabı poşetlerinde kış için saklıyorlar. Kışın aynı tadı vermese de, kış mevsiminde satılan ürünlerden çok daha lezzetli ürün tüketmiş oluyorlar. Buradaki ürünlerin çoğu Edremit ve Gevaş'tan geliyor. Son yıllarda özellikle Gevaş'ta çiftçilerin toprağa daha fazla değer vermesi, bazı üreticilerin de işini severek yapması ile birlikte organik ürünlerin hasadı da arttı. Vatandaşlar açısından da büyük fayda sağlıyor. Yine Alaköy tarafından da kavunlar getiriyoruz. Bu ürünler hem doğal, hem organik. Halkımız da Edremit'teki bu sebze haline daha fazla gelmeye başladı. Bugünlerde fiyatlarda da indirimler var. Domates, biber, patlıcan sadece 1 veya 1,5 TL. Kasa işi domateslerimiz de 15-20 TL. Fasulyelerimiz ise 3 TL ile 4 TL arasında değişiyor. Sebze halinin yanı sıra yol üstünde kurulan tezgahlarda da bu ürünler satılıyor. Onlar da kendilerince müşteri buluyor. Ama dediğimiz gibi bu sebze hali son zamanlarda vatandaşlar tarafından çok daha fazla rağbet görüyor" şeklinde konuştular.

 


                GEVAŞ FASULYESİ RAĞBET GÖRÜYOR
Van'ın Gevaş ilçesinde yetişen fasulyenin de piyasada en fazla satılan ürün olduğunu belirten vatandaşlar, "Bu fasulye bizim bölgede çok meşhur. Bugünlerde de bu fasulyeyi almak zorundayız. Çünkü gecikince fasulyeler de yaşlanıyor. Bizler de bol bol fasulye, domates, biber, patlıcan gibi sebzelerden de alarak bunları evde doğrayıp, buzdolabında saklayacağız. Kış erzakımız da hazır olmuş olacak. Aslında ülkemizde son yıllarda seracılığın gelişmesi ile birlikte kışın bile taze sayılabilecek sebzeler tüketilebiliyor" ifadesini kullandı.

 


           Ev kadınları aldıkları sebzelerin bir kısmını turşuda kullanırken bir kısmını da kurutarak kış aylarında tüketiyorlar.
Gazetemize konuşan bir vatandaş, "Halkımızın pazarları tercih etmesindeki en önemli etkenlerden bir tanesi de fiyatların uygun olmasıdır. Salatalık, domates, lahana, biber, sirke alarak bunları turşuda kullanıyoruz. Kış hazırlığı yapıyoruz. Bunlarla turşu kuracağız. Turşuyu bizler annelerimizden öğrendiğimiz şekilde yapıyoruz. Önce bidonumuzu alıyoruz. Bidonun altına nohutlarımızı diziyoruz. Sebzelerimizle sarımsakları aralarına bırakıyoruz. Sirke ve su katıyoruz. Belli bir beklemeden sonra turşumuz hazır oluyor" şeklinde konuştu.