Vatandaşlar sebze alıp kış için hazırlıyor

Van'daki birçok vatandaş doğal ve organik sebzelerden alarak şimdiden kış için hazırlamaya başladı. Edremit Sebze Hali'nde fasulye, domates, biber, patlıcan gibi sebzelerden alan vatandaşlar, şimdi bol olan bu organik sebzeleri kışın da ye

VAN 15.08.2018 10:19:32 0
Vatandaşlar sebze alıp kış için hazırlıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
   Van'da sebzenin bol olduğu dönemlerde söz konusu sebzelerden alıp, kış için hazırlama geleneği devam ediyor. Birçok vatandaş Edremit'te doğal ve organik sebzelerden alarak kış için hazırlıyor.

 


            KIŞIN BİLE TAZE SEBZE YENİLİYOR
Bu yöntemle kışın bile organik sebzelerden yemek yaptıklarını söyleyen vatandaşlar, "Van'da yıllardır bu yöntem sayesinde kışın da organik ve doğal sebzelerden yemekler yapıyoruz. Özellikle Ağustos ayında Van ve ilçelerden yetişen fasulye, biber, patlıcan gibi sebzelerde bol bol alıyoruz. Bunların bir kısmını doğradıktan sonra buz dolabı veya derin dondurucularda saklıyoruz. Bir kısmını da yemeklik için soteleyip saklıyoruz. Yine bazı sebzeleri de kurutma yoluyla kış için kaldırıyoruz. Bu yıl sebze fiyatları önceki yıllara göre biraz daha pahalı. Kışın sebze fiyatları şimdiki fiyatların da üzerine çıkacağı ve taze sebze bulunamayacağı için bizler şimdi organik sebzeleri hem ucuz fiyata alıyoruz, hem de kışın doğallığını koruyan bu sebzeleri yiyoruz. Söz konusu yöntem ilimizde uzun süredir adeta bir gelenek halini aldı. Edremit'teki sebze halinde veya Van'daki sebze halinde bu aralar bolluk var. Fasulye, biber, patlıcan, domates gibi sebzeler daha fazla bizim tercihimiz arasında. Çünkü bu sebzeler kış için daha fazla saklanıyor. Kış aylarında bunları kurutup veya derin dondurucularda saklayarak organik sebze yiyoruz" yorumunda bulundular.

 


               Esnaflar ise söz konusu durumdan memnun. Vatandaşların sağlığına dikkat ettiği gibi, parasına da önem verdiğini ve ekonomik düşündüğünü belirten esnaflar, "Vatandaşlarımız yazın bol olan ve fiyatı çok da pahalı olmayan bu sebzelerden alıp kurutuyor veya kış için derin dondurucularda saklıyor. Kışın da doğal ürünler tüketmiş oluyor" ifadelerini kullandı.

 


            Öte yandan Van'da uzun süredir devam eden domates salçası yapma geleneğinin son yıllarda azaldığı görülüyor. Buna rağmen hala bazı mahallelerde kadınların bir araya gelerek, beş-on ayrı aileye birleşerek domates salçası yaptığı görülüyor.Bölge:Necat Teyfun