Vatandaşa ‘deprem' hatırası!

23 Ekim 2011 tarihinde Van'da meydana gelen depremler sonrası alınmamaya başlanan katılım ve reçete muayene ücretleri dün itibari ile yeniden alınmaya başlandı.

VAN 17.05.2013 12:14:38 0
Vatandaşa ‘deprem
Tarih: 01.01.0001 00:00

Ancak dün ilaç almak için eczaneye giden vatandaşlar büyük bir şokla karşılaştı. Depremden bu yana vatandaştan alınmayan katılım ve muayene ücreti dün itibari ile vatandaştan toplu olarak istendi. Bazı vatandaşlar için 500 TL’yi bulduğu belirtilen muayene ve katılım ücretleri karşısında şaşkına dönen hastaların çoğu, ilaç almadan eczaneleri terk etti. Eczaneler ise konunun kendileri ile alakalı olmadığını, depremden sonra SGK tarafından hastane ve eczane provizyon sistemlerinde düzenleme yapılarak "doğal afet butonu" eklendiğini ve hastanelerde hasta girişi yapılırken bu butonun işaretlenmemesinden dolayı bugün sıkıntıların ortaya çıktığını kaydettiler.

Van’da dün hastaneye giden ve ardından ilaç almak için eczanenin yolunu tutan vatandaşlar büyük bir şokla karşı karşıya kaldılar. Hastanelerden kaynaklandığı belirtilen bir hatadan dolayı vatandaşa yüklü miktarda muayene ve katılım payı çıkarıldı. Eczanede bu ücretin talep edildiği vatandaşlar neye uğradığını şaşırırken, çoğu eczanede vatandaş ile eczacı karşı karşıya geldi. Tartışmalar sonucu değiştirmeyince birçok vatandaş ilaç almadan eczaneleri terk etti.

23 Ekim 2011 tarihinde Van’da meydana gelen yıkıcı depremin ardından Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından hastane ve eczane provizyon sistemlerinde düzenleme yapıldı. Düzenleme ile sisteme "doğal afet butonu" eklendi ve bu butonun işaretlenmesi ile hastane muayene ücreti, eczane katılım payı tutarı ve reçete muayene ücretleri vatandaştan alınmamaya başlandı. Ancak dün itibari ile depremden kaynaklı sistem değişikliği eski halini aldı. Doğal afet durumunu kabul etmeyen eczane sistemleri, girişlerin normal provizyon olarak girilmesi uyarısı yaptı. Bunun üzerine normal yapılan girişlerden sonra vatandaş büyük bir şokla karşı karşıya kaldı.

Eczacıların ‘yüklü miktarda borcunuz gözüküyor, bu borcu ödemezseniz sistem ilaç vermiyor’ dediği hasta ve yakınları adeta çileden çıktı. Birçok eczanede vatandaş ile eczacıyı karşı karşıya getiren bu durum tüm tartışmalara rağmen çözülmeyince vatandaş ilaç almadan eczaneleri terk etti.

KEÇECİOĞLU: SORUN DERHAL ÇÖZÜLMELİDİR

38. Bölge Van Eczacı Odası Başkanı Murat Keçecioğlu, sorunun hastanelerden kaynaklandığını ve durumu SGK Genel Müdürlüğü’ne ilettiklerini söyledi. Sorunun sistemdeki ‘afet butonu’nun işaretlenmemiş olmasından kaynaklandığını kaydeden Keçecioğlu, “Sorun derhal çözülmezse büyük bir kaos yaşanacak. Eczacılarımız ile vatandaşlarımız karşı karşıya gelmeye başladı. Durumu vatandaşa anlatmakta güçlük çekiyoruz. Sistemde kimi vatandaşların 500 TL, belki daha fazla borcu gözüküyor. Bu borç ödenmeden de sistemden ilaç çıkışı yapılamıyor. Böyle olursa vatandaşa ilaç veremeyeceğiz. Bu sorunun derhal çözülmesi gerektiğini ilgili yerlere bildirdik ve ilgili yerler de konunun öneminin farkında. Bizlere de konunun çözüleceğini söylediler. Şimdi konunun çözülmesini bekliyoruz. Aksi takdirde çok daha ciddi sıkıntıların yaşanması söz konusudur” diye konuştu.

İÇEN: KAOS ORTAMI
OLUŞMAKTADIR

Konu ile ilgili açıklama yapan 38. Bölge Van Eczacı Odası Genel Sekreteri Eczacı Engin İçen de; “Yaklaşık 1.5 yıl önce ilimiz büyük bir felaket atlattı. Bu felaketten sonra ilimizde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hasta muayene ücretleri, artı katılım paylarının çıkmaması için doğal afet uygulaması yürürlüğe konuldu. Doğal afet uygulamasında hasta herhangi bir katılım payı ve muayene ücreti ödemiyordu. Hasta, hastaneye gittiği vakit kendisinin depremzede olduğunu ifade ediyor ve provizyon sisteminde doğal afet butonu işaretleniyordu veya işaretlenmesi gerekiyordu. Aynı hasta eczaneye geldiğinde ilaçlarını depremzede olarak alabiliyordu. Deprem yönetmeliğinde doğal afet prosedürünün 2 yıl olarak sürdüğü söylenmekte, biz de yapmış olduğumuz yazışmalarda ve görüşmelerde doğal afet uygulamasının 2 yıl süreceği veya en kötü ihtimal Haziran ayında sonlandırılacağı tarafımıza bildirilmişti. Fakat Sosyal Güvenlik Kurumu bunu önceki gece saat 00.00 itibariyle bize haber vermeksizin sonlandırmış durumda. Bunun sonucunda tabi daha önce de 2011´den bu yana hastaneye gidip muayene olan vatandaşların, belli bir kısmının muayene ücretlerinin biriktiği, miktarların çok yüksek meblağlara ulaştığı tarafımıza ulaşmıştır. Bunun sonucunda hasta bunu kendisi karşılayamadığı için eczacı arkadaşlarımızla ağız dalaşına ve kavga sürecine girmeye başlamıştır. Bundan dolayı da eczanelerimizde tamamıyla bir kaos ortamı oluşmaktadır. Bunu eğer gidermek istiyorsak Sosyal Güvenlik Kurumunun depremzede olduğunu bildiği bütün vatandaşları bu deprem süresince hastanelerdeki muayene ücretlerini affetmesi veya belli bir takside bölmesi gerekmektedir ki vatandaşlar mağdur olmasın” diye konuştu.

“Bu konuda vatandaşlarımızın eczacı arkadaşlarımızla diyaloga girmesi ya da sürtüşmesi her hangi bir sorunu çözmeyecektir. Çünkü bunu çözebilecek tek kurum Sosyal Güvenlik Kurumudur.” diyen İçen, “Özellikle bazı sağlık ocaklarında, kamu hastanelerinde ve özel hastanelerde hasta belirtmediği için veya unuttuğu için provizyon ekranında doğal afet butonu işaretlenmemiş. Bu nedenle bu hastaların bakiyesinde muayene ücreti birikmiş. Bu durum bugün itibari ile karşımıza büyük bir sorun olarak çıkmıştır. Çünkü bazı vatandaşların muayene ücretleri 300, 400 hatta 500 TL´yi aşmıştır. Biz bu durumu öngördüğümüz için daha önce SGK´ya yazdık, ama bizlere herhangi bir cevap verilmedi. Biz sözlü olarak Sağlık Müdürlüğümüzle de görüştük bu konuyu. Onlar da yapabilecekleri bir işlerinin olmadığını, bu konunun tamamıyla SGK´nın inisiyatifinde olduğunu söylediler” şeklinde konutu.

BÜYÜK SIKINTILAR
YAŞANIYOR

Konuya ilişkin büyük sıkıntılar yaşamaya başladıklarını belirten Eczacı Reşat Erdoğan ise, “Gerek Devlet gerekse Özel Hastanelere giden vatandaşlar ek bir ücret ödemeden muayene oluyorlardı, eczanelerden ise ilaç katılım payı ödemesi yapmadan ilaçlarını alabiliyorlardı. Ancak bugün (dün) itibari ile medula eczane provizyon sistemine reçete işlediğimizde, doğal afet provizyon tipinin 16-05-2013 tarihi itibari ile kaldırıldığını gördük. Elbetteki bu durum sona erecekti fakat eski tarihli muayene ücretlerinin çıkması biz eczacıları ve hastaları mağdur etti. Birçok hasta ilacını almadan çıkıp gidiyor” ifadelerini kullandı.
Haber: Umut TARHAN