'Vanspor bu kentin değeridir'

Van Valiliği ve Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı ev sahipliğinde gerçekleştirilen “İş Adamları İle İstişare Toplantısı” başlıklı gecede Vanspor konuşuldu, takıma destek istendi.

VAN 4.12.2018 10:26:20 0
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Van’da bir otelde düzenlenen “Vanspor’a destek” gecesinde konuşan Vali ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu; “Van Büyükşehir Belediyespor’a destek mahiyetinde iş adamlarımızla bir araya geldik. Ekonomik anlamda şuanda çok da iyi olmayan Vanspor’umuza inşallah önemli bir destek sağlanması için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Burada iş adamlarımızın, kurumlarımızın bir vefa göstermesi gerekiyor. Vanspor bu şehrin en önemli marka değeridir. Gerçekten de ortak paydasıdır. Siyasi düşüncesine, rengine, diline, dinine bakılmadan hereksin birlikte destekleyebildiği ender değerlerden biridir. Vanspor'un kıymetinin bu şekilde bilinmesi gerekiyor” dedi. Van Büyükşehir Belediyespor Kulüp Başkanı Servet Yenitürk de,Vanspor için birlik çağrısında bulundu. Geceye katılan işadamları Vanspor'a destek mesajı ve destek sözü verirken, maddi anlamda kimin takıma nasıl bir destek sunduğunun da ilerleyen günlerde netleşmesi ve açıklanması bekleniyor.
Van Valiliği ve Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı ev sahipliğinde düzenlenen yemekli programa Vali ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu'nun yanı sıra, Vali Yardımcısı Sinan Aslan, AK Parti Van Milletvekili İrfan Kartal, AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Van Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, Vanspor Kulüp Başkanı Servet Yenitürk, çeşitli kurum ve kuruluşların amirleri, il içinden ve il dışından Vanlı iş adamları katıldı.  

 

“VANSPORSUZ VAN OLMAZ”
Düzenlenen gecede açılış konuşmasını yapan Vanspor Kulüp Başkanı Servet Yenitürk, kentin bir değeri olan Vanspor için birlik çağrısında bulunarak; “Gündemimiz bugün aslında Van’ın sorunlarıydı. Sonra yapılan değişiklik ile gündemimizi Vanspor olarak değiştirdik. İlimizin en önemli değeri Vanspor’dur. Gençlerimizi spora alıştırmamız çok önemlidir. Eskiden Van’da alkollü mekân sayısı çok azken şimdi arttı. Gençlerimizi alkolden, kötü alışkanlıklardan kurtarmamız gerekiyor. Biz gençliğimize sahip çıkmak zorundayız. Gençlerimizi spora yönlendirerek sahip çıkabiliriz. Bizleri kongreye çağırdılar ve iş adamları olarak Vanspor’un yönetimine geldik.”dedi.

 

 “VANSPOR'SUZ VAN OLMAZ”
Vanspor'un kent için önemine vurgu yapan Yenitürk; “Spor bir il için çok önemlidir. Vanspor'suz Van olmaz. Vanspor’umuz Süper Lig’den buralara kadar geldi. O dönemlerde şehrimizde bir heyecan vardı. Ticaret çok canlıydı ve herkes kazanıyordu. Ama şimdi 3’üncü lige düştük. İnşallah bu sezon elimizden gelen her şeyi yapacağız. 2’inci ve 1’inci lige layık bir kadromuz var. Sizlerden Vanspor’a sahip çıkmanızı talep ediyorum. Alt yapımız olmadığı için tüm sporcularımızı dışarıdan getirmek zorunda kalıyoruz. Bu yüzden alt yapı çok önemli. Tüm dallarda güçlenmemiz şart. Belediyeler direkt nakdi yardım yapamıyor. Sadece ayni yardım yapabiliyor. Sadece Federasyondan gelen bir gelirimiz var. Belediyemiz ve VASKİ tarafından yapılan bir reklam anlaşması ile bize bir milyon 400 bin liralık bir gelir söz konusu. Ayrıca iş adamlarımızdan da bir milyon 500 bin liralık bir destek geliyor. Biz Vanspor’u devraldığımızda 4 milyonluk borçla aldık. Tüm giderlerimizle birlikte 9 milyona yakın giderimiz var. Bu sezon hedef koyduk ve söz verdik. İnşallah Vanspor’u şampiyon yapacağız ve 2. lige çıkaracağız. İnşallah Süper Lig'e kadar çıkacağız. Ben kendim buradan açıklıyorum. 2 milyonluk desteği ben buradan Vanspor’a hibe ediyorum. Ben istiyorum ki tüm iş adamları olarak bir araya gelelim, Vanspor’a sahip çıkalım. Vanspor’u layık olduğu yere taşıyalım. Feyyaz hocayı transfer ettikten sonra tüm Türkiye’de Vanspor konuşulur oldu. Herkesten Van spora destek olmalarını talep ediyorum.” ifadelerini kullandı.

 

“1’LİGDE BİR TAKIMIMIZIN OLMASI GEREKİYOR”
Daha sonra konuşanVan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva,
“Bir şehrin olmazsa olmaz en önemli sektörlerinden bir tanesi sportif faaliyetlerdir. Futbol da sportif faaliyetler içerisinde. Dünyayı neredeyse peşinde koşturan, etrafında döndüren bir dünyayı ifade ediyor. Bu çerçevede ben de biraz zamanınızı alacağım. Neden spor önemli, neden bir futbol takımı önemli, Van bu konuda neyin eksikliğini hissediyor? Biz bunu giderebilir miyiz? Bu konuda bir başarı elde edebilir miyiz? Spor artık bedensel bir faaliyetle yarışmaların yapılması aracı olarak değil; aynı zamanda ekonomik hayatı doğrudan ve dolaylı olarak etkileyen iktisadi bir faktör olarak ta değerlendirilecektir” dedi.  
Daha sonra sinevizyon eşliğinde sporun insan hayatındaki önemini ve gerekliliğini vurgulayan bir değerlendirme konuşması yapan Takva, özetle şunları söyledi; “Van’da 7'den 70’e herkesin buna inanması gerektiğine inanıyorum, bizim mutlaka ama mutlaka 1’inci ligde bir takımımızın olması gerekiyor ve bu konuda hem fikir olmamız gerekiyor. Ben buna inanıyorum. Van’ın bir tarafı eksik, önemli işler yapıyoruz, kentimizin değeri her geçen gün yükseliyor, her gün bir şeyler yapıyoruz, farklı etkinlikler yapıyoruz, kentin markalaşması bu anlamda iyi, herkes kendi alanında katkılar sağlıyor ama bir tarafımız eksik. 1 Milyon 100 bin nüfuslu olan bir büyükşehirde 1’inci ligde bir takımımızın olmamasının bir özeleştirisini yapmamız gerekiyor. Yapabilir miyiz? Yapabiliriz. Ben bu çerçevede şunu söylemek istiyorum; Van Ticaret ve Sanayi Odasının 6 bin tane aktif üyesi var, 6 bin üye ayda 100 TL bağış yaparsa ayda 600 Bin TL sürdürülebilir bir gelir elde edebiliriz. Bunu Van Ticaret ve Sanayi Odasından öte bir yere taşıyalım, bizim yaklaşık 30 bin vergi mükellefimiz var. Ayda 50 TL takımın hesabına samimiyetle, içten gelerek bunu yapabiliriz. Mesela dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrasını kurduk, burada bulunan herkesin emeği ve katkısıyla 52 bin insan geldi, dünya rekoru kırmamıza katkı sağladı. Biz bunu Van Organize Tarım İşlerinde başardık, kısa sürede 22 Milyonluk bir bütçeye ulaştı, neredeyse şuanda 10 yıldan buyana ilk kez kâr eden bir işletmeye dönüştü,  buna herkes katkı sağladı. 30 bin mükellef ayda 50 TL verirse 1,50 Milyon TL bir kaynak oluşturabiliriz ve bu aylık gelir Vanspor'u maddi olarak en azından tatmin edecek sürdürülebilir bir aşamaya taşıyabilir.”

 

“VAN’I ÖNEMLİ NOKTALARA TAŞIYABİLİRİZ”
Takva’nın konuşmasından sonra Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal da aidiyet duygusuna vurgu yaparak şunları söyledi; “Ben bu toplantılarda vurguladığım bir konu üzerinde yürümek istiyorum. Şehirlerin gelişmesi ve güçlü duruşunu sağlayan o şehre ait olan aidiyet duygusudur. Ben de bunu Van için Vanlılık ruhu şeklinde ifade ediyorum, tekrar ifade etmek istiyorum; Eğer biz hep Vanlılık ruhunu canlı tutarsak, Vanlılık ruhunu canlandırırsak Van’ı önemli noktalara taşıyabiliriz. Biraz önce hem kulüp başkanımız hem ticaret odası başkanımız hakikaten rakamlarla sporun bir şehre sağlayabileceği o gücü, o desteği ifade ettiler. O destekleri güçlü bir şekilde o şehirde tutabilmenin en temel yollarından bir tanesi, o şehre aidiyet duygusudur. Biz Vanlılık ruhumuzu güçlendirdiğimiz sürece Van bu söylediklerimizin çok fazlasını başarabilir. Biz Vanlılar olarak Vanspor’umuzun 1’inci lige çıktığı dönemi hepimiz biliyoruz ve bu süreçte bizim üniversitemizde bir öğretim üyemiz sporun sosyal olaylar üzerindeki etkilerini çok ciddi bir şekilde çalıştı, dolayısıyla bir sporun Van’a katkısı sanayiden bazen daha güçlü olabiliyor. Çünkü ülke gündemine o şehri oturtabilecek olan en temel unsurlardan bir tanesi futboldur. O yüzden futbol ve spor toplumlar açısından oldukça önemlidir. Ben Vanspor’la ilgili yapmış oldukları bu çalışmalardan dolayı kulüp başkanımız Servet Bey ve bütün ekibine teşekkür ediyorum. Ayrıca katkılarını her alanda gördüğümüz Sayın Valimize çok teşekkür ediyorum. Vanspor 1’inci lige çıktığı zaman bütün kurumlar kendi içerisinde Vanspor’a nasıl katkı yaparız diye düşünüyordu ve şuanda dağıtılan forumlar o zaman kurumlarda, kurum çalışanlarına dağıtılıyordu ve o şekilde ciddi katkılar da sunuluyordu. İnşallah biz üniversite olarak da kendi içerimizde Vanspor’a katkı sunmak amacıyla bir çalışma yapacağız ve inanıyorum ki önemli bir rakamla da katkı sunarız.”

 

VEKİLLER NE DEDİ?
Toplantıda konuşan AK Parti Van Milletvekili İrfan Kartal; “Bu akşam Van için, Vanspor için burada olmaktan dolayı çok mutluyum . Sporu amatörce bilen ama siyaseti bilen biri olarak bugün aranızdayız. Van’ın çok iyi bir il olduğunu, bugün Van’ın Türkiye’de konuşulan en önemli illerden biri olduğunu söylemek istiyorum. Son 10 gündür gerek mecliste, gerek telefonlarda her karşılaştığımız milletvekili Van’da ne olacağını, adayımızın nasıl olacağını soruyor, bu konuda büyük bir merak içindedir. Ben de arzu ediyorum ki Van’ımız sporda büyük bir başarı elde etsin, tarih yazsın. Ben Vanspor’a emeği geçen değerli başkanımız Servet başkana, Sayın Valimize ve emeği geçen herkese huzurlarınızda teşekkür ediyorum” derken, AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas ise; “Vanspor şehrin tanıtımında önemli bir faaliyet. Geçmişe baktığımız zaman 1997-2007 arası Vanspor liglerde oynarken şehirde zirve yapmış bir ticaret vardı, sınır ticareti ve Vanspor bütçesine her ithalat aşamasında 40 dolar fon ayrılırdı. Bu rakamlara göre 40 milyon dolar para toplandı. Vanspor o zaman zirveye çıktı. Zirveye çıktığı zaman ciddi paralar vardı, o zaman iş adamlarımız da katkı sunuyorlardı ve Türkiye’nin gündemine oturmuştu. Bir talihsizlik yaşandı, Gevaş’tan Van’ın içerisine bir canavar peydahlandı, bu canavar Vanspor’u gölgeye düşürdü. O paraların çoğu da canavarı aramaya geçti ve Vanspor ligden düştü. O günden bu güne toparlanamadı, tekrar Van’ın adına Vanspor'a katkı sunmak noktasında şehrimizin tanıtımıyla ticaretin, sanayinin, ekonominin, işsizliğin bütün sorunları göğüsleyerek kent ahalisi olarak bu kentin faydasına olacak ne varsa biz de varız. Ama şahsi menfaati için kente zarar verecek hangi konu olursa olsun ben şahsen o konuda yokum, katkı da sunamam. Ben de manevi katkı olarak dua ediyorum, Allah Muaffak etsin!” şeklinde konuştu. 
Van Valiliği ve Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı ev sahipliğinde düzenlenen gecede iş adamları da söz aldı. 

 

“VANSPOR'A DESTEK VERMEMİZ LAZIM”
İş Adamı Zahir Kandaşoğlu şunları söyledi; “Değerli katılımcılar aslında bugün bu salonda çok daha büyük şeyler konuşmamız lazım. Van gerçekten konuşulacak, gündeme getirilecek bir ildir. Van’ın bütün sorunlarında arkasında erkekçe durmak lazım. Bugün Van’ın da tek varlığı Vanspor’dur, tabiî ki Vanspor’un yanında maddi ve manevi her türlü samimiyeti gösterip destek vermemiz lazım. Ama Vanspor’un kendi yönetiminin yaptığı davranışları da konuşmak zorundayız. Siz 2 ay önce kongre yaptınız, neden 250 tane iş adamını da kongreye çağırmadınız? Neden o 250 tane iş adamının listesini hazırlamadınız, neden o 250 tane iş adamını mecburi tutmadınız? Bu 250 tane iş adamı 30 yıldır Vanspor’a hizmet ediyor. Ben 1997’de kendi ailemle Van’da en büyük sermayeyi Vanspor’a harcamışım. 2 tane kongre yapıldı biz davet edilmedik. Ama bunları söylerken Vanspor'a destek olmayacağız anlamında kesinlikle söylemiyorum. Elbette biz takımı desteklemek zorundayız, eğer bu ilde yaşamak istiyorsak, bu ilde bir şeyler yapmak istiyorsak, bu ilde geleceğimizi düşünüyorsak tabii ki destekleyeceğiz.”

 

“VANSPOR'A GEREKLİ KATKIYI YAPACAĞIZ”
Daha sonra söz alan İstanbul Van Vakfı İş Adamlarından Nizamettin Ağar, “Öncelikle bu gecenin Vanspor’a ve Van’ımıza hayırlı olmasını diliyorum. Biz buraya davet edildiğimizde konunun Vanspor olduğunu, fakat işin bu boyutunu bilmiyorduk. Bizler de Van Vakfı olarak ve şahsım olarak İstanbul’da Vanlı iş adamlarımızı toplayıp sayın milletvekillerimizle birlikte ve iş adamlarımızla birlikte Vanspor’a gerekli katkıyı yapacağız. Van bizim memleketimiz, biz Van’ı İstanbul’da her platformda iyi bir şekilde temsil ediyoruz. Başkanımız da şahittir, son maçta 1500-2000 kişi ile Vanspor’umuza destek verdik. Buradan tekrar bu geceyi düzenleyen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

“VANSPOR BU ŞEHRİN EN ÖNEMLİ MARKA DEĞERİDİR”
Düzenlenen gecede son olarak konuşmayı yapan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu şunları söyledi; “Van Büyükşehir Belediyespor’a destek mahiyetinde iş adamlarımızla bir araya geldik. Ekonomik anlamda şuanda çok da iyi olmayan Vanspor'umuza inşallah önemli bir destek sağlanması için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Burada iş adamlarımızın, kurumlarımızın bir vefa göstermesi gerekiyor. Vanspor bu şehrin en önemli marka değeridir. Gerçekten de ortak paydasıdır. Siyasi düşüncesine, rengini, diline, dinine bakılmadan hereksin birlikte destekleyebildiği ender değerlerden biridir. Vanspor'un kıymetinin bu şekilde bilinmesi gerekiyor. Vanspor’a, görev yaptığım süre içerisinde Büyükşehir Belediyesi ve Valilik olarak bir kurumun verebileceği kadar önemli destekler verdik. Elimizden geldiğince ve gücümüzün yettiği kadar Vanspor’u desteklemeye devam edeceğiz. Sadece Vanspor’u değil, ilimizde ki amatör kulüpleri, engelli spor kulüplerini de elimizden geldiğince desteklemeye özel gayret gösterdik.”

 

“BU ŞEHRİN, KENDİ TAKIMINA SAHİP ÇIKMASI GEREKİYOR”
Van'ın kendi takımına sahip çıkması çağrısında bulunan Zorluoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bir kısım iş adamlarımız da talepler doğrultusunda desteklerini verdi. Geldiğimiz noktada maalesef Vanspor’un ciddi bir ekonomik sıkıntıyla karşı karşıya kaldığını da ifade etmek istiyorum. Başkanımız çok özverili bir şekilde, çoğu kere yanlız bir şekilde mücadele ediyor. Onun da bir dayanma haddi var ve bu psikolojik sınırın tam da sonuna geldik. Bu bakımdan bu şehrin kendi takımına sahip çıkması lazım. Elbette her kulübün geçmişinde sıkıntılar yaşanmıştır. Bundan sonra da olacaktır. Bizim bugün burada dile getirmemiz gereken tek bir şey vardır, o da bu saat itibariyle ‘Nasıl bir katkı sağlayabiliriz?’dir. Bu nedenle iş adamlarımızın Vanspor’a destek konusunda biraz daha cömert olmasını önemle istirham ediyorum. Bir futbol kulübünün bir şehre katkısını çok iyi bilen birisiyim. Bugün Trabzonspor, Trabzon şehrinin çoğu zaman önüne geçmiş bir markadır. Her bakımdan baktığımızda Trabzonspor’un Trabzon’a katkısı saatlerce anlatılsa bitmez. Bunun bilincinde olan biri olarak Van’da da böyle bir potansiyel futbol altyapısı olduğunu gördüm. Bu şehir futbola ilgi bakımından çok özel bir şehir. Vanspor’un eski tarihini hepimiz biliyoruz. Türkiye’nin gündemine nasıl oturduğunu her birimiz gözlemledik. O dönem takımın şehre nasıl bir hava kattığını en iyi sizler yaşadınız. Doğu'nun incisi bir şehirde, çok rahatlıkla daha üst ligde şehrini temsil edecek bir takımımız var. Bu şehrin ekonomisi, bu şehrin sermaye birikimi süper ligde takım tutabilecek bir durumdadır. Bunu görüyoruz. Harika bir taraftarımız var. İyi bir takımımız var. Kaliteli futbolcularımız var. Nasip olursa ciddi bir kesintiye uğranılmazsa sene sonunda Vanspor'u 2.lige, akabinde 1.lige ve daha sonra süper lige taşıyabileceğimize şehir olarak inanıyoruz. Fakat bu darboğazı aşmamız lazım. İş adamlarımızdan az çok demeden Vanspor’a destek olmalarını önemle istirham ediyorum. İnşallah sizlerin destekleri, Büyükşehir Belediyemiz ve Valiliğimizin destekleri ile, görüşme aşamasında olduğumuz kalıcı gelirlerle Vanspor'u daha rahat bir gelir imkanına kavuşturacağız. Şuan ki krizi iyi yönetmemiz lazım. Bu krizler iyi yönetilemezse futbolculardan da başarı bekleyemeyiz. Bu nedenle bu krizi aşmamız lazım. Bunun anahtarı da iş adamlarımızdadır. Tüm projelerde olduğu gibi Vanspor'un da her daim takipçisi olacağım. İnşallah siz değerli iş adamlarımızla birlikte Vanspor'u biz bu sene şampiyonluğa taşıyacağız.” Van Valiliği ve Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı ev sahipliğinde düzenlenen “Vanspor’a destek gecesi” yapılan konuşmaların ardından sona erdi. 
Gecede Vansponr'a destek sözleri ve mesajları verilirken, maddi anlamda nasıl bir destek verilip verilmediği ise önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.  Haber: M. Selim Kurt

 

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi


'Vanspor bu kentin değeridir'