Vanlılar ümmet sofrasında buluştu VİDEO İZLE

Van Sivil Toplum Kuruluşları Dayanışma İnisiyatifi tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen ‘ümmet İftarı’ programında buluşan Vanlılar, üç dilde Müslümanlara dua etti.

VAN 30.06.2015 13:45:17 0
Vanlılar ümmet sofrasında buluştu VİDEO İZLE
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Van’da bulunan İslami Sivil Toplum Kuruluşları birleşenlerinden oluşan ‘Van Sivil Toplum Kuruluşları Dayanışma İnisiyatifi’ tarafından Hz. Ömer Camii avlusunda düzenlenen ‘ümmet iftarı’ yoğun bir katılımla gerçekleşti.

Hurma, simit ve su bulunan ümmet iftarında bir araya gelen yüzlerce Müslüman, birlikte iftar açarak dünya üzerinde zulüm gören Müslüman kardeşlerine üç dilde dua ettiler.

Hz. Ömer Camii avlusunda düzenlenen programa kadın-erkek, genç-yaşlı yüzlerce Vanlı katıldı. Birlikte iftar açan Müslümanlar birlik ve beraberlik mesajları verdi.

İslam ümmetine üç dilde dua…

İftar sonrası Hamza İnan tarafından Türkçe, Kürtçe ve Arapça dillerinde yapılan duanın ardından kısa bir basın açıklaması yapıldı.

İnisiyatif adına açıklamayı okuyan Hayati Beyde, İslam coğrafyasında yaşanan zulümlere değinerek, geçtiğimiz günlerde HDP/PKK yandaşları tarafından Diyarbakır’da katledilen Yeni İhya-Der Başkanı Aytaç Baran’ı hatırlattı.

“Kim tarafından yapılırsa ve kime karşı olursa olsun biz zulmü kınadık”

İŞİD tarafından Kobani’de sivil halka yönelik gerçekleştirilen saldırılara değinen Beyde, dört yıldır Suriye’de 2 yüz bin insanın katledildiğini ve milyonlarcasının da mülteci konumuna düşürüldüğünü hatırlatarak, “Kim tarafından yapılırsa ve kime karşı olursa olsun biz zulmü kınadık. Bununla beraber bu güne kadar İŞİD’e destek algısı kanıtlanacak tek somut delil sunulmamasına rağmen kimi kesimler İslami camialara karşı bu örgütün eylemlerini kullanarak, karalama ve linç kampanyaları yürütülmesi manidardır.” dedi.

Irkçı nedenlerden dolayı Uygurlara yönelik etnik cinayetler işlendiğini anlatan Beyde, “Namaz ve oruç gibi ibadetlerin bile yasaklandığı, Kızıl Çin devletini lanetliyoruz.” dedi.

“Aytaç Baran şehid edildi”

Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır’da HDP/PKK’li çeteler tarafından katledilen Yeni İhya-Der Başkanı Aytaç Baran’ın şehadetine de değinen Beyde şunları söyledi: “Aytaç Baran şehid edildi. Zalimler için yaşasın cehennem. İnsanlıktan mahrum cani ve karanlık güçlerin, huzuru bozma adına işledikleri cinayetlerden birini daha Diyarbakır’da faaliyet gösteren Yeni İhya-Der başkanı kardeşimiz Aytaç Baran’ı şehid ederek gerçekleştirdiklerini gördük. Bu eylem toplumun, inançlı kesime olan teveccühüne yönelik bir gözdağıdır. Bu olaya bağlı olarak, yaşanan hadiselerde bizi 90’lı yılların karanlık günlerine döneceğimiz yönünde endişelendirmektedir. Böylesi bir ortamdan her kesimin zarar göreceği muhakkaktır. Umarız ki işlenen bu cinayet son olur.”

“Her türlü sapkınlığı ve ahlaksızlığı lanetliyoruz”

LGBTİ sapkınlarının Mübarek Ramazan ayına aldırış etmeden dün İstanbul’da gerçekleştirdikleri yürüyüş ve İslami değerlere hakaret etmesini de lanetleyen Beyde, “Her türlü sapkınlığı ve ahlaksızlığı da lanetliyoruz. Rabbimiz Kur’an-ı Kerim'de buyuruyor ki; “Allah’ın sizler için yarattığı eşlerinizi bırakıp da erkeklerle mi birlikte oluyorsunuz. Doğrusu siz ahlaksız sapık bir toplumsunuz.” Şuara Suresi’ndeki bu ayetten hareketle bu tür ahlaksızlığı meşrulaştıranlara diyoruz ki Allah’ın nehyettiği ve yasakladığı bu ahlaksızlıktan ne zaman vazgeçeceksiniz?” diye sordu.

“Mücadelem, Allah ve din için olduktan sonra idam sehpalarında asılmama pervam yoktur”

Şeyh Said Efendi ve 46 arkadaşının idam edilmesine de değinen Beyde, Şeyh Said Efendi ve arkadaşlarının davasının sadece İslam için olduğunu ifade ederek, Şeyh Said Efendinin idam sehpalarına götürülürken söylediği şu sözleri hatırlattı. “Zalim ve katillerle elbet mahşer gününde hesaplaşacağız. Şeyh Said Efendi duasını bitirince askerler tarafından boynuna yağlı kement geçirilir. Bu esnada Şeyh Said’e son isteği sorulduğunda; kalem,kâğıt ister ve şunları yazar, ‘Mücadelem, Allah ve din için olduktan sonra idam sehpalarında asılmamda pervam yoktur.’ Şehadeti kutlu olsun." dedi.

Arakan’da katliam, Mısır’da demokrasi tiyatrosu…

Mısır, Arakan, Somali, Filistin ve mazlum İslam beldelerinde yaşanan zulümleri de hatırlatan hayati Beyde son olarak, “Arakanlı Müslümanlar yok ediliyor. Budist çeteler Müslüman kanına duymuyor. Mısır’da Demokrasi tiyatrosu devam ederken, binlerce Müslüman işkencede ve meşru Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi halen cezaevinde. Suriye ve Irak'ta her gün ayrı bir katliam işleniyor. Bu vesileyle Rabbimizden İslam coğrafyasında yaşanan bu vahşetlerin son bulmasını, Akan gözyaşlarının dinmesini ve oynanan oyunların son bulmasını niyaz ediyoruz.” ifadelerinde bulundu.

Program cemaatle kılınan akşam namazının ardından son buldu.