Vanlılar Kayyum Bey ve genel sekreterden büyük beklenti içindedirler.

Hemen, hemen bütün şehirlerimizde bulunan kent meydanının

VAN 27.11.2016 21:28:37 0
Vanlılar Kayyum Bey ve genel sekreterden büyük beklenti içindedirler.
Tarih: 01.01.0001 00:00
 KAYYUM BEY

Malum daha önce ilçe belediyelerine kayyum atanmıştı, şimdi de büyükşehir'e Van valisi İbrahim Taşyapan atanmıştı.

Hem vali hem de belediye başkanı olunca, vatandaş tarafından valilikte vali bey, belediyede ise "Kayyum bey" diye adlandırmaya başladı.

Kayyum beyin, ilk icraatı birlikte çalışacağı ekibi oluşturmak oldu.Bu kapsamda Büyükşehir belediyesinin en önemli iki birimi olan genel sekreterlik ve VASKİ’ye görevlendirmeler gerçekleştirildi. Bu iki birim bilindiği üzere halkın en çok beklenti içinde olduğu ve hizmetlerin yürütüldüğü birimlerdir.

Genel sekreterlik görevine (son sekiz yılı atıl durumda geçirtilen ve kendisine bir sandalyeyi bile çok gören anlayışla geçirmiş)  18 yılda belediyede aktif olarak yöneticilik yapmış bir isim olan Mehmet Yaşar getirilmiştir. Bu görevlendirme oldukça isabetli olmuştur.

Mehmet Yaşar Beyin, belediyecilikte önemli bilgi birikim ve tecrübeye sahip olması, Vanlı olması ve Van'ı iyi bilmesi yapacağı hizmeti daha da önemli kılacaktır. Her ne kadar devlet memuru gibi görevlendirilmiş olsa bile sivil anlayışla belediyeyi yöneteceği bir gerçektir.

VASKİ için Kayyum beyin görevlendirdiği isimise yıllarca özel idarede genel sekreterlik yapan Van merkez ilçe ve mahallerinde tecrübe sahibi olan Ferit Dağdeviren olmuştur. Bu görevlendirmeler ile Kayyum beyin iyi bir giriş yaptığını söyleyebiliriz.

Vanlılar Kayyum Bey ve genel sekreterden büyük beklenti içindedirler. Özellikle bölgemizde yerel yönetimlerden beklentiler oldukça fazladır. Kentin birçok alanda aksayan yönlerinin ivedilikle ele alınıp çalışmaya başlanması en büyük beklentidir.

Tüm idarecilerin bilmesine ve halkın sürekli şikâyet etmesine rağmen çözülemeyen birçok sorun ortadadır. Özellikle şehirdeki trafik tıkanıklığının çözülmesi, ipek yolunda yeni batçıkların yapılması, üniversite-Edremit-şehir merkezi arasında hafif raylı sistemin yapımına hemen başlanması ve kentin en büyük çıkmazı olan 18. Maddenin bir an evvel yeniden düzenlenmesi bunlardan bazılarıdır.

Kente yeni bir kimlik kazandırılması açısından askeriyenin şehir merkezinden çıkmasıyla birlikte boşalan alanların bir an evvel halkın hizmetine sunulması konusunda çalışmalara başlanılmalıdır. Sembolik olarakKocaeli belediyesi tarafından yapılan fakat belediyece işlevsizleştirilen "Kocaeli parkının" bir an evvel yeniden faal hale getirilmesi gerekmektedir.

Doğa harikası olan güzelim gölümüzün bir an evvel çöp ve kanalizasyon merkezi olmaktan kurtarılması için çalışma başlatılması çok önemlidir. Şehrin kent planının günümüz nüfus şartlarına uygun hale getirilmesi için yeni bir şehir planı yapılmalı ve üzerinde durulmalıdır. Trafiğin rahatlaması için alternatif caddeler mutlaka açılmalıdır.

Hemen, hemen bütün şehirlerimizde bulunan kent meydanının ilimizde olmaması büyük bir eksikliktir. Hükümet konağının başka bir yere taşınması durumunda kent meydanı için en uygun yer olacağı kanaatindeyim. Bu sayede çarşı içindeki yoğunluğun azaltılması da sağlanabilecektir.

Kayyum Bey, büyükşehir belediyesi ve ilçe belediyelerine atanan kayyumlarile kontrol devletin eline geçmiş durumdadır. Devlet atadığı kayyumla resmi hizmete mahsustur anlayışıyla kenti geri kalmışlıktan bir an evvel kurtaracak büyük şehire yakışacak çalışmalar yapmalıdır.

Sonuç olarak kayyum bey, sizler iyi birer bürokrat olabilirsiniz ancak ilimizin sosyopolitiği yönünden iyi bürokratlık tek başına yetmemektedir. Bürokratlıkla birlikte sivil anlayışın hâkim kılınması için girişimciliğiniz halkı kucaklayan anlayışınız önceliğiniz olmalıdır.

Günümüz yönetim anlayışı, katılımcılık, şeffaflık, hesap verebilirlik ve etkinlik üzerine inşa edilmiştir. Halka en yakın hizmet birimleri olarak kabul edilen yerel yönetimlerin bu çerçevede dizayn edilmesi gerekmektedir. Bu görev ise kayyum bey ve yeni ekibine düşmektedir.

Siyasal işleyişin hizmet ağını genişletmesi için toplumsal desteğe ihtiyacının olduğu muhakkaktır. Ancak unutmayalım ki, toplumsal desteği sağlamanın yolu da halka verilen verilecek olan güvenle orantılıdır. Bu güveni arttırmanın en önemli yolu ise yapılmayanları yapmak ve yapılması gerekenleri de bir an evvel yapmaktır.

Nasihatlerin musibetlerden evla olması dileğiyle.