Vanlılar Kahvehanelere kitap ve gazete istiyor

Vanlılar Kahvehane ve kıraathane gibi umuma açık alanlarda gazete ve kitap bulundurmanın zorunlu hale getirilmesini istiyor.

VAN 14.05.2013 11:36:00 0
Vanlılar Kahvehanelere kitap ve gazete istiyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
Vanlılar bazı illerdeki gibi Kahvehanelerde kitap ve gazete bulundurma zorunluluğunun  kendi illerinde de uygulanmasını istiyorlar.
 
Yaklaşık olarak 28 yıldır kahveci olduğunu ve kahvehanelerinin 1942’den bu yana hizmet verdiğini belirten Dolayı Öztürk, kahvehanelerinde son yıllarda benzer bir uygulama yaptıklarını,  bunun genele yayılmasının çok daha faydalı olacağını söyledi.
 
 
“Uygulama mevcut ama yaygınlaştırılması gerekir”
 Öztürk, “Güzel bir uygulama olur. En azından insanlarımız kahvede oturdukları zaman gündemi takip etmiş olurlar. Kendilerini geliştirmiş olurlar. Zamanları daha iyi ve daha güzel geçer. Bizler uygulamayı başlattık. Kitaplarımız ve gazetelerimiz var. Kur’an-ı Kerim bırakmışız çeşitli kitaplar ve gazetelerin büyük bir bölümünü burada bulunduruyoruz. Özellikle Ramazan aylarında buraya gelip Kur’an-ı Kerim okuyanlar var. Dini kitaplarımız var. Ansiklopedilerimiz var. Gelip okuyan insanlarımız çoktur.” dedi.
“Uygulamadan sonra işlerimiz daha da açıldı”
Yabancıların kahvehanedeki  kitaplığı ve Van ile ilgili tanıtım kitaplarını görünce çok memnun kaldıklarını ifade eden  Öztürk, “İşlerimiz Kitap ve gazete bıraktıktan sonra daha iyi oldu. Kitap okumayı seven insanın yanındaki insan da etkilenip okumaya başlıyor. Müşteri potansiyeli de değişiyor böylelikle. Gazeteleri uzun zamandır bulunduruyoruz. Fakat kitapları üç yıldan beridir kahvehanemize bıraktık. Bizim müşteri kesimimiz genelde okuyan kesimdir tabi okumayan kesim de bunları örnek alıyor. Bir nevi kendilerini geliştiriyor değiştiriyorlar.” İfadelerini kullandı.
 “Kahvehaneler oyun yerleri değildir”
Kahvehanelerin oyun yeri olmadığını vurgulayan Öztürk, “ Kahvehane kültürünün devam etmesi için insanların gelip görmesi gerekir. Kıraathanelerde insanların zamanı boşa gidiyor. Adamlar o tür yerlere gidip sabahtan akşam kart, okey v.b. oyunlar oynuyor. Kendilerine yazık ediyorlar. Ama kahvehaneye gelen insanlarımız artık kitap ve gazete okuyor” diye konuştu.
“Böyle faydalı bir uygulamanın başlaması önemlidir”
Okey salonlarının ve kafelerin hızla çoğaldığını belirten, Süleyman Çelebi de “Kahvehanelerde böyle faydalı bir uygulamanın başlaması önemlidir. Çünkü insanlarımız buralarda oyunlar oynayarak zamanlarını öldürüyorlar. Bir insan bir kahvehaneye sürekli gidebiliyor. Bir kitabı on sayfa okuyan biri kaldığı yeri işaretleyip tekrar devam edebilmesi sevindirici olacaktır. Bizim temennimiz buna yöneliktir” diyerek kitap okumanın yaygınlaştırılması gerektiğini anımsattı.
İnsanların hem dini hem de siyasi alanlarda kendilerini geliştirmesi için böyle bir uygulamanın faydalı olacağını belirten Mehmet Ekinci, “ İnsanlarımızın hem dini hem siyasi konularda bilgilenmesi gerekiyor bununda yolu okumaktan geçer. Bundan dolayı böyle bir çalışma elbette faydalı olacaktır.  Ben kendim de sadece kitap ve gazete okumak için kahveye geliyorum” dedi.
“Böyle Bir Uygulama Olursa Ben De Desteklerim”
Ekrem Mabiyar, emekli olduğunu ve buralarda çokça zaman geçirdiğini belirterek, “Kahvehanelerde gazete bulunması çok iyi bir olay. Çünkü insanlarımızdan gazete veya dergi alamayabiliyor. Ama kahvehanelerde dört beş tane gazete rahat bir şekilde var. Bunlardan hepsinden faydalanıyor. Günlük olayları takip edebiliyor. Bir gazete bir olayı diğer bir gazete başka bir olayı yazıyor. Bundan dolayı her şeyden haberdar oluyor. Şahsen destekliyorum. Kahvehanelere özellikle gazete okumak için gelenleri tanıyorum. Bunlardan biri de benim. Ben gelip burada bir-bir buçuk saat gazete okurum. Ayrıca sigaranın yasaklanması konusunu da destekliyoruz. Böyle bir uygulanmanın başlatılmasından da memnun olacağız” dedi.
Gazete ve kitapların olmasının güzel olacağını söyleyen Salih Demiröz böyle bir uygulamanın başlaması halinde destekleyeceğini söyledi.
Kahvehane işletmecilerinden Faruk Demirtaş ise, müşterilerin gelip çayını içerken en azından gazeteleri karıştırarak dünyadan haberdar olacağını belirterek, “Böylece bir uygulama daha güzel olur. İnsanlar daha çok bilgilenir. Bunun uygulamanın biz kahveciler için pek faydası olmazsa da buradaki müşteriler için çok faydalı olacaktır.” diye konuştu.
“Bölgemizde böyle bir uygula rağbet görmez”
Son olarak konuşan Harun Taş ise bölge halkının göz önünde bulundurulması halinde böyle bir uygulamanın çok başarılı olamayacağını aktararak, “Bu uygulama bizim bölgemiz için pek mantıklı değildir. Halk kahveye sohbet etmek için geliyor. Kitap okumak isteyen olursa evinde de okur. Böyle bir şey uygulanırsa güzel bir şey olabilir. Fakat kahvelerde uygulansa bile rağbet görmez.” şeklinde konuştu. (Murat Dalgın-İLKHA)