Vanlı kasaplar, 'ucuz et'i değerlendirdi

Vatandaşa ucuz et yedirebilmek için et ithal edilmesi ile birlikte, anlaşma sağlanan 2 market zincirinde kıyma 29 TL, kuşbaşı ise 31 TL'den satılıyor. Vanlı kasaplar, bu durumu değerlendirdi. Kasaplar, etin ucuzlaması için katılcı çözüm

VAN 11.11.2017 10:40:51 0
Vanlı kasaplar,
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Anlaşmaya varılan iki market zincirinde birkaç gün önce satışa çıkarılan ucuz eti bazı vatandaşlar alabilirken, bazıları ise bulamamaktan yakınıp, marketten eli boş çıkıyor.
İthal etten dolayı, Van'daki kasapların bir kısmı satışlarının etkilendiğini söylerken, bazıları ise etkilenmediklerini belirtiyor. 
Konuya ilişkin, Vanlı kasapların görüşleri şu şekilde;

 

“SATIŞLARIMIZ AZALDI”
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kısmet Kasabı sahibi Selahattin Demir, şunları söylüyor; “İthal etin fiyatının düşük olmasından kaynaklı ister istemez müşterilerimizle yüz göz oluyoruz. Bize diyorlar ki; 'o marketlerde et fiyatları 29 TL-31 TL, sizde niye 38-39 TL?' Biz de bu tepkilere karşı ister istemez et fiyatlarını kilo başı 2-3 lira kadar düşürdük. İthal etin  fiyatına getirmek için en az 3 - 4 TL daha düşürmemiz lazım. Bu indirimi yapamayınca müşteri ile aramız iyi olmuyor. Kuşbaşılık dana eti daha önce 42 TL idi şimdi 38 TL'den satıyoruz. Yağsız kıyma 38 TL, yağlı kıyma 36 TL, ithal ette kıymanın kilosu 29 TL'ye, kuşbaşının kilosu 31 TL'ye satılıyor. Kasaplarla, söz konusu etin satıldığı marketlerdeki fiyat farkı 6 – 7 lira. Ama bizim sattığımız et yerli et. Açıkçası son gülerde et satışlarımız düşmüş durumda. Piyasa durgun, gelen müşteriler et fiyatlarını soruyor alan alıyor, almayan da ucuza kaçıyor.” 

 

“SATIŞLARIMIZ AZALMADI”
Merkez Et ve Şarküteri işletmecisi Orhan Sıhet ise, Sırbistan’dan gelen ve iki market zincirinde satışı gerçekleştirilen ithal etin işlerine bir etkisinin olmadığını söyleyerek, şöyle konuştu; “Biz eti yine aynı fiyatlara alıp, aynı fiyata da müşterilerimize satıyoruz. Değişen hiç bir şey yok. Bizim için yani meydanda yine aldığımız kemikli dana eti fiyatı 33 TL, şuanda da bize maliyeti 38-40-42 TL arası. Bu bizim kendi yerli etimiz, vatandaşımızın damak tadına daha uygun. İthal eti bizden talep eden müşterimiz de yok zaten. Yani vatandaşlarımız ‘yerli olsun, kendi malımız olsun’ diyorlar. Fiyatlarımız  da şöyle sıfır yağsız dana kuşbaşı 38 TL, orta yağlı dana kuşbaşı 35 TL, yağsız kıyma 40 TL, orta yağlı kıyma 35 TL, dana bonfile 55 TL, dana tranç 39 TL, kuzu etinin fiyatı bel, kol, kapama, gerdan ve but 35 TL, kuzu pirzola 38 - 40 TL arası, kuzu kaburga 30 TL.” 

 

“FİYATLAR YÜKSEK”
İşlerinin düşük olduğunu, ithal et durumunun da buna ayrıca etki ettiğini söyleyen Emek Kasabı sahibi Zeki Özdemir de şu ifadeleri kullandı; “Gelen ithal etlerin işlerimize etkisi oldu. Zaten iş sıkıntımız var, fiyatlar yüksek, vatandaş et alamıyor. Kasabımızda et fiyatları, kuzu eti 35 TL, kemiksiz yerli danamız 40 TL, kemikli dana eti 32 TL, kıyma 40 TL.”

 

“KESİM HAYVANLARI UCUZLARSA ET DE UCUZLAR”
Et fiyatlarının düşmesini, kesim için alınan hayvanların ucuzlamasına bağlayan Van Kasabı sahibi İshak İlter de; “Gelen ithal etlerin işlerimize yönelik etkisi mutlaka olur ama şu da var ki, halkımızın geneli o eti tercih etmez ve almaz. Çünkü halkımız, yiyeceği etin kesilmesini, kendi gözüyle görmek ister. Açıkçası kasap olarak bizlerde şimdilik kayda değer bir indirim söz konusu değil, çünkü hayvan alımlarımızda bir indirim yok. Durum böyle olunca da biz de indirime gidemiyoruz. Bizde kuzu eti fiyatları 36 TL, dana eti ise 38-40 TL arasında değişiyor” dedi.

 

“KALICI ÇÖZÜM BULUNMALI”
Akdamar Et Pazarı sahibi Fadıl Tekin ise, konuya ilişkin şunları düşünüyor; “Gelen ithal etlerin daha yeni olmasından dolayı şimdilik işlerimize bir etkisi olmadı ama olur mu olur, mutlaka da olacaktır. Dışarıdan et ithal edip getirmek bir çözüm değildir, asıl çözüm bu hayvanların ucuza mal edilmesini sağlamaktır. Gelen etin kısa vadede belki bir faydası olur ama uzun vadede asla olamaz, kalıcı da değildir bu durum. Et fiyatlarının ucuzlaması için, hayvancılığın teşvik edilmesi gerekiyor, hayvan yetiştiricilerine destek verilmesi gerekiyor. Ülkemiz tarım ve hayvancılık için en elverişli topraklara sahip, bunun bilincinde olmamız gerek. Yani dışarıdan gelen 3-5 bin ton etin bize faydası olmaz, kısa vadede ucuzlamaya gidebilir et ama bundan da zarar görecek insanlarımız vardır. Müşterilerimiz bize o eti soruyorlar, bizde yok diyoruz, satmıyoruz, satılan yere gittiklerini söylüyorlar, ama bulamadıklarını da ifade ediyorlar. Böyle bir sıkıntı da var. Fiyatlarımızda az da olsa bir indirime gittik, örneğin dana kıyma 37 TL, kuşbaşı 39 TL. İlerleyen günlerde bu fiyatlar biraz daha düşebilir.”
Özel Haber: M. Selim KURT / Mürsel ÖNER

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi