VAN’IN OTOPARK SORUNUNU KİM ÇÖZÜME KAVUŞTURACAK?

MEHMET ALİ ORTAÇ

VAN 25.02.2017 10:11:00 0
VAN’IN OTOPARK SORUNUNU KİM ÇÖZÜME KAVUŞTURACAK?
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Büyükşehir belediyesi, durak yerleri ile karayolu, cadde, sokak, meydan ve benzeri yerler üzerinde araç park yerlerini tespit etmek ve işletmek, işlettirmek veya kiraya vermek; kanunların belediyelere verdiği trafik düzenlenmesinin gerektirdiği bütün işleri yürütmekle yükümlüdür.

Bir şehrin belediyecilik hizmetinde karnesi, yukarıdaki ve başka bir çok diğer husus üzerinden değerlendirilebilir. Trafik düzeni de bu o önemli hususlardan biridir. Şehrin trafik düzeni, idarecilerinin ve halkının medeniyet seviyesinin göstergelerinden biridir. Bu hususta Van ilimizin karne notunun pek de iyi olduğunu söyleyemem. Çünkü bu alanda o kadar sorun var ki, ben bu yazımda sadece otopark sorunun bir an önce masaya yatırılıp, çözüme kavuşturulması üzerinde duracağım.

Araç parklarıyla ilgili, vatandaş rahatsız ve mağdur durumdadır. Şehir içerisindeki otoparkların giriş-çıkış ücretleri bile 5 tl'dir. Bu rakam, bölge şartları göz önünde bulundurulduğunda çok fazla bir rakamdır. Zaten çoğu otopark alanı da depremde yıkılan resmi binalardan boşalan alanlardır. Tüm bunların yanında vatandaşın otoparklara bıraktığı araçlar için kimse makbuz da vermiyor. Orada vatandaşın aracına herhangi bir şey olursa, ki oluyor, kimseden bir hak da iddia edemiyor. 

Vatandaş aracını otoparka bırakmasa yine dert. Trafik polislerinin keseceği cezalar, olası hırsızlık vakaları ve vatandaş ile esnafın birbirini rahatsız etmesi söz konusu. "Nasıl?" diyeceksiniz. Esnaf, araçların dükkanının önüne park edilmesine razı değil. Çünkü, "Benim dükkanın cephesi kapanıyor. Müşteri iş yerimi fark edemeyince de iş yapamıyorum." diyor. Bir de vatandaşın aracını başka araçların hareketini engelleyecek şekilde park etmesi de çıkıp gitmek isteyen sürücü içinde ayrı bir dert oluyor. Bu durumda bazı duyarlı sürücü kardeşlerin araç camlarına içeriden iletişim numaralarını asmaları, en azından bu sorun için pratik bir çözüm olmaktadır. Bence bu pratik yöntemi tüm duyarlı araç sahiplerinin uygulaması gerekir.
Araç alım-satımı ve kiralama işi yapan esnaf, mevcut sorunu daha da ağırlaştırıyor. Belki yüzlerce aracı ana caddelerin üzerine hiç yerlerinden kaldırmadan sabah-akşam bekletmektedirler. Bu da anlık araç parkı yapacak vatandaşın park yeri bulma şansını ortadan kaldıran nedenlerden biridir. 

Belediyenin yeni yönetiminin biran önce HDP’li belediyenin yıllarca göz ardı ederek, erteleyip çözümsüz bıraktığı halkın otopark ve düzensiz trafik akışını çözüme kavuşturması, kendileri ve vatandaş için çok iyi olacaktır. Birileri HDP dediğim için belki rahatsız oldular. Ama eğri oturup doğru konuşmak lazım. 2011 yılından beri temeli atılan yaklaşık 1000 araç kapasiteli çok katlı otopark, yıllardır bir inşaat yığını olarak şehrin güzel görüntüsünü bozmaktan başka ne işe yaradı? Oysa bu otoparkı hizmete açsaydılar şehrimizde park sorunu büyük oranda hafiflleyecekti. Yüksek fiyatla ve keyfi işleyen otoparklara müdahale edip bir düzen mi verdiler?

Halkının sorunlarına karşı duyarlıyım diyen herkesin, öncelikli endişesi memleketinin hak ettiği bir hizmete kavuşup, halkının huzurlu ve müreffeh bir yaşam sürmesi olmalıdır. Benim derdim, halkımı huzur ve rafaha ulaştıracak hizmetlere kavuşmasıdır. Bu nedenle yazılarımı takip edenlerin Van halkımıza hizmeti öncelediğimi göreceklerdir.

Van’ın otopark sorununun muhatabı, birinci derecede belediye yönetimidir. O yüzden çağrımız kendilerinedir. Gelin biran önce çok katlı otoparkı şehrimize kazandırın. Şehir içerisindeki otopark ücretlerini makul bir seviyeye indirin. Ana caddelere park yapmak isteyen araç sahiplerinden de parkomat uygulamasıyla, kaldıkları süreye göre, cüzi bir ücret alın. Kangrene dönüşmüş şehir trafiğimizi de rahatlatın.